Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0809. 12. Ledna 2013VY_32_INOVACE_140210_Obcanska_spolecnost_DUM Občanská společnost

2  Oblast soukromých a dobrovolných občanských iniciativ, které jsou právně zaručeny a uznávány.  Občané se tak mohou podílet na vytváření a kontrole státní politiky.

3 Společenské organizace  Dobrovolné zájmové organizace působící v oblastech společenského života, kde mají lidé shodné osobní či skupinové zájmy a cíle a snaží se sami organizovat k jejich dosažení.  Na rozdíl od politických stran nekandidují ve volbách a nepřejímají přímou politickou odpovědnost (s polit. stranami mohou spolupracovat).

4 Skupiny občanů mohou být:  Příležitostné (např. skupiny demonstrantů).  Pevně sdružené (např. profesní skupiny).  Neorganizované (lidé se cítí vzájemně blízcí na základě třídní, náboženské, menšinové, kulturní či jiné společenské identity).

5 1. Nátlakové skupiny  Neformální politické instituce, které prosazují své požadavky, očekávání či protesty, s nimiž se musí vláda vyrovnávat.  Vytvářejí politický tlak, aby dosáhly svého cíle.  Důležitým prostředkem je tzv. lobbismus = ovlivňování poslanců různými zájmovými skupinami.

6 2. Odborové organizace  Mají za cíl zastupovat a ochraňovat sociální a hospodářské zájmy zaměstnanců (zlepšení pracovních podmínek, ovlivnění hospodářské a sociální politiky ve prospěch zaměstnanců působením na vládu, parlament a státní správu).  Patří k nejvlivnějším a zároveň nejmasovějším zájmovým skupinám.

7 3. Profesní organizace  Kluby, spolky, družstva.  Sdružují zástupce různých profesí, umožňují jim prosazovat vlastní zájmy, propagovat jejich povolání nebo si jen vyměňovat své zkušenosti v oboru.  PEN Klub, Český rybářský svaz apod.

8 4. Obecně prospěšné společnosti  Zvláštní forma sdružování občanů, veřejnosti poskytují obecně prospěšné služby.  Jejich hospodářský zisk nesmí být použit ve prospěch členů.  Elpida (pomoc seniorům), DLAŇ ŽIVOTU, DĚTEM.

9 5. Občanská sdružení  Mohou svobodně zakládat občané.  Vznikají registrací Ministerstva vnitra ČR – návrh na registraci mohou podat nejméně 3 občané, z nichž aspoň jeden je starší 18 let.  Např. Bílý kruh bezpečí.

10 6. Nadace  Sdružují majetek, aby mohly přispívat k dosahování obecně prospěšných cílů – k rozvoji duchovních hodnot, k ochraně lidských práv, ochraně přírody, kulturních památek a rozvoji vědy a vzdělání.  Např. nadace Člověk v tísni nebo Výbor dobré vůle.

11 7. Občanské iniciativy  Uplatňují se v politickém životě.  Jsou to spontánně vznikající dobrovolná, poměrně krátkodobá, tematicky vyhraněná a prostorově ohraničená sdružení zájmově spjatých občanů usilujících o řešení určitých společenských problémů.

12 8. Skautské hnutí  Nejznámější mládežnická organizace.  Skauting se stal v dlouholetém vývoji prestižním hnutím, jež má významný rozměr charitativní a politický.

13 9. Ekologické organizace  Mezinárodní ekologická organizace Greenpeace – zasazuje se o ochranu přírody a životního prostředí (ochrana klimatu, deštných pralesů, zabránění genetické manipulaci a užívání toxických látek, nebezpečí jaderné energie).  Hnutí DUHA

14 10. Feministické hnutí  sdružování žen do různých uskupení – usilují o emancipaci, získání řídicích pozic v oblasti ekonomiky či politiky, ale i o odstranění domácího násilí na ženách apod.

15 Děkuji za pozornost Vytvořeno v programu MS PowerPoint 2010.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková."

Podobné prezentace


Reklamy Google