Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Tématický Anorganická chemie Téma: Alkalické kovy Anotace: Prezentace slouží žákům jako osnova probíraného učiva. Obsahuje základní údaje k tématu – názvy a značky alkalických kovů, vlastnosti, užití, reaktivnost.. Text (psaný černě) slouží i jako zápis do sešitu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 ALKALICKÉ KOVY

3 Alkalické kovy jsou v PSP umístěné v první skupině. Ukaž ji v tabulce a kovy vyjmenuj.

4 K alkalickým kovům patří: lithium Li sodík Na draslík K rubidium Rb cesium Cs francium Fr

5 Alkalické kovy mají typicky kovové vlastnosti (jsou stříbrolesklé) a současně mají vlastnosti, kterými se od většiny kovů odlišují (některé např. plavou na vodě). Jsou silně reaktivní, v přírodě se vyskytují jen ve sloučeninách. Snadno vytváří kationty. Sodík je vázán v chloridu sodném NaCl neboli kuchyňské soli. Kationty sodíku a draslíku se podílejí na přenosu vzruchů v nervové soustavě živočichů.

6 Kovy I.a skupiny – mají ____ valenční elektron. Vlastnosti stříbrolesklé, měkké – dají se krájet nožem Na vzduchu se pokrývají vrstvičkou sloučenin – oxidů.

7 Sodík Na vysoce reaktivní, uchovává se pod vrstvou petroleje s vodou reaguje velmi prudce – vzniká hydroxid sodný a vodík Na + H 2 O → NaOH + H 2 Jeden z nejrozšířenějších prvků na Zemi. V přírodě se vyskytuje vázaný ve sloučeninách – nejvýznamnější je chlorid sodný NaCl – kuchyňská sůl.

8 Barvení plamene Kationty alkalických kovů barví plamen lithium – červeně sodík – žlutě draslík - fialově

9 Užití páry sodíku se používají k plnění sodíkových výbojek pro svítilny pouličního osvětlení slitina sodíku a draslíku se využívá jako chladící směs v jaderných reaktorech

10 Zdroje: MACH, Josef, Irena PLUCKOVÁ a Jiří ŠIBOR. Chemie: úvod do obecné a anorganické chemie. 1. vyd. Brno: Nová škola, c2010, 2 sv. Duhová řada, sv. 93. ISBN 978-80-7289-134-4. BENEŠ, Pavel, Václav PUMPR a Jiří BANÝR. Základy chemie pro 2. stupeň základní školy, nižší ročníky víceletých gymnázií a střední školy: úvod do obecné a anorganické chemie. 3. vyd. Praha: Fortuna, 2000, 143 s. Duhová řada, sv. 93. ISBN 80-716-8720-0 VACÍK, Jiří. Přehled středoškolské chemie. 1. vyd. Praha: SPN, 1995, 365 s. ISBN 80-859-3708-5. http://www.youtube.com/watch?v=1-GEWL2kOOM – reakce sodíku s vodou, k 4.2. 2013 http://www.youtube.com/watch?v=UPitJEkDYeI – krájení sodíku – video k 4.2. 2013 http://www.youtube.com/watch?v=1-GEWL2kOOM http://www.youtube.com/watch?v=UPitJEkDYeI


Stáhnout ppt "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google