Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EVROPA Rusko III2-Z7-III-20.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EVROPA Rusko III2-Z7-III-20."— Transkript prezentace:

1 EVROPA Rusko III2-Z7-III-20

2 ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo zeměpisu v 7. ročníku, oblast Člověk a příroda. Doplněno o úkoly. Zaměřeno na práci s atlasem a využití informací z učebnice. Materiál lze využít pro společnou práci ve třídě na interaktivní tabuli.

3 RUSKO Rozloha : 17,1 mil. km2, 150 mil. obyvatel, hl. město Moskva
Rozloha : 17,1 mil. km2, 150 mil. obyvatel, hl. město Moskva Je nejrozlehlejší zemí světa, má obrovský politický i ekonomický vliv v SNS i celosvětově Svůj nesporný lví podíl na porážce fašismu ve světě však „využilo“ k prosazení mocenského vlivu v Evropě (i v Československu) Mnoho národnostních skupin a menšin, autonomní oblasti – problémy (hlavně Čečensko) Převládá pravoslavné křesťanství Obrovská rozloha – obrovské nerostné bohatství (ropa, plyn, uhlí, rudy kovů, soli, drahé kovy, diamanty a jiné) Zemědělství : obilniny, brambory, kukuřice, chov skotu, prasat, drůbeže, ovcí Velké lesy: tajga (Sibiř), zásoby dřeva, obrovské řeky Jaderná energie, megalomanské projekty a průmyslové megakomplexy se negativně podepsaly na krajině a životním prostředí Jezero Bajkal obsahuje okolo 20 % veškeré pitné vody světa Na Sibiři téměř nedotčená příroda – ovšem vysoké mrazy Vysoká míra korupce ve státní sféře (podplácení), přetrvává vliv lidí z totalitní éry komunismu, časté potlačování demokracie

4 Rybolov – jak mořský, tak sladkovodní; lov zvěře
Velké přepravní vzdálenosti a rozmanité počasí velmi komplikují přepravu surovin (využití produktovodů) – železnice, letecká doprava, silnice méně Průmysl : těžební, hutnický, strojírenský, dřevozpracující, chemický, textilní, potravinářství je nedostačující Mnohé problémy (politické i základní existenční), stín totalitní minulosti ve 20. století (Lenin, Stalin,…) a ovlivnění velké části Evropy – „Železná opona“ – země pod vlivem SSSR Mnoho úspěchů na poli sportovním i vědeckém (výzkum vesmíru) Země SNS si zavazuje především díky jejich závislosti na dodávkách nerostných surovin (ropa, zemní plyn) Není členem EU, je však členem mnoha mezinárodních organizací a stále stojí jako politická protiváha USA ve světě (vliv Ruska hlavně v oblasti Asie – Čína, Severní Korea, Indie a jiné)

5 Rusko - mapa

6 Obrázky – Rusko

7 Otázky a úkoly : 1.Najdi na mapě města Moskva a Petrohrad?
2.Popiš politickou situaci v Rusku. 3.Popiš ráz krajiny a průmysl Ruska.

8 Zdroje : Jednotlivé obrázky dostupné z odkazů :


Stáhnout ppt "EVROPA Rusko III2-Z7-III-20."

Podobné prezentace


Reklamy Google