Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_Hv1.08 Středověká hudba Vytvořeno: Ověřeno: Třída: SČ1

2 Středověká hudba Vzdělávací oblast: Všeobecně vzdělávací předměty
Předmět: Hudební výchova Ročník: 1. Autor: Yvona Baboráková Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: notebook, projektor Klíčová slova: středověká hudba, jednohlas, vícehlas, liturgické hry Anotace: Materiál je určen k seznámení se znalostmi o středověké hudbě a některými ukázkami při poslechu.

3 Středověká hudba Středověk dělíme na: rané období - 4. až 10.století
vrcholné období až 12.století) Je to evropská hudba, která se vyvíjela v závislosti na rozmachu křesťanství. Vytvářely se různé formy jednohlasého hlasu (chvalozpěvy), Z duchovní hudby se v pozdním středověku posléze vyvinula i hudba světská, lidová. Postupně dochází k rozvoji vícehlasu, zdokonalování hudebních nástrojů i hudebního zápisu, který na jeho konci.

4 Středověká hudba Hudba byla zaměřena především církevně. V duchovních hrách byly zpracovávány různé biblické náměty. Oblíbené byly liturgické hry velikonoční a vánoční. Brzy však do nich začaly pronikat světská témata zaváděním komických lidových postav. Jedním z druhů středověké hudby je i světská lidová píseň, která byla základem pro vznik evropské lidové hudby jako takové.

5 Středověká hudba Nástroje: smyčcové – gigue a viella drnkací – loutna, harfa klávesové – především varhany a ve 14. století již také klavír ve své primitivní podobě dechové - zobcové a kostěné flétny, píšťaly, rohy, trouby bicí nástroje

6 K nejstarším písním tohoto typu patří naše česká
Středověká hudba Z pozdějších forem gregoriánského chorálu se vyvinula lidová duchovní píseň. K nejstarším písním tohoto typu patří naše česká Hospodine pomiluj ny (10.století) poslech

7 STŘEDOVĚKÁ HUDBA REBULE – skupina středověké hudby
Historické nástroje, dobové kostýmy, středověká atmosféra v krčmě, na hradě, jarmarku i v kostele. Písně pijácké i milostné, duchovní písně a středověká vánoční hudba.

8 STŘEDOVĚKÁ HUDBA Poslech některých skladeb: Klíč – Omnia vincit amor
Codex – Mezi horami Daniel Gresl – Středověká hudba

9 1. Co znamená rané období hudby ve středověku?
Kontrolní otázky 1. Co znamená rané období hudby ve středověku? 2. Jaké znáte středověké hudební nástroje znáte?

10 Správné odpovědi 1. Je to období od 4. až 10.století. 2. Gigue a viella, loutna, harfa, varhany, flétny, píšťaly, rohy, trouby.

11 Použité zdroje cs.wikipedia.org/wiki/Středověká_hudba
Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"

Podobné prezentace


Reklamy Google