Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek: http://www.dtect.com.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek: http://www.dtect.com."— Transkript prezentace:

1 Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:

2 Co je to metabolismus? Metabolismus (látková přeměna) je soubor všech chemických a energetických reakcí, při nichž dochází k přeměně látek a energií v živých organizmech. Patří sem i příjem a zpracování živin. Podle směru probíhající změny, která se s chem. látkami děje, rozdělujeme metabolismus na: anabolismus (výstavbový proces, biosyntéza), vznikají při něm nové chemické látky. katabolismus (rozkladový proces), chemické látky jsou rozkládány na jednodušší. Zpravidla se při tomto procesu uvolňuje energie, například při spalování tuků.

3 Co ovlivňuje metabolismus?
Metabolismus lidí je v základních rysech stejný, ale v mnoha drobnostech se odlišuje. Způsobuje to věk, pohlaví jedince (různá hladina hormonů), okolní prostředí, zdravotní stav, konzumovaná strava, způsob života a další faktory. Jedním z faktorů, který výrazně ovlivňuje metabolické pochody v těle a může vést až k závažným onemocněním, je dlouhodobý stres!

4 Bazální metabolismus BMR
Bazální metabolismus (BMR – basal metabolic rate) je potřeba energie pro udržení všech vitálních funkcí v klidovém stavu organismu. Ovlivňuje jej velikost člověka, věk, pohlaví, podnebí. Mladý muž průměrného vzrůst má bazální metabolismus přibližně 2000kcal = 8360kJ. V chladnějším podnebí BM roste! Jedna (kilokalorie) kcal je množství tepla potřebné k ohřátí 1 litru vody ze 14,5 na 15,5 °C. Ženy mají obecně nižší BMR než muži, rozdíl je asi 10% při stejném věku, výšce a váze. Starší lidé obecně mají nižší BMR než mladší lidé.

5 Rovnice pro výpočet BMR
BMR muži = 66 + (13,7 x hmotnost) + (5,0 x výška) – (6,8 x věk) BMR ženy = (9,6 x hmotnost) + (1,85 x výška) – (4,7 x věk)

6 Metabolismus mozku Nedostatečná výživa se může projevit nedostatkem energie, což má za následek sníženou aktivitu mozku. Člověku se horší paměť, špatně se soustředí, chybně uvažuje a špatně se rozhoduje v kritických okamžicích, hůře se učí a podobně.

7 Metabolismus mozku Mozek tvoří asi 2 % hmotnosti dospělého člověka, ale spotřebuje minimálně 15 % energie metabolismu. Při zátěži mozku se spotřeba energie výrazně zvýší. Většina tkání vydrží 30 minut s anaerobním metabolismem (bez kyslíku, spaluje se glukóza, glykogen), ale mozek ne. Mozek má vysokou spotřebu energie, nízké zásoby glukózy i nízkou zásobu kyslíku. Proto nastává bezvědomí za sekund. Nulová hladina insulinu mozku nevadí, vysoká naopak velmi vadí, nastává kóma a psychické projevy.

8 Konec prezentace Děkujeme za pozornost.


Stáhnout ppt "Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek: http://www.dtect.com."

Podobné prezentace


Reklamy Google