Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tématický okruh: Botanika Téma: Květ, květenství Anotace: Prezentace slouží žákům jako přehledný průvodce daným tématem. Obsahuje motivační otázky a odkazy (červeně) a odpovědi a zajímavosti (modře). Text psaný černě slouží žákům jako „zápis“. Pro lepší názornost jsou součástí prezentace odkazy na obrázky. Tato PowerPointová prezentace je využitelná i v učebnách bez interaktivní tabule. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Denisa Dosoudilová. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 KVĚT, květenství

3 vyjmenuj rostlinné orgány: kořen -...................................................................... stonek -..................................................................... list -........................................................................... květ -......................................................................... uveď, jaká je jejich funkce

4 stavba květu prohlédni si modely květů pojmenuj ty části, na které si vzpomínáš z 1. stupně všímej si rozdílů mezi oběma květy

5 Květ -k pohlavnímu rozmnožování...obr. str. 80 -květní lůžko (rozšířený vrchol stonku) -květní obaly: (přeměněné listy) - okvětí (všechny lístky stejné) - koruna + kalich (zelený) volné nebo srostlé -pohlavní orgány - pestík - tyčinky

6 Nakresli a popiš pestík a tyčinku obr. str. 80 Pylová zrna

7 květ: - trojčetný, čtyřčetný, pětičetný (počet lístků, tyčinek,... je dělitelný 3, 4, 5) souměrnost květu: obr. str. 81 -pravidelný - víc os souměrnosti, paprsčitě souměrný -souměrný - 1 osa souměrnosti -nesouměrný - nemá osu souměrnosti květ: -oboupohlavný - má pestíky i tyčinky -jednopohlavný - samčí (pouze tyčinky) - samičí (pouze pestík)

8 rostlina: -jednodomá - samčí i samičí květy na 1 rostlině (líska, ořešák) -dvoudomá - samčí květy na jedné a samičí na druhé rostlině (vrba, kopřiva)

9 Květenství -víc květů pohromadě -drobné květy jsou tak nápadnější pro opylovače obr. str. 82-83/(76 Fraus) - hroznovitá (hlavní stonek je nejdelší) - vrcholičnatá (hlavní stonek je kratší než postranní) - složená (např. okolík z okolíčků)

10 Zdroje: Dobroruka L., Gutzerová N., Havel L., Kučera T.: Přírodopis II, Scientia, Praha, 1998, ISBN 80-7183-134-4 Čabradová V., Hasch F., Sejpka J., Vaněčková I.: Přírodopis 7, Fraus, Plzeň, 2005, ISBN 80-7238-425-2


Stáhnout ppt "Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google