Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ing. Dan Jiránek primátor Statutárního města Kladna.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ing. Dan Jiránek primátor Statutárního města Kladna."— Transkript prezentace:

1 Ing. Dan Jiránek primátor Statutárního města Kladna

2 Daňové příjmy  Daňové příjmy bez pojistného plněny na 88,4% skutečnosti roku 2008  Plněním oproti plánu roku 2009 není relevantní se zabývat  U obcí ČR - propad oproti skutečnosti ještě vyšší než 11,6% (ne všechny daně jsou sdílené )  Statutární města - propad v průměru 12,75%

3  To je samozřejmě způsobeno tím, že nejstabilnější daně jsou DPH (98,7%) a spotřební daně (97,5%), které obce nepobírají, zatímco daně z příjmu fyzických osob (89,9%) a zejména právnických osob (64%) jsou zřetelně nižší.  Statutární města i ostatní obce mají také příjmy za výkon státní správy. Zatímco příspěvek se zvyšuje (pro I. a II. typ obcí), vlastní příjmy ze správních poplatků také klesají.  To je zvláště důležité u obcí III. typu, kde dosud byly některé „nevýdělečné“ úkony např. ze správních poplatků inkasovaných za evidenci vozidel. Zde však rovněž dochází k poklesu a to až o 40%. Daňové příjmy

4 Opatření  92% měst pro rok 2010 připravuje omezení investic, snížení provozních výdajů i provozních a investičních dotací pro dceřiné společnosti.  Téměř 40% statutárních měst si na období 2009 – 2013 půjčuje, zpravidla v rozmezí 300 – 500 mil. Kč, na projekty kofinancované z prostředků daňových poplatníků EU.

5 Jaké tedy jsou a zejména budou dopady hospodářské krize na města a obce v ČR?  Daňové příjmy se sníží v roce 2009 oproti skutečnosti roku 2008 o 12 – 15%.  Klesnou i příjmy ze správních poplatků a obcím III. typu se zhorší financování výkonu státní správy.  Rozhodující část poklesu roku 2009 města a obce pokryjí jednak z výsledku hospodaření v předchozích letech a jednak omezením investic.  Další pokles výběru daní v roce 2010 povede k dalšímu omezení investic (budou se provádět zejména investice dotované z jiných zdrojů financované z úvěrů), města sníží své provozní náklady včetně dotací svým příspěvkovým organizacím.  To bude mít ovšem za následek další snížení veřejné i soukromé spotřeby v ČR a další pokles výběru daní.

6 Existuje z toho nějaké východisko?  Samozřejmě existuje.  Obrovské rezervy jsou v systému dotací, kdy města z úvěrů překlenují řadu měsíců než dostanou prostředky z fondů EU přestože EK povoluje přímé placení faktur.  Je také nezbytně nutné změnit systém správních poplatků, kdy administrativně náročné úkony (jako např. stavební povolení) jsou pro žadatele podstatně lacinější než úkony jednoduché.  Je také potřeba snížit administrativní zátěž obcí a nakonec stát by se měl chovat stejně zodpovědně jako obce.  Když je dobře – šetřit a když je špatně – zbytečně neutrácet.  Pokud by se totiž obce chovaly stejně jako stát, nebyl by roční schodek veřejných rozpočtů jen 6 – 7%, ale podstatně vyšší.

7 Ing. Dan Jiránek primator@mestokladno.cz www.mestokladno.cz


Stáhnout ppt "Ing. Dan Jiránek primátor Statutárního města Kladna."

Podobné prezentace


Reklamy Google