Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Tématický okruh: Obecná chemie Téma: Ionty Anotace: Prezentace slouží žákům jako osnova probíraného učiva. Obsahuje základní údaje k tématu. Text slouží i jako zápis do sešitu. Žáci se zlepší v práci s periodickou tabulkou – vyhledají jednotlivé prvky a určují valenční elektrony. Při odvozování koncovek a příkladů jednotlivých prvků pracují se znalostmi z předchozích hodin – počet valenčních elektronů a podílejí se tak na tvoření zápisu – každá třída může mít odlišné prvky. Na konci hodiny si samostatně zkusí určit vazby u daných sloučenin. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 IONTY

3 Z čeho se skládá atom? V obalu jsou____________________, které mají_____________náboj. V jádře jsou ____________s kladným nábojem a neutrony s _____________nábojem. Které elektrony se podílí na vzniku chemické vazby?

4 Kation Ion s kladným nábojem. Atom ztratí elektron → převažují protony (kladný náboj). Kolik elektronů může maximálně atom ztratit a proč? Vznik kationtů: ztráta 1 elektronu: ztráta 2 elektronů:

5 ztráta 3 elektronů: ztráta 4 elektronů: ztráta 5 elektronů:

6 ztráta 6 elektronů: ztráta 7 elektronů ztráta 8 elektronů:

7 Náboj iontukoncovkapříklad +1 - ný +2-natý +3-itý +4 - ičitý +5 - ičný, - ečný +6 - ový +7 - istý +8 - ičelý

8 Anion Ion se záporným nábojem. Atom přijme jeden nebo více elektronů. Halogenidy: atom halogenu přijme 1 elektron chloridy, fluorid, bromidy, jodidy Oxidy: atom kyslíku přijme 2 valenční elektrony Sulfidy: atom síry přijme 2 valenční elektrony

9 Zdroje: Přehled chemie pro základní školy: Doc. RNDr. Hana Čtrnáctková, CSc., Prof. Ing. Karel Kolář, CSc., PaedDr. Miloslava Svobodová, RNDr. František Zemánek, vydalo v Praze roku 2006 SPN – pedagogické nakladatelství, a.s., ISBN 80-7235-260-1 Chemie – Úvod do obecné a anorganické chemie, učebnice – Mgr. Josef Mach, Mgr. Irena Plucková, Ph.D., Mgr. Jiří Šibor, Ph.D., NOVÁ ŠKOLA, s.r.o. 2010, ISBN 978-80-7289- 133-7


Stáhnout ppt "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google