Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Renáta Kupsová Název materiálu: Terorismus Označení materiálu: VY_32_INOVACE_OBV.P2.210 Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Občanská výchova Ročník: druhý – Pečovatelské služby Název školy: Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zrakově postižené, Brno, Kamenomlýnská 2

2 Anotace Terorismus – co je terorismus a jak se projevuje ve společnosti, teroristické organizace, boj proti terorismu.

3 Metodické pokyny Materiál lze využít k výkladu nového učiva případně k jeho opakování. Prezentace obsahuje několik otázek, na které žáci odpoví. Odpovědi jsou na posledním snímku prezentace. Pro práci je nutný počítač s  programem MS PowerPoint a projektor.

4 Zdroje Uveďte citace zdrojů použitých v materiálu. Foto:
[online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: Foto: Dostupné z: Tabulka zpracovaná podle Dostupné z:

5 1. Co je terorismus? 2. Teroristické organizace 3. Boj proti terorismu

6 1. Co je terorismus? Terorismus spojujeme s násilím.
Terorismus je použití násilí proti občanům (civilnímu obyvatelstvu). Slova jako terorismus, teroristický útok, teroristé slyšíme ve zprávách: – v Londýně došlo k teroristickému útoku… – v Moskvě byl spáchán teroristický útok… – k atentátu se přihlásila teroristická organizace… Ministerstvo vnitra ČR definuje terorismus takto: „Terorismus je plánované, promyšlené a politicky motivované násilí, zaměřené proti nezúčastněným osobám, sloužící k dosažení vytčených cílů.“

7 Jak se terorismus projevuje ve společnosti ?
Organizováním teroristických útoků prosazují své zájmy některá extremistická hnutí. Teroristé ve společnosti vyvolávají strach a nejistotu. Provádí: bombové útoky atentáty únosy Teroristům nezáleží na lidských obětech - čím více lidí zemře, tím větší úspěch slaví.

8 Útok teroristů v USA 11. září 2001
Obr. 1 – Útok na Světové obchodní centrum, 3000 mrtvých, asi 6000 zraněných Zdroj: autor Flickr user Michael Foran, dne

9 Útok teroristů 11. 3. 2004 v Madridu
Národnost Úmrtí Španělsko 142 Rumunsko 16 Ekvádor 6 Bulharsko 4 Polsko Peru 3 Dominikánská rep. 2 Honduras Kolumbie Maroko Ukrajina Brazílie 1 Chile Filipíny Francie Kuba Senegal Spolu 191 Ráno vybuchlo 13 bomb ve vlacích do centra města. Zabito 191 lidí. Raněných 2057 lidí. Zdroj: dne

10 Útok teroristů v Londýně rok 2005
Obr. 2 – Útok v Londýně 7. července 2005, 56 mrtvých, asi 700 zraněných Zdroj: autor FrancisTyers dne

11 2. Teroristické organizace
Al-Káida - islámská teroristická organizace vojenského charakteru, v čele stál Usáma bin Ládin, který byl zastřelen při útoku americké armády Tálibán - nábožensko-politická organizace, má ozbrojené složky, je posilována bojovníky (mudžáhidy) z jiných zemí. ETA - baskická nacionalistická organizace, od roku 1959 se snaží násilím vytvořit nezávislý stát Baskicko - jehož území je součástí Španělska a Francie. Lidová fronta pro osvobození Palestiny - nacionální a vojenská organizace, od 70. let 20. století provádí útoky proti Izraeli i umírněným Arabům, známá je i únosy letadel.

12 3. Boj proti terorismu Jednotlivé státy se terorismu brání a pro zlepšení ochrany svých obyvatel vzájemně spolupracují. Formy boje s terorismem: – spolupráce států při výměně informací o terorismu – sledování a kontroly podezřelých osob – kontroly všech osob na letištích – zavazadla, oblečení – boj proti teroristickým skupinám – zvýšená bezpečnostní opatření (prevence) Opatření v boji s terorismem jsou finančně nákladná, ale nezbytná pro zajištění bezpečnosti lidí.

13 Úlohy Zakroužkuj správnou odpověď!
1. Terorismus používá násilí / přesvědčování 2. Mezi útoky teroristů patří: Výbuchy bomb ano / ne Únosy letadel ano / ne Atentáty ano / ne 3. Teroristům na civilních obětech záleží / nezáleží 4. Teroristická organizace se jmenuje: Al Kajuta b) Al Káida 5. Kontroly osob na letišti bezpečnost lidí zvyšují / nezvyšují

14 Řešení úloh Správné odpovědi: 1. Terorismus používá násilí.
2. Mezi útoky teroristů patří: Výbuchy bomb ano Únosy letadel ano Atentáty ano 3. Teroristům na civilních obětech nezáleží. 4. Teroristická organizace se jmenuje: b) Al Káida 5. Kontroly osob na letišti bezpečnost lidí zvyšují.


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola"

Podobné prezentace


Reklamy Google