Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
CUKRY PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
2
Sacharidy nesprávně uhlovodany či uhlohydráty nebo cukry
Jsou přírodní látky většinou rostlinného původu Ve svých molekulách obsahují atomy uhlíku, vodíku a kyslíku Základní stavební jednotka je monosacharid C6 H12O6 Názvy jednotlivých sacharidů jsou zakončeny příponou - óza
3
Monosacharidy – obsahují jednu
Zástupci sacharidů Monosacharidy – obsahují jednu základní stavební jednotku Zástupci: glukóza fruktóza galaktóza
4
Disacharidy – obsahují dvě stavební jednotky monosacharidů
Zástupci : sacharóza maltóza laktóza sacharin – umělé sladidlo
5
Polysacharidy – tvořeny velkým počtem molekul monosacharidů
Zástupci: škrob glykogen celulóza
6
FOTOSYNTÉZA Je složitý proces, který probíhá
v zelených rostlinách, účinkem světla za pomoci zeleného barviva chlorofylu se vytvářejí z oxidu uhličitého a vody molekuly sacharidů. Rovnice: 6CO H2O C6H12O O2
7
Podmínky fotosyntézy Vnější – oxid uhličitý, intenzita světla, voda
Vnitřní – množství chlorofylu, stáří listů, minerální výživa rostlin
8
Fáze fotosyntézy Světelná fáze – v chloroplastech rostlin se vytváří energeticky bohaté chemické sloučeniny a enzymy Energie světelného záření využívají rostliny k fotolýze vody – uvolnění 02 2H20 4H + 02
9
Temnostní fáze bez přítomnosti světla
za pomoci energie a enzymů vytvořených ve světelné fázi dochází ke vzniku molekul monosacharidů, ty se slučují na disacharidy nebo polysacharidy a ukládají se v zásobních orgánech rostlin – kořenech, plodech, hlízách
10
Zástupce monosacharidů
Glukóza = hroznový cukr nachází se v tkáních rostlin a živočichů jako významný energetický zdroj bez glukózy nemůže fungovat mozek ani nervová soustava
11
Fruktóza = ovocný cukr nachází se především ve zralých plodech ovoce
spolu s glukózou tvoří fruktóza hlavní součást medu Galaktóza – nemá sladkou chuť je obsažena v mléce savců při poruchách trávení galaktózy musí jedinci dodržovat přísnou dietu
12
Zástupce disacharidů Sacharóza = řepný, třtinový cukr
- nejpoužívanější sacharid molekula je složena z molekuly glukózy a molekuly fruktózy vyrábí se z cukrové třtiny a cukrové řepy
13
Maltóza – sladový cukr Krystalická látka dobře rozpustná ve vodě
Má stejnou energetickou hodnotu jako sacharóza, je však mnohem méně sladká Vzniká např. ze škrobu při klíčení zrn ječmene
14
Laktóza – mléčný cukr výskyt pouze v mateřském mléku savců
podílí se na zajištění výživy mláďat používá se jako pomocná látka při výrobě tabletek léků a vitamínů
15
Zástupce polysacharidů
Škrob – složen ze 2 různých polysacharidů 70% tvoří rozpustná amylóza a 30% nerozpustný amylopektin v zelených rostlinách vzniká jako zásobní látka, je součástí mnoha potravin Glykogen (živočišný škrob) slouží jako zásobní látka živočichů a hub je uložen zejména v játrech a svalech
16
Celulóza - buničina Nerozpustný polysacharid tvořený molekulami glukózy Hlavní stavební materiál buněk Použití k výrobě papíru, vaty, textilií, celofánu pro lidský organismus nestravitelná
17
Všeho s mírou, i s komzumací sacharidů, protože méně je někdy více.
Nezapomeň na jejich přírodní zdroje, ty jsou pro náš organismus nejvhodnější.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.