Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kooperativní učení a rozvoj prosociálnosti Kooperativní výuka nerovná se skupinová práce.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kooperativní učení a rozvoj prosociálnosti Kooperativní výuka nerovná se skupinová práce."— Transkript prezentace:

1 Kooperativní učení a rozvoj prosociálnosti Kooperativní výuka nerovná se skupinová práce.

2 Definice kooperativní výuky Kooperativní uspořádání výuky je založeno na principu spolupráce při dosahování cílů. Výsledky jedince jsou podporovány činností celé skupiny a celá skupina má prospěch z činnosti jednotlivce. Základními pojmy kooperativního vyučování jsou: sdílení, spolupráce, podpora (Kasíková, 1997).

3 Základní znaky kooperativní výuky pozitivní vzájemná závislost, interakce tváří v tvář, osobní odpovědnost, užití interpersonálních a skupinových dovedností, reflexe skupinových procesů

4 Kooperativní učení ve výuce slouží: k utváření otevřené atmosféry v hodinách, k odstraňování zábran vyjadřovat své názory, k aktivní práci a iniciativě žáků, k rozvíjení komunikativních dovedností žáků, k upevňování dovedností prezentovat výsledky skupinové práce, k rozvíjení hodnotících dovedností a sebereflexe, ke zvládnutí organizace práce ve skupině, k plánování činností, k získání zkušeností s metodami kooperativního učení.

5 Metody kooperativního učení i etické výchovy Diskuze Řešení problému Práce na produktu Simulace Rolové hry

6 Typy chování 1.Exploatační chování (vykořisťování, zneužívání jiných) je zaměřeno na prospěch subjektu za cenu způsobení újmy jiné osobě. 2.Egoistické chování je také zaměřeno na prospěch subjektu, ale újma druhé osoby není záměrná. 3.Ipsocentrické chování je zaměřeno na prospěch subjektu. Druhá osoba nezískává výhody ani je neztrácí (jeho zájmy nejsou zahrnuty) 4.Kooperativní chování je zaměřeno na oboustranný prospěch subjektu i jiné osoby, nebo skupiny osob. 5.Pomáhající chování je zaměřeno na prospěch druhé osoby, kdy subjekt investuje svůj čas nebo jiné hodnoty. 6.Altruistické chování je zaměřeno na prospěch druhé osoby za cenu újmy subjektu (obětování vlastních zájmů).

7 Souvislost kooperativní výuky a etické výchovy Výchovný styl: faktor Vytváříme výchovné společenství Výchovný program: zejména téma Elementární prosociálnost Výchovné metody – velký překryv


Stáhnout ppt "Kooperativní učení a rozvoj prosociálnosti Kooperativní výuka nerovná se skupinová práce."

Podobné prezentace


Reklamy Google