Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

GASTROFEST Projekt Leonardo da Vinci NAEP Speciality slovenské kuchyně.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "GASTROFEST Projekt Leonardo da Vinci NAEP Speciality slovenské kuchyně."— Transkript prezentace:

1 GASTROFEST Projekt Leonardo da Vinci NAEP Speciality slovenské kuchyně

2 O projektu z oblasti gastronomie Náš projekt je pro žáky učňovského oboru kuchař-číšník.Výsledkem měsíční odborné stáže našich žáků na Slovensku, v Nitře,městě našich partnerů, budou : 1. Kuchařka slovenských gastronomických specialit 2.. Slovník odborných výrazů a frází, které používáme při obsluze hosta (anglicko-německo-česko-slovenský) 3. Jídelní lístky restaurací v Nitře ( slovensko-české) 4. Nitra – prezentace města Nitry očima kaplických stážistů 5. Dny slovenské kuchyně ve Slovanském domě (restaurace SOU v Kaplici)

3 SOU Nitra-náš slovenský partner Slovenská kuchyně má mnoho svých specialit,některé z nich dokumentují přiložené obrázky.Naši žáci by se měli naučit tyto speciality odborně připravit TRDELNÍK KAPUSTNICA KOLÁČE

4 Halušky –typická specialita slovenské kuchyně Snad každý návštěvník Slovenska halušky ochutnal. A tady je recept na tuto kulinářskou lahůdku, tentokrát půjde o výborné Krupicové halušky s kapustou Krupicové halušky se zelím 5 dl vody,soĺ, 1 lyžica masla, 200 g krupice, 1 vajca, 5dl vody,sůl, 1 lžíce másla, 200g krupice, 1 vejce voda na uvarenie halušiek, 1 lyžica masti, olej, Voda na uvaření halušek, 1lžíce sádla, olej 300 g kyslej kapusty,150 g údenej slaniny. 300 g kyselého zelí, 150 g uzené slaniny Do vriacej osolenej vody s maslom zavaríme za stáleho miešania krupicu a uvaríme hustú kašu. Do vařící osolené vody s máslem zavaříme za stálého míchání krupici a uvaříme hustou kaši. Do vychladnutej kaše zamiešame vajce a mokrou lyžicou vykrajujeme halušky,ktoré varíme v osolenej vodě. Do vychladnuté kaše zamícháme vejce a mokrou lžící vykrajujeme halušky,které vaříme v osolené vodě. Uvarené halušky vyberieme sitkom a pomastíme ich masťou. Uvařené halušky vybereme sítkem a omastíme je sádlem. Pripravíme si kapustu: Olej rozpálíme, pridáme nakrájanú kyslú kapustu,trochu podlejeme vodou a dusíme. Připravíme si zelí: Olej rozpálíme, přidáme nakrájené kyselé zelí, trochu podlejeme vodou a dusíme. Podĺa potreby prisolíme alebo prisladíme.Mäkkú kapustu pridáme k uvareným haluškám a premiešame. Podle potřeby přisolíme nebo přisladíme.Měkkézelí přidáme k uvařeným haluškám a promícháme. Podávama poliate rozškvarenou slaninou, pokrájanou na kocóčky. Podĺa chuti móžeme pridať aj na kocóčky nakrájanú a opečenú domácu klobásku. Podáváme polité rozškvařenou slaninou,pokrájenou na kostičky. Podle chuti můžeme přidat také na kostičky nakrájenou domácí klobásku

5 Další receptury jídel typických a oblíbených ve slovenskou kuchyní Hovädzie po zemplínsky Hovězí po zemplínsku 750 g hovädzieho pliecka,soĺ, mleté čierne korenie, 750g hovězího plecka, sůl, mleté černé koření 100 g tuku, 2 cibule, 4 dl vývaru, 1 lyžička hladkej múky, 100g tuku, 2 cibule, 4dl vývaru, 1lžička hladké mouky dusená zelenina :150g karotky,150g brokolice, dušená zelenina : 150g karotky, 150g brokolice 150g karfiolu,100g zelenej fazuĺky,soľ,mleté biele korenie, 150 g květáku,100g zelené fazolky,sůl,mleté bílé koření 50g masla, petržlenová vnať. 50g másla,petrželová nať Mäso nakrájame na kocky, osolíme a okoreníme. Na tuku opražíme nakrájanú cibulu,vložíme mäso a po všetkých stranách ho opečieme.Podlejeme vývarom a dusíme. Mäkké mäso vyberieme, šťavu vydusíme,zaprášime ju múkou a necháme opražiť.Do šťavy vrátime mäso a necháme ho ohriať. Medzitým pripravíme zeleninu: na kolieska mnakrájanú karotku dáme variť do osolenej vody. Po chvíli pridáme ružičky brokolice a karfiolu a fazuĺku.Mäkkú zeleninu scedíme, polejeme maslom, osolíme a okoreníme. Zeleninou obložíme porcie hovädzieho, polejeme šťavou a ozdobíme petržlenovou vnaťou. Podávama so zemiakami alebo krupicovými haluškami. Maso nakrájíme na kostky, osolíme a okořeníme.Na tuku usmažíme nakrájenou cibulku, vložíme maso a po všech stranách ho opečeme.Podlijeme vývarem a dusíme. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme, zaprášíme moukou a necháme osmažit.Vrátíme maso do šťávy a necháme ho ohřát.Mezitím si připravíme zeleninu: na kolečka nakrájenou karotku dáme vařit do osolené vody. Po chvíli přidáme růžičky brokolice a květáku a fazolku. Měkkou zeleninu scedíme, polijeme máslem, osolíme a okořeníme.Zeleninou obložíme porce hovězího polijeme šťávou a ozdobíme petrželovou natí.Podáváme s bramborem nebo s krupicovými haluškami.

6 Popradské zeleninové balíčky 1 hlávka kapusty,100g rýže,20g sušených húb, 1 hlávka zelí, 100g rýže, 20g sušených hub 1 cibuĺa,100g masla, 150g mrkvy, 150 g zeleru 1 cibule, 100g másla, 150g mrkve, 150g celeru 1 pór, 100g hrášku, čerstvá petržlenová vňať, 1 pórek, 100g hrášku, čerstvá petrželová nať, 1 strúčik cesnaku, soĺ, mleté čierne korenie, 1 stroužek česneku, sůl, mletý černý pepř, majorán, 1 červená a 1 zelená paprika, olej majoránka, 1 červená a 1 zelená paprika, olej Listy kapusty povaríme vo vode a necháme odkvapkať. Medzitým uvaríme ryžu, namočíme huby a pripravíme si plnku: Pokrájanú cibuĺu speníme na masle, pridáme kocóčky mrkvy a zeleru, kolieska póru a podusíme. Huby podusíme osobitne. Zmiešame uvarenú ryžu, podusenú zeleninu a huby, pridáme sterilizovaný alebo čerstvý uvarený hrášok, nakrájanú petržlenovú vnať, cesnak rozotrený so soĺou, mleté čierne korenie a majorán. Plnku nanesieme na listy kapusty, stočíme ich a previa- žeme niťou. Balíčky poukladáme do vymastenej rajnice podlejeme ich horúcou vodou a upečieme vo vyhriatej rúre. Na tanieri ich posypeme kocóčkami paprik orestovanými na troške oleja. Podávame s uvarenými zemiakmi. Zelné listy povaříme ve vodě a necháme okapat. Mezitím uvaříme rýži, namočíme houby a připravíme si náplň: Nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme kostičky mrkve a celeru, kolečka pórku a podusíme.Houby podusíme zvlášť. Smícháme uvařenou rýži, podušenou zeleninu a houby, přidáme sterilovaný nebo čerstvý uvařený hrášek, nakrájenou petrželovou nať, česnek utřený se solí, mletý černý pepř a majoránku. Náplň naneseme na listy zelí,stočíme je a převážeme nití. Balíčky pokládáme do vymaštěného pekáče, podlijeme je vařící vodou a upečeme ve vyhřáté troubě. Na talíři je posypeme kostičkami paprik, orestovanými na troše oleje. Podáváme s vařenými brambory.

7 Dragúnove bravčové rezne Dragounovy vepřové řízky 4 bravčové rezne, soľ, mleté čierne korenie, 4 vepřové řízky, sůl, mletý černý pepř 100g masla, 1 cibuľa, mletá paprika, 1 šálka vývaru 100g másla, 1 cibule, mletá paprika, 1 šálek vývaru na omáčku 4 cibule, 2 biele papriky, 4-5 paradajok na omáčku 4 cibule, 2 bílé papriky,4-5 rajčat, sůl, soľ, štipka mäty a bazalky,1 paradajkový pretlak špetka máty a bazalky,rajčatový protlak,2,5 dl smetany 2,5dl smotany, 1 lyžica hladkej múky 1 lžíce hladké mouky Rezne naklepeme, osolíme a okoreníme. Na masle speníme nakrájanú cibuľu, vložíme rezne a z oboch strán ich opražíme.Potom zaprášime paprikou, mierne polejeme vývarom a dusíme. Mäkké mäso vyberieme a necháme bokom v teple. Do šťavy pridáme cibuľu nakrájanú na prstienky, pásiky paprik a plátky paradajok, trochu podlejeme vodou a dusíme. K mäkkej zelenine prilejeme paradajkový pretlak, ochutíme soľou a štipkou sušenej alebo čerstvej mäty a bazalky a povaríme. Nakoniec omáčku zahustíme smotanou, v ktorej sme rozmiešali múku, a opät krátko povaríme. Rezne na tanieri polejeme omáčkou a podávame s hranolčekmi, pečenými zemiakmi alebo s ryžou. Řízky naklepeme, osolíme a okořeníme. Na másle zpěníme nakrájenou cibulku, vložíme řízky a z obou stran je opečeme. Potom zaprášíme paprikou, mírně zalijeme vývarem a dusíme. Měkké maso vyjmeme a necháme stranou v teple. Do šťávy přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, proužky paprik a plátky rajčat, trochu podlijeme vodou a dusíme.K měkké zelenině přilijeme rajčatový protlak, osolíme a přidáme špetku sušené nebo čerstvé máty a bazalky a povaříme. Nakonec omáčku zahustíme smetanou, v které jsme rozmíchali mouku, a opět krátce povaříme. Řízky na talíři polijeme omáčkou a podáváme s hranolky, pečenými brambory nebo s rýží

8 Krehký koláč s ovčím syrom Křehký koláč s ovčím sýrem Cesto: 160g hladkej múky, soľ, 80g masla, 2 žľtky Těsto: 160g hladké mouky,sůl,80g másla, 2 žloutky Plnka : 2 lyžice masla, 2 lyžice hladkej múky, Náplň: 2lžíce másla,2lžíce hladké mouky, 2,5dl mlieka, soľ, mleté čierne korenie, 3 vajcia, 2 cibule 2,5dl mléka, sůl, mletý černý pepř, 3 vejce,2 cibule 400g tvrdého ovčieho syra, 200g šunky, zväzok 400g tvrdého ovčího sýra,200g šunky, svazek jemné cibule lahódkovej cibule, 5 paradajok, čierne olivy. 5 rajčat, černé olivy Z osolenej múky, masla a jedného žĺtka vypracujeme cesto a rozvaľkáme ho na placku. Plech vymastíme tukom, posypeme múkou a cesto urovnáme tak, aby placka pokryla nielen dno, ale aj okraje formy. Pripravíme plnku : Z masla a múky upražíme zápražku, zriedime ju mliekom a povaríme. Osolíme, okoreníme, zjemníme tromi žĺtkami, pridáme prstienky cibule, nastrúhaný syr a sneh, ušľahaný z troch bielkov. Plnku nanesieme na cesto. Okraje cesta prehneme smerom dovnútra do plnky, potrieme ich rozšľahaným žĺtkom a koláč pečieme v predhriatej rúre. Po chvíli posypeme povrch prúžikmi šunky a mladej cibuľky s vňaťou, ozdobíme rozpolenými paradajkami a olivami a dopečieme. Z osolené mouky, másla a jednoho žloutku vypracujeme těsto a rozválíme ho na placku.Plech vymastíme tukem,posypeme moukou a těsto urovnáme tak,aby placka pokryla nejen dno,ale i okraje formy.Připravíme náplň: Z másla a mouky upražíme zápražku,zředíme ji mlékem a povaříme.Osolíme,okořeníme,zjemníme třemi žloutky,přidáme kolečka cibule,nastrouhaný sýr a sníh,ušlehaný ze třech bílků.Náplň naneseme na těsto.Okraje těsta přehneme směrem dovnitř do náplně,potřeme je rozšlehaným žloutkem a koláč pečeme v předehřáté troubě.Po chvíli posypeme povrch proužky šunky a mladé cibule s natí,ozdobíme rozpůlenými rajčaty a olivami a dopečeme.

9 Bravčové karé s brusnicemi Vepřové karé s brusinkami 1 kg bravčového karé, 2 lyžice oleja,soĺ, 1 kg vepřového karé, 2 lžíce oleje, sůl drvená rasca, 4 dcl vývaru, 1 lyžica masla, drcený kmín, 4 dcl vývaru, 1 ĺžíce másla brusnicový kompót, čerstvé bylinky, citrón brusinkový kompot, čerstvé bylinky, citron Mäso potrieme olejom, osolíme a posypeme rascou, vložíme do pekáčika a trochu podlejeme vodou. Pečieme v rúre, spočiatku podlievame len vlastnou šťavou a móžeme eště potrieť olejom. Keď sa mäso zapečie, zalejeme ho vývarom. Počas pečenia mäso obrátime, aby sa rovnomerne prepieklo, a občas ho polievame šťavou. Pečieme približne jeden a pol hodiny. Asi desať minút pred dopečením potrieme povrch mäsa brusnicovým kompótom.. Hotové mäso s pikantnou brusnicovou kórkou nakrájame na tenké plátky, šťavu móžeme eště zjemniť lyžicou masla. Jednotlivé porcie polejeme šťavou a ozdobíme vetvičkami zelených byliniek s kolieskom citróna. Podávame s uvarenými alebo opečenými zemiakmi alebo so zemiakovými knedĺami.. Maso potřeme olejem, osolíme a posypeme kmínem, vložíme do pekáčku a trochu podlijeme vodou.Pečeme v troubě, zpočátku podléváme jen vlastní šťávou a můžeme ještě potřít olejem. Když se maso zapeče, zalijeme ho vývarem. Po dobu pečení maso obrátíme, aby se rovnoměrně propeklo a občas ho poléváme šťávou. Pečeme přibližně jednu a půl hodiny. Asi 10minut před dopečením potřeme povrch masa brusinkovým kompotem. Hotové maso s pikantní kůrkou nakrájíme na tenké plátky, šťávu můžeme ještě zjemnit lžící másla. Jednotlivé porce polijeme šťávou, ozdobíme větvičkami zelených bylinek s kolečkem citronu. Podáváme s uvařenými nebo opečenými brambory nebo s bramborovým knedlíkem.

10 Údené mäso s kelom podĺa kmotry Uzené maso v kedlubnách podle kmotry 5OO g údeného mäsa,1 cibuĺa, 4 zrnká čierneho 500 g uzeného masa, 1 cibule, 4 zrnka černého pepře korenia, 4 zrnká nového korenia,1 bobkový list 4 zrnka nového koření, 1 bobkový list 600 g kelu, 50 g slaniny, 50 g cibule, soĺ, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku,1 šálka vývaru 600 g kapusty, 2 stroužky česneku, 1 šálek vývaru z údeného mäsa, 40 g múky z uzeného masa, 40 g mouky Údené mäso vložíme do vriacej vody. Nesolíme ho, pridáme k nemu len cibuĺu rozkrojenú na polovice a celé korenie. Varíme, až je mäso dostatočne mäkké. Vodu zlejeme a mäso uložíme do tepla. Kelové listy zbavíme hrubých rebier a pokrájame na rezančeky. Slaninu nakrájame na kocóčky a spoločne s pokrájanou cibuĺou ju trochu opražíme. Pridáme kel, soĺ, mleté čierne korenie, prelisovaný cesnak, trochu podlejeme vývarom z údeného mäsa a dusíme. Keď kel zmäkne a voda sa vydusí, zaprášime múkou, potom mierne podlejeme údeným vývarom a krátko povaríme. Údené mäso nakrájame na plátky, na tanieri obložíme duseným kelom a podávame so zemiakovou knedĺou.. Uzené maso vložíme do vroucí vody.Nesolíme ho, přidáme k němu jen cibuli, rozkrojenou na polovinu, a celé koření. Vaříme,až je maso dostatečně měkké. Vodu slijeme a maso uložíme do tepla.Kapustové listy zbavíme hrubých žeber a pokrájíme na proužky. Slaninu nakrájíme na kostičky a společně s pokrájenou cibulí je trochu opražíme.Přidáme kapustu, sůl,mletý pepř,prolisovaný česnek,trochu podlijeme vývarem z uzeného masa a dusíme Když kapusta změkne a voda se vydusí,zaprášíme moukou, potom mírně podlijeme uzeným vývarem a krátce povaříme. Uzené maso nakrájíme na plátky, na talíři obložíme dušenou kapustou a podáváme s bramborovým knedlíkem..

11 Čardášové hovädzie ragú Čardášové hovězí ragú 5OO g hovädzieho mäsa,2 lyžice oleja, 100 g 500 g hovězího masa, 2 lžíce oleje, 100 g slaniny slaniny, soĺ, mleté čierne korenie, 2 lyžice hladkej sůl, mletý černý pepř, 2 lžíce hladké mouky múky, 100 g húb, 2 štipĺavé papričky, 4 malé 100g hub, 2 pálivé papričky, 4 malé sladkokyselé sladkokyslé uhorky, 1 malý pohárik sterilizovaných okurky, 1 malý pohárek sterilizovaných cibulek, cubuliek, 2 lyžice kečupu, 1 šálka vývaru, 2 lžíce kečupu, 1 šálek vývaru 1,5 dcl červeného vína, vňaťová cibuĺka 1,5 dcl červeného vína, naťová cibule Mäso pokrájame na pásiky, v miske ho premiešame s olejom a necháme v chladničke aspoň hodinu odstáť. Potom nakrájame slaninu na tenké rezančeky, rozškvaríme ju a mäso na nej sprudka opečieme. Až potom ho osolíme a okoreníme. Premiešame a zaprášime múkou, pridáme nakrájané čerstvé alebo sušené a dopredu namočené huby, pokrájané papričky, nastrúhané uhorky, sterilizované cibuľky bez nálevu a kečup. Podlejeme vývarom a vínom a dusíme, až je mäso mäkké. Ak zostane omáčka príliš riedka, móžeme ju zahustiť lyžicou múky rozmiešanou v troške vody. Podávame s dusenou ryžou a zdobíme vňaťovou cibuĺkou.. Maso pokrájíme na proužky, v misce ho smícháme s olejem a necháme v chladničce alespoň hodinu odležet. Pak nakrájíme slaninu na tenké plátky,rozškvaříme jí a maso na ní zprudka opečeme. Až pak ho okořeníme a osolíme.Promícháme a zaprášíme moukou, přidáme nakrájené čerstvé nebo sušené, dopředu namočené houby, pokrájené papričky, nastrouhané okurky,sterilizované cibulky bez nálevu a kečup.Podlijeme vývarem a vínem a Dusíme, až je maso měkké. Jestli zůstane omáčka řídká, můžeme zahustit lžící mouky, kterou rozmícháme v trošce vody.Podáváme s rýží a zdobíme petrželkou..

12 Bravčové karé s brusnicemi Vepřové karé s brusinkami 1 kg bravčového karé, 2 lyžice oleja,soĺ, 1 kg vepřového karé, 2 lžíce oleje, sůl drvená rasca, 4 dcl vývaru, 1 lyžica masla, drcený kmín, 4 dcl vývaru, 1 ĺžíce másla brusnicový kompót, čerstvé bylinky, citrón brusinkový kompot, čerstvé bylinky, citron Mäso potrieme olejom, osolíme a posypeme rascou, vložíme do pekáčika a trochu podlejeme vodou. Pečieme v rúre, spočiatku podlievame len vlastnou šťavou a móžeme eště potrieť olejom. Keď sa mäso zapečie, zalejeme ho vývarom. Počas pečenia mäso obrátime, aby sa rovnomerne prepieklo, a občas ho polievame šťavou. Pečieme približne jeden a pol hodiny. Asi desať minút pred dopečením potrieme povrch mäsa brusnicovým kompótom.. Hotové mäso s pikantnou brusnicovou kórkou nakrájame na tenké plátky, šťavu móžeme eště zjemniť lyžicou masla. Jednotlivé porcie polejeme šťavou a ozdobíme vetvičkami zelených byliniek s kolieskom citróna. Podávame s uvarenými alebo opečenými zemiakmi alebo so zemiakovými knedĺami.. Maso potřeme olejem, osolíme a posypeme kmínem, vložíme do pekáčku a trochu podlijeme vodou.Pečeme v troubě, zpočátku podléváme jen vlastní šťávou a můžeme ještě potřít olejem. Když se maso zapeče, zalijeme ho vývarem. Po dobu pečení maso obrátíme, aby se rovnoměrně propeklo a občas ho poléváme šťávou. Pečeme přibližně jednu a půl hodiny. Asi 10minut před dopečením potřeme povrch masa brusinkovým kompotem. Hotové maso s pikantní kůrkou nakrájíme na tenké plátky, šťávu můžeme ještě zjemnit lžící másla. Jednotlivé porce polijeme šťávou, ozdobíme větvičkami zelených bylinek s kolečkem citronu. Podáváme s uvařenými nebo opečenými brambory nebo s bramborovým knedlíkem.

13 Letná čokoládová torta s čučoriedkami Letní čokoládový dort s borůvkami 100 g masla, 100g cukru, 4 vajcia, 100g čokolády 100 g másla, 100g cukru, 4 vejce, 100g čokolády 100g polohrubej múky, na ozdobu 500 ml smotany 100 g polohrubé mouky, na ozdobu 500ml smetany na šĺahanie, 2 lyžice práškového cukru, čerstvé na šlehání, 2 lžíce práškového cukru, čerstvé borůvky čučoriedky, 1 lyžica vanilkového cukru, vetvičky medovky 1 lžíce vanilkového cukru, snítky meduňky Maslo, cukor a žĺtky vymiešame do peny, pridáme zmäknutú čokoládu, nakoniec vmiešame múku a pevný sneh ušĺahaný z bielkov. Cesto vlejeme do vymastenej a múkou posypanej tortovej formy a pečieme pozvoĺna v predhriatej rúre. Medzitým očistíme čučoriedky a obalíme ich vo vanilkovom cukre. Upečenú tortu necháme vychladnúť. Smotanu ušĺaháme dohusta a opatrne do nej vmiešame práškový cukor. Pripravenou šĺahačkou natrieme tortu, na vrstvu šĺahačky naukládame čučoriedky a ozdobíme vetvičkami čerstvej medovky. Tortu tiež móžeme rozrezať a naplniť časťou šĺahačky alebo kakaovým či vanilkovým krémom. Uchovávame v chlade a spotrebujeme ešte ten istý den Máslo,cukr a žloutky vymícháme do pěny, přidáme změklou čokoládu, nakonec vmícháme mouku a pevný sníh ušlehaný z bílků.Těsto vylijeme do vymaštěné a moukou vysypané dortové formy a pečeme pozvolna v předehřáté troubě. Mezitím očistíme borůvky a obalíme je ve vanilkovém cukru. Upečený dort necháme vychladnout. Ušleháme hustou smetanu a opatrně do ní vmícháme práškový cukr. Připravenou šlehačkou natřeme dort, na vrstvu šlehačky pokládáme borůvky a ozdobíme snítkami čerstvé meduňky. Dort můžeme také rozřezat a naplnit částí šlehačky, nebo kakaovým či vanilkovým krémem. Uchováme v chladu a spotřebujeme ještě týž den.

14 Horalská kyslá hubová polievka Horalská kyselá houbová polévka 200 g čerstvých húb, 2 lyžice tuku, 2 lyžice sterilizovaného 200g čerstvých hub, 2 lžíce tuku, 2 lžíce sterilovaného kopru kópru, 1 l vývaru, 200g zemiakov, 2 lyžice hladkej múky, 1 l vývaru, 200g brambor, 2 lžíce hladké mouky 150 g masla, 1,5 dl mlieka, 1 lyžica octu, soĺ, cukor; 150 g másla, 15 dl mléka, 1 lžíce octa, sůl, cukr; na praženicu 1 lyžica masla, 1 cibuĺa, 2 vajcia na praženici 1 lžíce másla, 1 cibule, 2 vejce Očistené huby nakrájame na plátky, menšie len podĺžne prekrojíme. Krátko ich podusíme na tuku, pridáme nakrájaný kópor, zalejeme časťou vývaru a krátko povaríme. Olúpané zemiaky nakrájame na kocky, vložíme do vývaru s hubami a varíme domäkka. Z múky a časti masla pripravíme svetlú zápražku, ktorú zalejeme vlažným vývarom a za neustáleho prešĺahávania vlejeme do vývaru s hubami a zemiakmi. Všetko spolu povaríme. Nakoniec do polievky vlejeme mlieko, dochutíme octom, soĺou, cukrom, zjemníme druhou časťou masla a krátko povaríme. Medzitým na masle a na cibuli upražíme osolené vajíčka a praženicu pridáme do tanierov s polievkou. Očištěné houby nakrájíme na plátky, menší jen podélně rozkrojíme.Krátce podusíme na tuku, přidáme nakrájený kopr, zalijeme částí vývaru a krátce povaříme. Oloupané brambory nakrájíme na kostky, vložíme do vývaru s houbami a vaříme doměka. Z mouky a části másla připravíme světlou jíšku,kterou zalijeme vlažným vývarem a za neustálého prošlehávání vlijeme do vývaru s houbami a brambory. Vše spolu povaříme. Nakonec do polévky vlijeme mléko, dochutíme octem, solí a cukrem, zjemníme druhou částí másla a krátce povaříme. Mezitím na másle a cibuli usmažíme osolená vajíčka a praženici přidáme do talířů s polévkou.

15 Salašnícka šošovica s hráškom Salašnická čočkovice s hráškem 250 g šošovice, 250 g hrachu, soĺ, 100 g nasti, 250 g čočky, 250 g hrachu, sůl, 100 g tuku 1 veĺká cibuĺa, 2 klobásky, 250 g mäkkej salámy, 1 velká cibule, 2 klobásky, 250 g měkkého salámu 1 zelená paprika, pikantné papričky 1 zelená paprika, pikantní papričky ( feferónky lebo baranie rohy) feferonky nebo beraní rohy Šošovicu a hrach preberieme, opláchneme a namočíme do vody. Na druhý deň ich v tej istej vode dáme variť. Vody nesmie byť veĺa, strukoviny majú byť vodou len zaliate. Doba varu je 1-2 hodiny, riadi sa vekom a druhom strukovín. Nevaríme príliš prudkým varom. Ak po dovarení zostane v strukovinách voda, zlejeme ju. Až potom mäkké strukoviny osolíme, pomastíme masťou a premiešame s nakrájanou paprikou. Zmes necháme prehriať a rozdelíme na taniere, posypeme cibuĺkou opraženou na lyžici masti dozlata a obložíme opečenými domácimi klobáskami a hrubšími kolieskami salámy. Na spestrenie chuti doplníme sterilizovanými pikantnými papričkami alebo štipĺavejšími feferónami. Čočku a hrách přebereme, opláchneme a namočíme do vody. Druhý den v té samé vodě dáme vařit. Vody nesmí být moc, luštěniny mají být vodou jen zalité. Doba varu je 1-2 hodiny, podle stáří a druhu luštěnin.Nevaříme příliš prudkým varem. Jestliže po dovaření zůstane v luštěninách voda, slijeme ji.Až pak měkké luštěniny osolíme, omastíme a promícháme s nakrájenou paprikou. Směs necháme prohřát a rozdělíme na talíře, posypané dozlatova osmaženou cibulkou. Obložíme opečenými domácími klobáskami a většími kolečky salámu. Na zpestření chuti doplníme sterilovanými pikantními papričkami nebo feferonkami.

16 DOBROU CHUŤ ! DOBRÚ CHUŤ !


Stáhnout ppt "GASTROFEST Projekt Leonardo da Vinci NAEP Speciality slovenské kuchyně."

Podobné prezentace


Reklamy Google