Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Popper. Vědecká teorie Zaměření na konkrétní detail zvláštní pozornost vědce očekávání konkrétního výsledku potvrzujícího teorii doufání ve verifikaci.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Popper. Vědecká teorie Zaměření na konkrétní detail zvláštní pozornost vědce očekávání konkrétního výsledku potvrzujícího teorii doufání ve verifikaci."— Transkript prezentace:

1 Popper

2 Vědecká teorie Zaměření na konkrétní detail zvláštní pozornost vědce očekávání konkrétního výsledku potvrzujícího teorii doufání ve verifikaci teorie…

3 Verifikace ověřování platnosti teorie na singulárních případech (positivismus) za jakých podmínek lze zdůvodnit pravdivost teze o bílých labutích („všechny labutě jsou bílé“)?

4 Hlediska problému induktivní inference Pravdivost univerzálních tvrzení je často známa ze zkušenosti Věda se pokouší formulovat univerzálně platné teze, vyjádřit pravdu (Wittgenstein: nalézt nejjednodušší zákon, který je ve shodě s našimi zkušenostmi) X Univerzální tvrzení jsou zkušeností zpochybnitelná. Věda předkládá a testuje teorie. Teorie se pouze limitním způsobem blíží k pravdě.

5 Popper Princip indukce musí být syntetickým tvrzením = rozšiřuje poznání předmětu studia a může existovat jeho negace. Pokud by byl čistě logickou pravdou, analytickým tvrzením (černá labuť x černý vraník), vůbec bychom nediskutovali o problému neúplné indukce. Indukci užívá věda i člověk v běžném životě. To ale není důvod ji jako způsob ověřování teorií neodmítnout!

6 Indukce může vést k nekonzistentním teoriím. Na otázku proč se ve vědě držet indukce nelze odpovědět! Že funguje? – to by znamenalo aplikaci principu indukce na užití principu indukce ve vědě a tím nekonečný regres.

7 Marx, Freud, Mach x Einstein. Einstein myslí velmi kriticky a je možné vývody z jeho teorií ověřit. Ty, pokud nejsou verifikovány ale falsifikovány, falsifikují celou teorii. Modus tollens

8 Vědecká teorie má určitou podobu a určitou falzifikovatelnost. Stupně falzifikovatelnosti relativizují falzifikovatelnost teorie = Čím jednodušší a falsifikovatelnější, tím větším přínosem je pro vědu. Stupeň univerzálnosti, přesnosti a striktnosti teorie roste se stupněm falzifikovatelnosti. Zákon vyjádřený funkcí o 1 řádu je falsifikovatelnější než zákon z funkce o 2 řádech.

9 V rámci verifikace: Jednodušší hypotéza má větší apriorní pravděpodobnost Jednoduchost = málo parametrů = vysoká apriorní pravděpodobnost V rámci falsifikace: Logická nepravděpodobnost teorie = apriorní nepravděpodobnost teorie = vyšší testovatelnost vysoká jednoduchost = Vysoká testovatelnost Testovatelnost = (jednoduchost = málo parametrů = vysoká apriorní nepravděpodobnost)

10 Popper Sókratovský postoj nevědění Indukce = učení osvojováním si něčeho nepravděpodobného, nikoliv něčeho pravděpodobného (to není potřeba osvojovat); základem je zkušenost a tvorba – vrozená aktivita, pokus a omyl vedoucí k učení; učení verifikací, positivistickou indukcí, je uspávající proces odsouvání zkušenosti do podvědomí Neučíme se primárně informacemi, které jen přicházejí zvenčí, učíme se svou činností, vyhledáváním (viz. niky…)


Stáhnout ppt "Popper. Vědecká teorie Zaměření na konkrétní detail zvláštní pozornost vědce očekávání konkrétního výsledku potvrzujícího teorii doufání ve verifikaci."

Podobné prezentace


Reklamy Google