Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ústav chemie pevných látek. Ústav s mnohaletou tradicí a moderním zaměřením Ústav chemie pevných látek je nástupcem dřívější Katedry mineralogie. Již.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ústav chemie pevných látek. Ústav s mnohaletou tradicí a moderním zaměřením Ústav chemie pevných látek je nástupcem dřívější Katedry mineralogie. Již."— Transkript prezentace:

1 Ústav chemie pevných látek

2 Ústav s mnohaletou tradicí a moderním zaměřením Ústav chemie pevných látek je nástupcem dřívější Katedry mineralogie. Již v polovině 19. století profesor F. X. M. Zippe založil mineralogickou sbírku na tehdejší pražské polytechnice. O rozšíření sbírek se později významně zasloužili profesoři A. Ondřej a J. Kašpar a dnes se mineralogické sbírky na Ústavu chemie pevných látek řadí mezi největší v Evropě. Vědecká a výzkumná činnost Ústavu chemie pevných látek, původně zaměřená na mineralogii a úpravnictví nerostných surovin, se během posledních desetiletí značně změnila. Rozvinulo se studium struktur krystalických látek s využitím rentgenové difrakce, dnes soustředěné hlavně na strukturní a fázovou analýzu farmaceuticky účinných látek. Současné vědecko-výzkumné aktivity ústavu jsou zaměřeny také na přípravu a aplikace nových materiálů a geochemii životního prostředí.

3 Rentgenové difrakční metody Princip řešení struktury při použití RTG difrakce Struktura sacharosy a její uspořádání v krystalu Ústav chemie pevných látek je vybaven rentgenovým monokrystalovým a práškovým difraktometrem, jež umožňují provádět strukturní a fázovou analýzu pevných látek. Ze získaných dat zjišťujeme detailní strukturu krystalických látek včetně jejich uspořádání v krystalu. Díky softwaru vyvinutém na ústavu můžeme studovat také rozložení kavit a solventů v krystalu.

4 Modifikace farmaceutických látek Schéma struktur kokrystalu, soli a jejich hydrátů/solvátů Struktura seskvihydrátu chloridu trospia (hydrát soli léčivé látky) Léčivé látky musí splňovat řadu parametrů, aby při podání léku pacientům bylo dosaženo cíleného efektu. Pro zajištění vhodných parametrů je potřeba mnohé léčivé látky modifikovat. Ve spolupráci s farmaceutickými firmami na Ústavu chemie pevných látek léčivé látky modifikujeme např. snížením velikosti částic, navázáním na nosič, vytvořením kokrystalu, soli či solvátu.

5 Podvojné vrstevnaté hydroxidy Tyto zajímavé sloučeniny s vrstevnatou strukturou a aniontově výměnnými vlastnostmi lze uplatnit v mnoha aplikacích. Na Ústavu chemie pevných látek využíváme podvojné vrstevnaté hydroxidy k přípravě hybridních materiálů (do anorganické struktury zabudujeme organické látky) a k přípravě oxidových katalyzátorů pro odstranění kontaminantů z ovzduší. Podvojný vrstevnatý hydroxid se zabudovaným paracetamolem Struktura podvojného vrstevnatého hydroxidu Oxidový katalyzátor pro rozklad N 2 O (tablety a aktivní vrstva na hliníkové fólii) Co-Mn-Al

6 Modely struktur vybraných zeolitů s typickou sítí kanálů a dutin Geochemie životního prostředí Některé anorganické materiály se díky své struktuře a sorpčním vlastnostem používají pro odstraňování látek nežádoucích v životním prostředí. Takovými materiály jsou jílové minerály, oxidy a hydroxidy železa nebo zeolity. Za použití zmíněných materiálů provádíme na Ústavu chemie pevných látek výzkum transportu toxických prvků (Se, As, Sb atd.) v životním prostředí. Snímek kaolinitu pořízený elektronovým mikroskopem 50,0 µm

7 Mineralogické sbírky Na Ústavu chemie pevných látek se nachází jedny z největších mineralogických sbírek v České republice, které tvoří rozsáhlé systematické sbírky s ukázkami minerálů v surovém i opracovaném tvaru; dále sbírky krystalografické s ukázkami přírodních nerostů a jejich idealizovaných modelů a také sbírka terminologická seznamující s morfologickým vývinem nerostů. Hlavní sbírkový sál mineralogických sbírek Drúza ametystu, jeden z exponátů mineralogických sbírek

8 Ústav chemie pevných látek se nachází ve 3. patře budovy A. Dostat se k nám můžete po schodech z příčné chodby N ve 2. patře nebo výtahem z příčné chodby H v přízemí. Další informace o Ústavu chemie pevných látek najdete také na webových stránkách http://tresen.vscht.cz/min. Na Ústavu chemie pevných látek je možné studovat v rámci bakalářských studijních oborů Syntéza a výroba léčiv, Chemie a technologie materiálů, Chemie a materiály ve forenzní analýze, Chemie a dále v rámci navazujících magisterských a doktorských oborů. Studijní obory Kde nás najdete?


Stáhnout ppt "Ústav chemie pevných látek. Ústav s mnohaletou tradicí a moderním zaměřením Ústav chemie pevných látek je nástupcem dřívější Katedry mineralogie. Již."

Podobné prezentace


Reklamy Google