Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jižní a Jihovýchodní Asie III2-Z7-II-11

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jižní a Jihovýchodní Asie III2-Z7-II-11"— Transkript prezentace:

1 Jižní a Jihovýchodní Asie III2-Z7-II-11

2 ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo zeměpisu v 7. ročníku, oblast Člověk a příroda. Doplněno o úkoly. Zaměřeno na práci s atlasem a využití informací z učebnice. Materiál lze využít pro společnou práci ve třídě na interaktivní tabuli.

3 JIŽNÍ ASIE Jižní Asie (zelá barva v mapě – viz níže) je geopolitická oblast asijského kontinentu, skládající ze států v podhůří Himalájí a oblast od ní na západ. Je obklopena západní Asii,střední Asii, východní Asii a jihovýchodní Asii.

4 JIHOVÝCHODNÍ ASIE Jihovýchodní Asie je subregion Asie zahrnující země, které leží východně od Indie a jižně od Číny. Tento subregion leží na místě, kde se dotýkajígeologické desky, což má za následek častou seismickou a vulkanickou aktivitu. Jihovýchodní Asie se skládá ze dvou geografických sekcí: asijské pevniny a ostrovů souostroví jižně od ní (Velké a Malé Sundy, Filipíny, Moluky). Leží v tropickém a subtrobickém podnebí, ve kterém je ovlivňována monzuny. Kulturně je tento region silně ovlivněn dvěma mocnými sousedy, Indií a Čínou, přičemž Myanmar byl dříve částí Indie a Vietnam tradičně čínským vazalem.

5 Otázky a úkoly : Vyjmenuj státy Jižní Asie (dle mapy).
Vyjmenuj státy Jihovýchodní Asie (dle mapy). Vyhledej na mapě významná pohoří v J a JV Asii. Co je to Cejlon ?

6 Zdroje : Jednotlivé obrázky dostupné z odkazů :


Stáhnout ppt "Jižní a Jihovýchodní Asie III2-Z7-II-11"

Podobné prezentace


Reklamy Google