Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KAPRAĎOROSTY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KAPRAĎOROSTY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 KAPRAĎOROSTY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 „KAPRAĎOROSTY“ KAPRAĎOROSTY
patří mezi výtrusné rostliny – rozmnožují se výtrusy dále je řadíme do skupiny rostlin cévnatých – mají dokonale vyvinutá vodivá pletiva, obsahující cévní svazky plavuně, přesličky, kapradiny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 HISTORIE KAPRAĎOROSTŮ
po rhyniových rostlinách, jako druhé, osídlily souš – byly evolučně úspěšnější v boji o světlo, živiny… daleko větší rozměry - stromovité kapradiny, plavuně, přesličky prvohory Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 KARBON období prvohor teplé, vlhké období
rozvoj stromovitých kapradin – pralesy první suchozemští obratlovci (obojživelníci) a hmyz vznik černého uhlí Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 UHLÍ fosilní palivo neobnovitelný zdroj energie
vznikalo miliony let z těl rostlin, pomalým procesem tlení bez přístupu vzduchu Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 oddělení: PLAVUNĚ Oddělení: PLAVUNĚ
živé fosílie, přeživší v nezměněné podobě až do dnes mají vidličnatě větvenou lodyhu, některé větve nesou výtrusnicové klasy všechny druhy našich plavuní jsou chráněné Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 ŽIVOTNÍ CYKLUS PLAVUNÍ
1) dospělá rostlina s výtrusnými klasy 2) výtrusný klas s vypadávajícími výtrusy 3) výtrus 4) klíčící výtrus 5) prokel 6) pelatky (samčí pohl. org.) 7) zárodečníky (samičí pohl. org.) 8) oplození 9) klíčící rostlina 2 3 4 5 1 6 8 7 9 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 PLAVUŇ VIDLAČKA typické vidlice naše nejběžnější plavuň
plazivé lodyhy až několik metrů dlouhé Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 oddělení: PŘESLIČKY Oddělení: PŘESLIČKY
na rozdíl od plavuní se jedná o běžné rostliny mají článkované tělo (lodyhu i listy) jsou to víceleté rostliny (zimu přečkávají pomocí podzemního oddenku, na jaře znovu vyraší) obsahují sloučeniny křemíku – proto jsou tuhé Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 ŽIVOTNÍ CYKLUS PŘESLIČEK
1) dospělá rostlina s jarní lodyhou s výtrusnými klasy 2) výtrusný klas s vypadávajícími výtrusy 3) výtrus s háčky 4) prokel 5) pelatky (samčí pohl. org.) 6) zárodečníky (samičí pohl. org.) 7) oplození 8) klíčící rostlina 3 2 4 6 5 1 7 8 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 PŘESLIČKA ROLNÍ nejběžnější druh tuhá lodyha a listy! „rok přesličky“
na jaře vyraší nezelené jarní lodyhy nesoucí výtrusné klasy, ty po opadu výtrusů odumírají v létě potom raší nové zelené letní lodyhy, které fotosyntetizují, a odumírají až na podzim Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 PŘESLIČKA LESNÍ není tak tuhá jako přeslička rolní
tvoří jen jeden typ lodyhy – po opadu výtrusů na jarní lodyze vyraší listy hojná hlavně na stinných místech v lesích Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 oddělení: KAPRADINY Oddělení: KAPRADINY nejdokonalejší kapraďorosty
bylinné i stromovité druhy mají dobře vyvinuté listy, jsou vytrvalé rozmnožují se výtrusy, které opadávají z výtrusných kupek, uložených na spodní straně listů Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

14 ŽIVOTNÍ CYKLUS KAPRADIN
1) dospělá rostlina 2) list s výtrusnými kupkami 3) vypadávající výtrusy 4) klíčící prokel 5) oplození (samčí pelatky, samičí zárodečníky) 6) klíčící dospělá rostlina 2 3 4 1 5 6 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

15 KAPRAĎ SAMEC naše nejběžnější kapradina mladé listy stočené
oddenek ukrytý v půdě listy až 1 m dlouhé, na spodní straně výtrusné kupky léčivá rostlina (střevní paraziti, žlučník, popáleniny) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

16 OSLADIČ OBECNÝ skalnatá místa oddenek je velmi sladký,
sladkou chuť oddenku způsobuje látka osladin která je x sladší než řepný cukr !!! Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

17 SLEZINÍK ROUTIČKA běžná kapradina na rozpadajících se zdech
velmi dobře snáší vyschnutí kořenů Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

18 ŽEBROVICE RŮZNOLISTÁ lesy vyšších poloh dva tvary listů
listy vegetativní (slouží jen výživě, velké) listy nesoucí výtrusy (úzké, na vrchu) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

19 naše ohrožené kapradiny
jelení jazyk celolistý hadí jazyk obecný Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

20 nepukalka vzplývající
vodní kapradiny marsilka čtyřlistá nepukalka vzplývající Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

21 tropické kapradiny parožnatka sobí
epifytická kapradina z jihovýchodní Asie cyatea jižní stromovitá kapradina z Austrálie Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

22 ZDROJE Obrazový materiál snímek 1 (přeslička): fotoarchiv autora (J. Kubát) Obrazový materiál snímek 2 (plavuň, přeslička, kapradina): autorská kresba (J. Kubát) Obrazový materiál snímek 3 (prvohorní plavuň, přeslička, stromovitá kapradina): autorská kresba (J. Kubát) Obrazový materiál snímek 4 (karbonský les): je volné dílo, jelikož jeho copyright vypršel Obrazový materiál snímek 5 (uhlí): je volné dílo a je dostupné na Obrazový materiál snímek 6 (plavuň): autorská kresba (J. Kubát) Obrazový materiál snímek 7 (životní cyklus plavuní): autorská kresba (J. Kubát) Obrazový materiál snímek 8 (plavuň vidlačka): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na: Obrazový materiál snímek 9 (přeslička): autorská kresba (J. Kubát) Obrazový materiál snímek 10 (životní cyklus přesliček): autorská kresba (J. Kubát) Obrazový materiál snímek 11 (přeslička): fotoarchiv autora (J. Kubát) Obrazový materiál snímek 12 (přeslička lesní): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na Obrazový materiál snímek 13 (kapradina): autorská kresba (J. Kubát) Obrazový materiál snímek 14 (životní cyklus kapradin): autorská kresba (J. Kubát) Obrazový materiál snímek 15 (kapraď samec): je volné dílo, jelikož jeho copyright vypršel Obrazový materiál snímek 16 (osladič obecný): je volné dílo, jelikož jeho copyright vypršel Obrazový materiál snímek 17 (sleziník routička): je volné dílo, jelikož jeho copyright vypršel Obrazový materiál snímek 18 (žebrovice): fotoarchiv autora (J. Kubát) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

23 ZDROJE Obrazový materiál snímek 19 (jelení jazyk): fotoarchiv autora (J. Kubát) Obrazový materiál snímek 19 (hadí jazyk obecný): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na: Obrazový materiál snímek 20 (marsilka čtyřlistá): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na: Obrazový materiál snímek 20 (nepukalka): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na: Obrazový materiál snímek 21 (cyatea): tato fotografie je volné dílo, na přání autora. Je dostupná na: Obrazový materiál snímek 22 (parožnatka): tato fotografie je volné dílo, na přání autora. Je dostupná na: ČABRADOVÁ Věra a kol. Přírodopis vyd. Plzeň: Nakladatelství Fraus, ISBN ROZSYPAL Stanislav a kol. Nový přehled biologie. 1. vyd. Praha: SCIENTIA spol. s.r.o., pedagogické nakladatelství , ISBN Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "KAPRAĎOROSTY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google