Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_BIO_583 Jméno autora: Mgr. Lucie Slavíková Třída/ročník: 1. ročník Datum vytvoření:

2 Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání Tematická oblast: Kapradiny Předmět: Biologie Anotace: Prezentace je věnována kapradinám. Studenti popisují stavbu rostliny, vysvětlují způsob rozmnožování a význam kapraďorostů. Studenti uvádějí zástupce této skupiny rostlin. Klíčová slova: Kapradiny, výtrusnice, výtrusy, zástupci. Druh učebního materiálu: Prezentace

3 KAPRADINY

4 Stavba rostliny Vyšší cévnaté rostliny Listy v mládí spirálně svinuté
stonek kořen Listy v mládí spirálně svinuté U nás byliny V tropech stromovité druhy

5 Rozmnožování Výtrusné rostliny tj. rozmnožují se pomocí výtrusů
na rubu listů výtrusnicové kupky s výtrusnicemi ve výtrusnicích vznikají výtrusy Osladič obecný Kapraď samec

6 Stromovité kapradiny V tropech Deštný prales, Borneo

7 Zástupci našich kapradin
Osladič obecný

8 Zástupci našich kapradin
Kapraď samec

9 Zástupci našich kapradin
Sleziník routička

10 Zástupci našich kapradin
Hasivka orličí

11 Zástupci našich kapradin
Žebrovice různolistá

12 Opakování Jak se nazývá skupina výtrusných rostlin, do které patří kapradiny společně s plavuněmi a přesličkami? Kapraďorosty Vysvětlete tvrzení, že kapradiny jsou výtrusné rostliny. Kapradiny se rozmnožují pomocí výtrusů. Kde se výtrusy u kapradin nacházejí? Ve výtrusnicových kupkách naspodu listů jsou výtrusnice a v nich výtrusy.

13 Opakování Zařaďte následující rostliny do skupin: Pokuste se je určit
Plavuně, přesličky, kapradiny Pokuste se je určit Plavuň vidlačka

14 Opakování Osladič obecný

15 Opakování Sleziník routička

16 Opakování Stromovité kapradiny v tropech

17 Opakování Přeslička rolní – letní lodyha
Přeslička rolní – jarní lodyha

18 Opakování Kapraď samec

19 Použitá literatura a obrázky
BENEŠOVÁ, Marika; HAMPLOVÁ, Hana; KNOTOVÁ Kateřina; LEFNEROVÁ Pavlína; SÁČKOVÁ Ivana; SATRAPOVÁ Hana. Odmaturuj z biologie. Brno: DIDAKTIS spol. s r. o., 2003, ISBN KINCL, Lubomír; KINCL, Miroslav; JARKLOVÁ, Jana. Biologie rostlin pro gymnázia. Praha: Fortuna, 2008, ISBN HAYNOLD, Bernd. Lycopodium clavatum [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MPF. Equisetum arvense [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: PETERS, Kristian. Equisetum arvense [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ZELL, H.. Dryopteris filix-mas [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VINCENTZ, Frank. Dryopteris filix-mas [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: OPIOŁA, Jerzy. Selaginella selaginoides [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: FISCHER, Christian. Lycopodium clavatum [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: JSTUBY. Lepidodendron PAMuseum.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BIBLIOGRAPHISCHES INSTITUT. Meyers b15 s0272b.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: KÖHLER, Franz Eugen. Dryopteris filix-mas [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

20 Použitá literatura a obrázky
LINDMAN, Carl Axel Magnus. Equisetum arvense [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Lycopodium clavatum [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: LINDSEY, James K.. Equisetum sylvaticum [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: PLEPLE2000. Equisetum sylvaticum [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: SALO, Anneli. Polypodium vulgare [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: GRAEBNER, Hagen. Asplenium ruta-muraria [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BURCHELL, Simon. Pteridium aquilinum [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HAYNOLD, Bernd. Blechnum spicant [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. File:Cloud forest mount kinabalu.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BERND, H.. Polypodium vulgare [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google