Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Tématický okruh: Anorganická chemie Téma: Halogeny Anotace: Prezentace slouží žákům jako osnova probíraného učiva. Obsahuje základní údaje k tématu - umístění halogenů v periodické tabulce, přehled halogenů, jejich vlastností a užití. Text (psaný černě)slouží i jako zápis do sešitu. Prezentace je doplněna zajímavostmi o halogenech – psané červeně. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 HALOGENY

3 Halogeny jsou prvky, které nemají kovový vzhled, nevedou teplo ani elektrický proud zpravidla se vyznačují velkou elektronegativitou snadno do své valenční vrstvy přebírají elektrony – vznikají anionty jsou umístěny v VII.A skupině Jejich chemická reaktivnost klesá od fluoru k jodu. Kromě fluoru se ostatní halogeny vyskytují i v kladném oxidačním stupni. Jsou toxické.

4 FLUOR F slabě zelenožlutý plyn jedovatý, pronikavě dráždivý zápach Nejelektronegativnější prvek schopný odjímat téměř všem prvkům elektrony výskyt v pořadí výskytu v zemské kůře na 13. místě kazivec - CaF 2 kryolit - Na 3 AlF 6 fluoroapatit - Ca 5 F(PO 4 ) 3

5 malá množství obsažena i ve vzácných minerálech, například: – topas - Al 2 SiO 4 (OH,F) 2 – sellait - MgF 2 – villiaumit - NaF – bastnezit - (Ce,La)(CO 3 )F stopové množství obsaženo v mořské vodě, vodě slaných bažin v kostech a zubech

6 jeden z jeho izotopů radioaktivní ( 18 F), poločas rozpadu 109,8 min chemické vlastnosti nejreaktivnější ze všech prvků reaguje se všemi prvky vyjma helia, argonu a neonu, s některými za vzniku tepla a světla s vodíkem se slučuje i v temnu a při velmi nízkých teplotách explozivně tendence odebírat vodík jiným sloučeninám: 2H 2 O + 2F 2 → O 2 + 4HF z oxidů kovů uvolňuje kyslík nebo se s nimi slučuje na fluorid-oxidy velmi prudce rozrušuje organické sloučeniny

7 užití většina vyrobeného fluoru (70 – 80%) se používá k výrobě fluoridu uranového (UF 6 ) pro potřeby jaderných elektráren výroba fluoridu sírového (SF 6 ) - výborné dielektrikum používá se k výrobě inertních mazacích tuků nebo fluorovaných olejů

8 CHLOR Cl žlutozelený zapáchající plyn tvoří dvouatomové molekuly rozpustný ve vodě – ničí bakterie a choroboplodné zárodky Užití: dezinfekce pitné vody a vody v plaveckých bazénech výroba plastů (PVC – polyvinylchlorid), kyseliny chlorovodíkoví HCl, insekticidů Chlor je velmi toxický. Leptá sliznice. Jeho reaktivnost je menší než u fluoru, ale pořád je dost vysoká.

9 Během.světové války u belgického města Yper použila německá armáda chlor jako otravnou bojovou chemickou látku. Yperit (zvaný také hořčičný plyn) Poprvé byl objeven Frederikem Guthrie v roce 1860, v roce 1916 vynalezli němečtí chemici Wilhelm Lommell a Wilhelm Steinkopf způsob, jak produkovat plyn masově pro bojové účely. Patří do skupiny zpuchýřujících bojových látek, projevuje se leptáním sliznic. Yperit proniká i ochranným oděvem a jeho působení se urychluje na vlhkých místech (podpaží, genitálie). Yperit se nazývá podle města Yprès, kde byl Němci použit. Chemicky se jedná o sloučeninu Bis(2- chlorethyl)sulfid (též nazývaný Dichlorethylthioether).

10 Yperit byl použit v následujících konfliktech: 1. použití Němci v první světové válce v roce 1915 - u belgického města Ypres Španělsko proti Maroku v letech 1923-1926 Itálie proti Etiopii v letech 1935-1940 Sovětský svaz v provincii v Čínské republice rok 1930 Japonsko proti Čínské republice v letech 1937- 1945 Egypt proti Severnímu Jemenu v letech 1963- 1967. Irák proti Íránu v letech 1980-1988 Irák proti Kurdům v roce 1988

11 BROM Br červenohnědá kapalina Na Zemi je brom přítomen pouze ve formě sloučenin, většina z nich je rozpuštěna v mořské vodě a ve vodě některých vnitrozemských jezer (Mrtvé moře, Velké solné jezero).

12 Je toxický. Díky poměrně nízkému bodu varu se rychle odpařuje a jeho páry ve vyšších koncentracích mohou způsobit smrt zadušením, i v nižších koncentracích však poškozují pokožku a především oči. Význam mají pouze soli některých z uvedených kyselin. Např. nerozpustný bromid stříbrný, AgBr, nachází využití ve fotografickém průmyslu.

13 JOD I fialovočerná pevná látka. ve vodě je špatně rozpustný při zahřívání sublimuje Co je sublimace? Na Zemi je jód přítomen pouze ve formě sloučenin, většina z nich je rozpuštěna v mořské vodě. Základní surovinou pro výrobu jodu jsou mořské řasy, v jejichž pletivech se jod koncentruje. Užití: jodová tinktura - % roztok jodu v ethanolu (líhu)

14 Jod patří mezi prvky, nezbytné pro vývoj lidského organizmu. Je součástí hormonů vylučovaných štítnou žlázou, z nichž nejdůležitější je thyroxin.Skupina hormonů štítné žlázy ovlivňuje především vývoj pohybové soustavy a mozku v raných fázích vývoje, a proto může jejich nedostatek negativně ovlivnit inteligenci (kretenismus). Navenek se nedostatek jodu projevuje jako vole neboli struma. Protože jod je přítomen především v mořské vodě, jsou mořské ryby a plody moře jeho dobrým zdrojem.Jod je také ve zvýšené koncentraci přítomen v některých minerálních vodách. V současné době se uměle přidává do řady mléčných výrobků (jogurty, mléčné nápoje, mléčné krémy), které jsou pravidelně konzumo- vány dětmi.

15 Zdroje: BENEŠ, Pavel, Václav PUMPR a Jiří BANÝR. Základy chemie pro 2. stupeň základní školy, nižší ročníky víceletých gymnázií a střední školy: úvod do obecné a anorganické chemie. 3. vyd. Praha: Fortuna, 2000, 143 s. Duhová řada, sv. 93. ISBN 80-716-8720-0 VACÍK, Jiří. Přehled středoškolské chemie. 1. vyd. Praha: SPN, 1995, 365 s. ISBN 80-859-3708-5. http://chemie.gfxs.cz/index.php?pg=videa http://www.youtube.com/watch?v=NpZA79BHODM http://www.youtube.com/watch?v=r5qmr1w2NTY – http://www.youtube.com/watch?v=r5qmr1w2NTY


Stáhnout ppt "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google