Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Staphylococcus aureus
Elektronový mikroskop Světelný mikroskop (po obarvení dle Grama) Typické kolonie na selektivním médiu běžně se vyskytující gram-pozitivní kok (kůže, vlasy, sliznice) člověk = přirozený hostitel (20-50% populace) záněty kůže a měkkých tkání výskyt v potravinách – masné produkty, lahůdkové saláty, mléčné výrobky riziko – produkce termostabilních enterotoxinů (otravy z jídla)
2
Escherichia coli gram-negativní tyčinka
Elektronový mikroskop Světelný mikroskop (po obarvení dle Grama) Typické kolonie na selektivním médiu TBX gram-negativní tyčinka běžná součást střevní mikroflóry průjmy, záněty močových cest, hnisavé procesy výskyt v potravinách – zelenina, mléko, maso indikátor fekálního znečištění
3
Bacillus cereus gram-pozitivní tyčinka
Elektronový mikroskop Světelný mikroskop (po obarvení dle Grama) Typické kolonie na selektivním médiu MYP gram-pozitivní tyčinka výskyt – běžně v přírodě (půda, prach…) produkce toxinů – průjmová onemocnění produkce enzymů - kažení potravin (např. hořknutí smetany) riziko - tvorba odolných spor (jídlo ponechané dlouho při pokojové teplotě) výskyt v potravinách – mléko, těstoviny, cereálie, rýže
4
Salmonella gram-negativní tyčinka
Elektronový mikroskop Světelný mikroskop (po obarvení dle Grama) Typické kolonie na selektivním médiu XLD gram-negativní tyčinka primární výskyt ve střevním traktu zvířat a lidí významný rezervoár - drůbež S. enteritidis - salmonelóza výskyt v potravinách – vejce, maso, mléko
5
Listeria gram-pozitivní tyčinka výskyt – fekálie, půda, rostliny
Elektronový mikroskop Světelný mikroskop (po obarvení dle Grama) Typické kolonie na selektivním médiu ALOA gram-pozitivní tyčinka výskyt – fekálie, půda, rostliny L. monocytogenes – listerióza riziko – růst při chladírenských teplotách (4°C) výskyt v potravinách – mléko, sýry, ryby, mořské plody
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.