Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kakadu Entertaiment Present The Kendo. Kendo „Cesta Meče“ Kendo vzniklo v Japonsku dříve to byl šerm v japonsku který sloužil k zabíjení. Později se s.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kakadu Entertaiment Present The Kendo. Kendo „Cesta Meče“ Kendo vzniklo v Japonsku dříve to byl šerm v japonsku který sloužil k zabíjení. Později se s."— Transkript prezentace:

1 Kakadu Entertaiment Present The Kendo

2 Kendo „Cesta Meče“ Kendo vzniklo v Japonsku dříve to byl šerm v japonsku který sloužil k zabíjení. Později se s toho vyvinulo Kendo.

3 Předchůdci kendo byli Samurajové. Svému umění věnovali tisíc let. Byli to nejlepší válečníci v boji. A skoro nikdo je nedokázal porazit. Předchůdci Kendo

4 Jak na Kendo Po dlouhodobém vývoji techniky šermu mečem v Japonsku, která sloužila původně k zabíjení soupeře, vzniklo kendó, "cesta meče". Tento rychlý a výrazně pohybový úpolový sport s jen malým rizikem zranění představuje vedle technického zvládnutí šermířské techniky také rozvoj duševních a charakterových hodnot. Kendó provozují muži i ženy. Zápasníci jsou bosí a volně se pohybují na bojové ploše o velikosti zhruba 10 x 10 metrů. Doba souboje bývá maximálně pět minut. Nerozlišují se hmotnostní kategorie. K ochraně před údery jsou šermíři vyzbrojeni (do poloviny 18. století) chráničem kyčlí (tare), hrudním krunýřem (dó), šermířskou maskou (men) a rukavicemi (kote). Cvičební a sportovní zbrani "šinai" se snaží soupeř protivníka "správně" zasáhnout (jednota těla, duše a meče!). Šinai je přibližně 1,15 metrů dlouhá a 480 gramů těžká seříznutá bambusová tyč, která se drží oběma rukama a simuluje dlouhý meč. Základní techniky, resp. zásahové plochy kenda: Men (přímý úder na temeno hlavy) Migi nabo hidari men (údery ze strany nad spánky) Kote (úder do zápěstí) Dó (úder na trup) Cuki (bodnutí do krku) Všechny seky a bodnutí doprovází bojový pokřik (kakai), pomocí něhož bojovník dosahuje

5 Pokračování nabuzení síly, resp. oznamuje místo zásahu. úspěšné zásahy soupeře označují rozhodčí zdvižením praporku. Při soutěžním kendu je vítězství dosaženo dvěma zásahy, které byly provedeny "bez pochyby a otálení" tzn. s odhodláním (kikaku). Pro nácvik kenda se používají tréninkové údery (kirikaeši) bez soupeře a bez výstroje (mai). "Oko duše" zápasníka umožňuje perfektní reakci a bleskové rozpoznání možností zaútočit. Kendó klade důraz na vytrvalost a prohlubuje se schopnost sebeovládání. Vyžaduje vysokou míru pozornosti při útoku a obraně a je proto vynikajícím tréninkovým prostředkem pro nácvik koncentrace. Opakovaný nácvik dokonalosti techniky formuje tělo i ducha. Tradiční šermířské umění kendó je neoddělitelně spjato s japonskou kulturou a válečnou historií země. Díky duchovním hodnotám se těší v Japonsku společenskému uznání a od roku 1911 je součástí učebních osnov v japonských školách. V roce 1912 se japonské školy kenda sjednotily pod Zen-Nippon-Kendó-Renmei a založily nihon kata-kendó, což je "forma", která je základem moderního kenda. Japonský svaz kendó má v současnosti zhruba čtyři miliony členů.

6 Co je cílem Kendo Cílem “Kendó” je: Formovat mysl a tělo, zušlechťovat silného ducha a správným a přesným cvičením usilovat o zdokonalení se v umění kendó, ctít lidskou laskavost a čest, stýkat se s ostatními s upřímností a vždy usilovat o zušlechtění sebe sama. Takto bude člověk schopen milovat svou zemi a společnost, přispět k rozvoji kultury a napomoci míru a štěstí mezi všemi lidmi.

7 Jak být úspěšný v Kendo · být vážný od okamžiku vstupu do dódžo až do doby odchodu · neustále opakovat cvičení základů · neustále rozšiřovat své znalosti a dovednosti - pokud se učíš novou fázi nebo techniku, neznamená to, že zapomeneš jinou · cvičit tělesné i duševní úsilí, formovat tělo a mysl · být trpělivý a ukázněný · kultivovat lidského ducha · mít respekt k sobě, učitelovi, spolužákovi, oponentovi a ostatním lidem · mít respekt k přírodě · cvičit celým srdcem · maximálně se soustředit a zaměřit svoji mysl na to, co právě děláš, byť by to byly i jednoduché věci · nezapomínat, že kendó je neustálý proces učení a vše, co se v kendu učí má smysl

8 Na Pořadu Spolupracovali Kakadu and Last Mamurai Zvuk:Kakadu Obraz:Last Mamurai Video:Kakadu

9 The End The End

10 Postavení v Kakadu Entertaiment Kakadu77 Last Mamurai Vratislav Last Samurai


Stáhnout ppt "Kakadu Entertaiment Present The Kendo. Kendo „Cesta Meče“ Kendo vzniklo v Japonsku dříve to byl šerm v japonsku který sloužil k zabíjení. Později se s."

Podobné prezentace


Reklamy Google