Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT"— Transkript prezentace:

1 ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v ročníku. Živiny Anotace Prezentace seznamuje žáky se základními živinami, které se uplatňují v organismu. Prezentaci lze také použít k zápisům z hodiny do sešitu. Vhodné pro žáky 7. ročníku. Vypracovala Mgr. Barbora Chaloupecká Oblast Člověk a zdraví Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Barbora Chaloupecká

2 Živiny Živiny jsou látky, které organismus potřebuje pro výživu a růst. Přijímá je pomocí jídla a pití. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <

3 Uplatnění živin v organismu
1) živiny energetické – dodávají tělu energii (bílkoviny, tuky, sacharidy) 2) živiny stavební – využívány při stavbě a obnově všech tkání (minerální látky) 3) živiny ochranné – odolnost vůči nemocím (vitamíny)

4 Bílkoviny 1) živočišného původu – úplné bílkoviny – důležité pro člověka (maso, mléko, ryby, mléčné výrobky, mořské plody,…) 2) rostlinného původu – neúplné bílkoviny – neobsahují všechny potřebné látky (sója, tofu, čočka, fazole,…) [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <

5 sádlo, lůj x oleje rostlinné
Tuky obecně platí, že čím je tuk tužší, tím je hůře stravitelný sádlo, lůj x oleje rostlinné dodávají potřebné mastné kyseliny vitamíny rozpustných v tucích: A, D, E, K [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <

6 Sacharidy Pro člověka nejvýznamnějším zdrojem energie
Přebytečný cukr se přemění v těle na tuk 1) monosacharidy - cukr v ovoci 2) disacharidy – řepný, třtinový 3) polysacharidy – bramborový, pšeničný, rýžový, kukuřičný cukr [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <


Stáhnout ppt "ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT"

Podobné prezentace


Reklamy Google