Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda."— Transkript prezentace:

1 Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda

2 2 Projednávání návrhu zákona o RUD Svaz inicioval vznik pracovní skupiny na ministerstvu financí. Základní teze : „Žádná obec či město nesmí mít svůj prospěch na úkor jiné“ „Žádná obec nesmí doplácet na zvýhodnění jiné obce“

3 3 Co se nám podařilo splnit Žádná z obcí nemá méně peněz než před novelou. Výpadky u ztrátových obcí dorovnává státní rozpočet.

4 4 Co se nám podařilo splnit Posilují se příjmy zejména malých obcí. Nejmenším obcím se zvyšují příjmy ze sdílených daní na dvojnásobek.

5 5 Co se nám podařilo splnit Zrušeno 14 velikostních kategorií obcí. Nově jsou zavedeny 4 kategorie bez pevných hranic.

6 6 Co se nám podařilo splnit Zavedení přerozdělovacího kriteria rozlohy obce. 3 % Toto kriterium posiluje rozpočty zejména menších obcí.

7 7 Co se nám podařilo splnit Zavedení přerozdělovacího kriteria prostého počtu obyvatel. 3 % Svaz navrhoval, aby váha tohoto kriteriu do roku 2010 vzrostla až na 10 %.

8 8 Co se nám podařilo splnit Navýšení podílu obcí na sdílených daních o 4,6 mld. Kč. Svaz požadoval navýšení podílu obcí na sdílených daních pro rok 2008 o 7 mld. Kč.

9 9 Co se nám podařilo splnit Vláda dorovná obcím výpadky ve sdílených daních ze státního rozpočtu. Nejvíce na novém systému ztrácí město Olomouc.

10 10 S čím ministerstvo financí nesouhlasilo Zavedení přerozdělovacího kriteria podle počtu žáků v obci. 7 % Součástí tohoto kriteria mělo být také zrušení plateb neinvestičních nákladů mezi obcemi.

11 11 S čím ministerstvo financí nesouhlasilo Omezení vlivu velikostních kategorií na přerozdělování daní ze současných 100 % na 80 %. Svaz požadoval, aby se vliv velikostních kategorií obcí na přerozdělování sdílených daní do roku 2010 snížil až na 80 %.

12 12 S čím ministerstvo financí nesouhlasilo Zařazení spotřebních a ekologických daní do systému sdílených daní. Obecní, krajské a státní rozpočet musí společně dýchat. Není možné, aby v případě snižování nebo zvyšování daňových sazeb byly dopady na jednotlivé rozpočty rozdílné.

13 13 S čím ministerstvo financí nesouhlasilo Navýšení podílu obcí na sdílených daních o 1,5 mld. Kč a zároveň zrušení poskytování příspěvku na žáka ze státního rozpočtu.

14 14 S čím ministerstvo financí nesouhlasilo Navýšení podílu obcí a měst na sdílených daních do roku 2010 o dalších 7 mld. Kč. V důsledku snížení sazeb ve vybraných daňových zákonech Svaz požadoval, aby takto snížené příjmy obcí a měst byly kompenzovány navýšením podílu na sdílených daních. Celkově Svaz požadoval, aby rozpočty obcí byly do roku 2010 posíleny o 14 mld. Kč.

15 15 S čím ministerstvo financí nesouhlasilo Určování počtu obyvatel pro účely zákona o rozpočtovém určení daní podle údajů ministerstva vnitra. Obce mnohem častěji pracují s údaji z evidence obyvatel, tento systém je mnohem pružnější. Údaje z ČSÚ reagují na výkyvy počtu obyvatel mnohem později.

16 16 Vládní návrh zákona o RUD navýšení podílu obcí ze sdílených daní o 4,6 mld. Kč zrušení 14 pevných velikostních kategorií obcí – nahrazení 4, resp. 6 novými kategoriemi zavedení 2 nových kritérií – územní rozloha obce a kriterium „všem stejně na hlavu“

17 17 Situace v roce 2008 mírné navýšení příjmů obcí ze sdílených daní snížení příjmů obcí z dotací ze státního rozpočtu Snížení příjmů z dotací je téměř ve stejné výši jako navýšení příjmů ze sdílených daní

18 18 Vyhlídky pro rok 2009 snížení příjmů obcí o 5,1 mld. Kč v důsledku změn v daňových zákonech – rozpočty obcí a měst budou tedy oproti roku 2008 ve ztrátě zhruba 300 mil. Kč Vyhlídky pro rok 2010 snížení příjmů obcí o 10,4 mld. Kč v důsledku změn v daňových zákonech - rozpočty obcí a měst budou ve ztrátě zhruba 5,5 mld. Kč při započtení pozitivních výsledků z roku 2008

19 19 Formální požadavky Svazu na další jednání s Ministerstvem financí: příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní reagujícího na daňové reformy (zákon musí být připraven na počátku roku 2008 s účinností od 1. ledna 2009) otevřená diskuse nad zásadními změnami financování obcí účast 3 pilířů veřejné správy na přípravě zákona, tj. stát (odpovědné rezorty, zástupci obou komor Parlamentu ČR), Asociace krajů ČR a Svaz měst a obcí ČR důkladná příprava analýz – oblast rozsahu zajištění jednotlivých veřejných služeb při rozdělování finančních prostředků nesmí dojít k poškození žádné skupiny obcí na úkor jiné

20 20 Věcné požadavky Svazu na další jednání s Ministerstvem financí: kompenzace propadů příjmů obcí v důsledku snižování sazeb daní navýšení příjmů obcí, aby mohly zajišťovat kvalitní veřejné služby zařazení spotřebních a ekologických daní do systému daní sdílených zavedení kriteria počtu žáků základních a mateřských škol do systému sdílených daní zrušení plateb neinvestičních výdajů na žáka Svaz odmítá podobu novely zákona o rozpočtovém určení daní, na kterou by doplatila některá z obcí.

21 21 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda."

Podobné prezentace


Reklamy Google