Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tématický okruh: Botanika Téma: Výtrusné rostliny Anotace: Prezentace slouží žákům jako přehledný průvodce daným tématem. Obsahuje motivační otázky a odkazy (červeně) a odpovědi a zajímavosti (modře). Text psaný černě slouží žákům jako „zápis“. Pro lepší názornost jsou součástí prezentace odkazy na obrázky. Tato PowerPointová prezentace je využitelná i v učebnách bez interaktivní tabule. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Denisa Dosoudilová. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 VÝTRUSNÉ ROSTLINY

3 1. Mechorosty - nejstarší suchozemské - nemají vodivá pletiva (cévní svazky)→ nízké - nemají podpůrná pletiva → v trsech (podpírají se) - STÉLKA - rostlinné tělo, které ještě není rozlišeno na kořen, stonek, list a)játrovky např. porostnice mnohotvará str. 63 - „Víš, že…“ (1)

4 b) MECHY např. ploník Nakresli a popiš stavbu...obr. str. 63

5 rozmnožování (tzv. rodozměna) -střídá se pohl. rozmnožování s tvorbou výtrusů -vlhká místa (nutné k rozmnožování) výtrus - prvoklíček - zelená rostlinka s pohl. orgány (pelatky + zárodečníky) → oplození - štět s tobolkou - výtrus... obr. str. 63 (Fraus)

6 Zástupci ploník

7 bělomech sivý

8 rašeliník - nemá příchytná vlákna - na vrcholu přirůstá - odspodu odumírá→ rašelina: (zahradnictví, lázeňství, palivo) -rašeliniště = slatě Kromě buněk s chloroplasty obsahuje i velké bezbarvé buňky (hyalocysty) s otvory - zásobárna vody. Zadrží 25x větší množství vody než je jeho váha v suchém stavu.

9 rašeliník

10 měřík rokytník

11 význam: - zásobárna vody - zabraňují erozi půdy (EROZE = odnos půdy) Dříve byly mechy více využívány člověkem: Používaly se jako tepelná izolace při stavbě domů. V roubených domech se přidávaly do hmoty, kterou se vymazávaly štěrbiny mezi trámy. Některé mechy jsou používány pro výrobu vložek do bot.

12 2. Plavuně - už mají vodivá pletiva (cévnaté rostliny) - chráněné - např. plavuň vidlačka str. 65 - „Víš, že…“ (1,2,3)

13 3. Přesličky - článkovaný dutý stonek - „větve“ v přeslenu - listy šupinovité - u nás asi 10 druhů - ODDENEK - podzemní stonek se zásobními látkami str. 67 - „Víš, že…“ (1,2,3)

14 přeslička lesní obr. str. 67 přeslička rolní - jarní hnědá lodyha s výtrusy → po uvolnění výtrusů uschne → z jejího oddenku vyroste zelená letní lodyha (fotosyntézou vyrábí zásobní látky a ukládá je v oddenku)

15 4. Kapradiny - vytrvalé rostliny - oddenek - trsy listů (stékání vody do středu rostliny) - mladé listy spirálovitě stočené (ochrana při prorůstání půdou) - vodivá pletiva - vyšší vzrůst - na rubu listů výtrusy (v kupkách) chráněné OSTĚROU (na jaře) obr. str. 66 (Fraus) - stinná místa - pokojové rostliny, do řezaných kytic str. 68 - „Víš, že…“ (1) str. 69 - „Víš, že…“ (1,2)

16 rozmnožování (tzv. rodozměna) - střídá se pohl. rozmnožování (vlhko) s tvorbou výtrusů výtrus - prokel s pohl. orgány (pelatky + zárodečníky) → oplození - nová rostlina - výtrus -... obr. str. 64 (Fraus)

17 Zástupci kapraď samec

18 papratka samičí

19 hasivka orličí V buněčných stěnách jsou křemité látky, takže svazky listů se daly použít k hašení požárů aniž by shořely. Každý lesník proto znal místa, kde hasivka rostla. listy až 2 m str. 68 - „Víš, že…“ (2)

20 osladič obecný - skály, kmeny stromů - oddenek má nepříjemně sladkou chuť str. 69 - „Víš, že…“ (3)

21 sleziník -skály, zdi parožnatka - pokojová rostlina - tropy - Austrálie ( listy obepínají kmen stromu) zelené listy - „paroží“ hnědé listy - zásobárna živin

22 Vznik uhlí - prvohory (před 300 miliony let) - plavuně, přesličky (a kapradiny) byly vysoké jako stromy (až 30 m) -jejich odumřelá těla zapadla do močálu a zuhelnatěla (bez kyslíku, tlak vrstev)

23 Zdroje: Švecová M., Toběrná V.: Botanika 2, Natura, Praha, 1998, ISBN 80-86034-28-3 Dobroruka L., Gutzerová N., Havel L., Kučera T., Třeštíková Z.: Přírodopis II, Scientia, Praha, 1998, ISBN 80-7183-134-4 Čabradová V., Hasch F., Sejpka J., Vaněčková I.: Přírodopis 7, Fraus, 2005, ISBN 80-7238-424-4


Stáhnout ppt "Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google