Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rusko Největší země světa, rozkládající se na evropském i asijském kontinentu. 2/3 země leží v tzv. severní zóně s trvale nepříznivými klimatickými podmínkami.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rusko Největší země světa, rozkládající se na evropském i asijském kontinentu. 2/3 země leží v tzv. severní zóně s trvale nepříznivými klimatickými podmínkami."— Transkript prezentace:

1

2 Rusko Největší země světa, rozkládající se na evropském i asijském kontinentu. 2/3 země leží v tzv. severní zóně s trvale nepříznivými klimatickými podmínkami a tedy nízkým zalidněním (méně než 1 ob km2).

3 Reliéf se vyznačuje velikou pestrostí:
- největší nížiny: východoevropská rovina, Západosibiřská níž. - největší pohoří: Ural, Kavkaz, Středosibiřská vysočina, Kamčatské pohoří s četnými činnými sopkami

4 Klima: příznivější (mírné středně vlhké až suché) na Z země (po Ural), kde se soustřeďuje přes 80% populace a veškeré průmyslové a zemědělské výroby. Střední a Východní Sibiř je silně ovlivněna kontinentalitou podnebí (nedostatek srážek, permafrost)

5 Obyvatelstvo: V Rusku žije asi 150 mil ob, které se soustředí do Evropské části a v asijské jen v úzkém pruhu kolem transsibiřské magistrály Více než 100 národů a národností - některé usilují o větší autonomii či úplnou samostatnost (Čečensko, Povolží, Něnci, Evenkové, Jakuti, Čukčové). Nejpočetnější jsou Rusové vyznávající pravoslaví.

6 Největšími městy jsou Moskva (10), St
Největšími městy jsou Moskva (10), St.Peterburg(5), Nižnij Novgorod(1,4), Novosibirsk (1,4), Jekatěrinburg(1,3)

7 Hospodářství: - ekonomicky nejsilnější země SNS a jedna z nejvýznamnějších v Asii vůbec. - Hospodářství se opírá o rozvinutý průmysl (jehož význam byl v dobách SSSR mnohem větší), který zahrnuje všechna odvětví – prvořadý význam má těžební průmysl využívající obrovské zásoby nerostných surovin (ropa, z.plyn, uhlí, želez.ruda,uran...) – rozmístění je však nevýhodné (lidé na Z, suroviny V)

8 Rudy se zpracovávají v obrovských hutnických závodech v
- oblast Uralu - Kurská oblast - Západosibiřská (Novokuzněck) Strojírenství se soustřeďuje do urbanizovaných oblastí

9 Zemědělství: Přes obrovskou rozlohu země jsou pro zemědělství nejvhodnější podmínky jen v Povolží, Jižní Ural, Kubáňská níž. (pšenice, kukuřice, slunečnice, brambory, cukr.řepa...) Produktivita zaostává za vyspělými zeměmi světa. Rozsáhlý je rybolov.

10 Podstatnou část nákladní přepravy obstarává železnice
Podstatnou část nákladní přepravy obstarává železnice. Hlavní dopravní osou je magistrála Moskva-Omsk-Irkutsk-Vladivostok (9428 km – nejdelší železnice na světě). Rozpad SSSR přinesl Rusku výrazné zhoršení vztahů se střední a východní Evropou, Blízkým a Středním Východem a ztrátu ruského vlivu v těchto oblastech a celosvětově pokleslo jako velmoc.

11

12 Transsibiřská magistrála

13 Vladivostok, nádražní budova

14 Nejrychlejší lokomotiva světa bude mezi Moskvou a Petrohradem jezdit jen 250 km/h (RUSKO plánuje stavbu další trati Moskva - Nižnij Novgorod. Rusko v příštím desetiletí bude svými miliardovými investicemi patřit k nejvíce rostoucím stavebním trhům v oblasti vysokorychlostní železniční přepravy. )

15 Vladivostok

16

17

18 Kamčatka, Klučevskaja

19

20

21

22

23

24

25 Mount Elborz 5642 m n.m., nejvyšší vrchol Ruska

26

27

28 Polární Ural

29 Záplavy na řece Ob

30

31 Delta Leny

32

33

34


Stáhnout ppt "Rusko Největší země světa, rozkládající se na evropském i asijském kontinentu. 2/3 země leží v tzv. severní zóně s trvale nepříznivými klimatickými podmínkami."

Podobné prezentace


Reklamy Google