Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Krystaly Jaroslav Beran.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Krystaly Jaroslav Beran."— Transkript prezentace:

1 Krystaly Jaroslav Beran

2 CO to jsou vlastně krystaly
Krystal je pevná látka, v níž jsou stavební prvky například atomy, molekuly nebo ionty které jsou pravidelně uspořádány v opakujícím se vzoru, který se zachovává na velké vzdálenosti. Struktura krystalu je tak určená základní jednotkou vzoru, nazývanou jednotková buňka, jejíž periodické opakování ve třech rozměrech tvoří krystalovou mřížku. Látka skládající se z krystalů se označuje jako krystalická.

3 Druhy Krystaly se podle druhů dají rozdělit na:
Monokrystaly - periodicita je zachovaná v celém objemu až na některé případy, které se nazývají krystalové poruchy. Příkladem je např. diamant, křemen nebo kamenná sůl. Dvojčata - srostlé monokrystaly oddělené tzv. dvojčatnou rovinou. Polykrystaly - složené z mnoha zrn neboli krystalitů. Uvnitř těchto zrn jsou částice uspořádány pravidelně, avšak vzájemná poloha těchto zrn je náhodná a nepravidelná. Mezi polykrystaly patří většina krystalických látek, např. kovy.

4 Soustavy krystalů Podle počtu rovin souměrnosti, os souměrnosti a přítomnosti či nepřítomnosti středu souměrnosti můžeme krystalové tvary nerostů zařadit do skupin, které označujeme jako krystalové soustavy. trojklonná (triklinická) - Nesvírají pravý úhel jednoklonná (monoklinická) - b je kolmá na c, a kosočtverečná (ortorombická) - osy svírají pravý úhel čtverečná (tetragonální) - osy svírají pravý úhel šesterečná (hexagonální) - osy a svírají úhel 60° s osou c svírají úhel 90° klencová (trigonální) - osy a svírají úhel 60° s osou c svírají úhel 90° krychlová (kubická) - osy svírají pravý úhel

5 Vazby krystalů Podle způsobu, jakým jsou v krystalu vázány jednotlivé atomy , se rozlišují následující typy krystalů. iontové (heteropolární) krystaly - Jedná se např. o sloučeniny elektropozitivních prvků (kovů) s elektronegativními prvky. Součet valenčních elektronů atomů, mezi nimiž se iontová vazba tvoří, je 8 - tedy ideální naplněný stav. Nejčastěji spolu tedy reagují prvky z 1. a 7. skupiny periodické tabulky prvků. kovalentní (homopolární) krystaly - Vazbu tvoří atomy s velmi podobnou elektronegativitou, které sdílejí pár valenčních elektronů. U organických látek nebo v čistoprvkových molekulách. kovové krystaly - Kovové krystaly tvoří kovy. Kationty atomů jsou uspořádány do krystalové mřížky, elektrony jsou pro celou mřížku společné - tzv. elektronový plyn. molekulární krystaly - Molekulární krystaly tvoří molekuly organických sloučenin vázané Van der Waalsovými silami.

6 NACL (CHLORID SODNÝ)

7 DIAMANT - C

8 síra, S


Stáhnout ppt "Krystaly Jaroslav Beran."

Podobné prezentace


Reklamy Google