Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

I malá Země může mít velké osobnosti.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "I malá Země může mít velké osobnosti."— Transkript prezentace:

1 I malá Země může mít velké osobnosti.
Jednou z mnoha osobností byl Prokop Diviš,vlastním jménem Václav Divíšek. Narodil se 26.března 1696 v Helvíkovicích u Žamberka,v rodině domkaře. Jako velice nadaný student vystudoval Jezuitské gymnázium ve Znojmě. Po dokončení studií vstupuje do premon- strátského kláštera. V roce 1726 byl vysvěcen na kněze,vyuču- je filosofii a teologii z kterých získává doktorát Největších vědeckých úspěchů dosáhl jako farář v Příměticích u Znojma.

2 Prokop Diviš V roce 1750 měl myšlenku odníti
elektřinu elektrickým mrakům bouřkovým a učiniti je neškodnými.

3 Prokop Diviš Svou myšlenku uskutečnil a
a 15.června 1754 postavil nedaleko příbytku hromosvod. Nazval ho strojem meterologickým.

4 Bleskosvod Hromosvod měl odvádět elektřinu
z ovzduší a chránit okolí před blesky. Sestával se z dřevěného stožáru vysokého 42 m pobitého plechem. Na ramenech bylo umístěno několik kovových hrotů. Stožár byl stabilizován třemi řetězy, které byly uzemněny.

5 Kněz i vědec Prokopa Diviše provázely po celý
život problémy,jak skloubit profesi kněze s profesí vědce. Byl obviňován ze šarlatánství a teprve obhajoba dvorního lékaře Marie Terezie ho této pomluvy zbavila. Nenašel podporu,jak u vídeňských úředníků,tak místních rolníků.

6 Z kroniky……………. Na ponoukání závistivých odpůrců
Divišových,přišli na podzim r.1759 k němu venkované z okolí žádajíce, aby stroj odstranil,že prý jest příčinou sucha,toho léta panovavšího. A když jim nevyhověl,strhli dne 10. března 1760 násilně řetězy a bouře následující noci svrhla kříž stroje. V létě na to,kdy bouřky na polích a vinicích mnoho škod způsobily, prosili ho opět,aby stroj znova postavil,ale on jim nevyhověl.

7 Zlatý Diviš Prokop Diviš se také zabýval
elektrickým léčením revmatismu a ochrnutí. Věnoval se též teorii hudby,sestrojil originální strunový nástroj,který napodoboval celou paletu jiných nástrojů a dokonce i lidský hlas. Exponát nazvaný zlatý Diviš se bohužel nedochoval.

8 Prokop Diviš Byl autorem mnoha vědeckých pojednání a na pozvání Marie
Terezie předváděl své objevy a vynálezy u vídeňského císařského dvora. Umírá 21.prosince roku 1765 v Příměticích u Znojma.


Stáhnout ppt "I malá Země může mít velké osobnosti."

Podobné prezentace


Reklamy Google