Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Významné osobnosti fyziky a chemie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Významné osobnosti fyziky a chemie"— Transkript prezentace:

1 Významné osobnosti fyziky a chemie
Dmitrij Ivanovič Mendělejev ruský chemik a tvůrce periodické tabulky prvků Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika ročník Jubilejní Masarykova základní škola a mateřská škola Sedliště

2 Dmitrij Ivanovič Mendělejev

3 Dimitrij Ivanovič Mendělejev se narodil 8
Dimitrij Ivanovič Mendělejev se narodil 8.února roku 1834 v Tobolsku (bývalé hlavní město Sibiře). Zemřel 2. února 1907 v Petrohradě. Dmitrij Mendělejev studoval v Petrohradě, ve Francii a v Německu. Po studiích se stal profesorem chemie na univerzitě v Petrohradě. V roce 1869 zveřejnil v časopise Ruské chemické společnosti svou práci "Vztah vlastností prvků k atomovým hmotnostem", tj. hlavní zákon, jímž se řídí svět chemie.

4 V dobách Mendělejevových bylo známo již 62 chemických prvků.
Mendělejev byl přesvědčen, že existuje zákon, kterým se prvky řídí. Seřadil je tedy v pořadí podle atomové hmotnosti. Při tomto seřazení se rázem objevila určitá zákonitost i v ostatních vlastnostech prvků. Mendělejev tak získal 12 řad prvků, z nichž v každé se vlastnosti prvků periodicky opakují a atomová hmotnost neustále vzrůstá.

5 Při výkladu podstaty nově objeveného zákona předpovídal tento učenec také existenci prvků v té době neznámých. Ponechal proto ve své tabulce pro tyto prvky mnoho volných míst, jejichž atomovou hmotnost i jiné vlastnosti předpověděl. K těmto předpovědím byli vědci velmi podezřívaví. Když však byly takovéto prvky později skutečně objeveny (např. gallium, skandium, germanium), dosáhl Mendělejev světového uznání.

6 Mendělejev se věnoval také technologii a fyzice.
Usiloval o využití minerálního bohatství a o rozvoj průmyslu v Rusku, navrhl průmyslový způsob rafinace ropy. Zasloužil se o rozvoj chemického a hutnického průmyslu a zpracování rud a ropy v Rusku. Měl rozhodující podíl na rozvoji novodobé anorganické chemie.

7 Česká verze periodické tabulky z poloviny 19. století

8 Mendělejevova tabulka jak jí známe dnes

9 Mendělejev na obrazech I.J. Repina

10 Zdroje: www.osobnosti.net


Stáhnout ppt "Významné osobnosti fyziky a chemie"

Podobné prezentace


Reklamy Google