Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Identifikátor materiálu: ICT2-1-32 AnotaceŽák se seznámí s daňovým systémem ČR AutorMgr. Ivona Kindlová JazykČeština Očekávaný výstupŽák je schopen na.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Identifikátor materiálu: ICT2-1-32 AnotaceŽák se seznámí s daňovým systémem ČR AutorMgr. Ivona Kindlová JazykČeština Očekávaný výstupŽák je schopen na."— Transkript prezentace:

1 Identifikátor materiálu: ICT2-1-32 AnotaceŽák se seznámí s daňovým systémem ČR AutorMgr. Ivona Kindlová JazykČeština Očekávaný výstupŽák je schopen na základě výkladu odpovědět na otázky daní v ČR Speciální vzdělávací potřebyžádné Klíčová slovaDaň, platby daní, daně přímé a nepřímé Druh učebního matriáluPrezentace Druh interaktivityVýklad, Cílová skupinažák Stupeň a typ vzděláváníZákladní vzdělávání- 2. stupeň Typická věková skupina12- 15 let 9. třída Celková velikost676 kB –soubor ppt.

2 Daně

3 DAŇ Daň je zákonem určená povinná platba do veřejného (státního) rozpočtu. K čemu slouží peníze vybraní formou daní?

4 K čemu slouží? Peníze z daní jsou využívány zejména ve dvou oblastech: financování funkcí státu a veřejné správy financování služeb pro občany státu Uveď další příklady takových funkcí Uveď další příklady takových služeb

5 Jak se platí? daňová soustava = soubor všech daní, které se v daném státě musí platit. Co by se mohlo stát, kdyby daně byly příliš nízké? Výše daně je nejčastěji určena v procentech jako nějaký podíl základní hodnoty (daňový základ) = sazba daně progresivnílineárnídegresivní Co se stane, když jsou daně příliš vysoké?

6 Jaké daně známe? Nejčastěji se rozlišují dvě skupiny daní: 1. Daně přímé poplatník je platí přímo do státního rozpočtu 2. Daně nepřímé poplatník je platí nepřímo, prostřednictvím plátce, který je odvede do státního rozpočtu

7 Zdroje www.penize.cz/dane Janošková D.-Ondráčková M.-Čabalová B.- Marková H.-Šebková J.: Občanská výchova pro ZŠ. Plzeň,Fraus 2005


Stáhnout ppt "Identifikátor materiálu: ICT2-1-32 AnotaceŽák se seznámí s daňovým systémem ČR AutorMgr. Ivona Kindlová JazykČeština Očekávaný výstupŽák je schopen na."

Podobné prezentace


Reklamy Google