Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_52_INOVACE_ZE.7.50 Označení vzdělávacího materiálu (kód):

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_52_INOVACE_ZE.7.50 Označení vzdělávacího materiálu (kód):"— Transkript prezentace:

1 VY_52_INOVACE_ZE.7.50 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: „Vzdělání pro život“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/3115/21/7.1.4/2011 Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 – inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Vzdělávací oblast - vzdělávací obor (předmět): Člověk a jeho svět – Zeměpis Tematický okruh - téma: Rostliny a živočichové Evropy Autor vzdělávacího materiálu/DUM: Mgr. Jaroslava Vorlová Datum vytvoření vzdělávacího materiálu: Ověření vzdělávacího materiálu Třída: 7. Datum : Metodický list/anotace: Žácii si zopakují podnebná pásma Evropy ,a získávají informace o různých oblastech podle rozšíření rostlin a živočichů. Při práci s textem vyhledávají informace o stavu rostlin a živočichů ve Středomoří. Závěrečné opakování.

2 Rostlinstvo a živočišstvo Evropy
Otázky k opakování: a) jaká podnebná pásma se rozkládají v Evropě? b) jaké přírodní podmínky mohou mít vliv na rozmístění rostlin a živočichů? c) popište přírodu v místě Evropy, kterou jste navštívili o prázdninách.

3 Odpovědi a) subtropické, mírné, subpolární, polární
b) množství vody, nadmořská výška, vítr od moře, vítr z kontinentu, oceánské nebo pevninské podnebí, vlhkost vzduchu, teplota vzduchu,

4 Od severu k jihu Tundra

5 Tundra Nejsevernější část Evropy Mechy a lišejníky
Sobi, polární lišky a zajíci Vypište 3 státy, do kterých zasahuje pásmo tundry

6 Severské jehličnaté lesy tajga
Tajga se podobá oceánu, jen místo vln čechrá vítr koruny stromů

7 Medvěd, vlk , los, rys, bobr, jehličnaté stromy ( borovice a smrky)
Medvěd, vlk , los, rys, bobr, jehličnaté stromy ( borovice a smrky) Těžba dřeva , ropy, zemního plynu Lov kožešinové zvěře

8 Smíšené lesy

9 Smíšené lesy Borovice, modřín, smrk, dub, buk, bříza
Jelen, srna, zajíc, jezevec, prase divoké, veverky,………………… Těžba dřeva Vypište 5 států, ve kterých jsou tyto lesy nejvíce rozšířeny. Patří k nim také ČR?

10 Jižní Evropa

11 Suchomilná středomořská vegetace
Co tu rostlo předtím, než tu vyrostlo tohle?:-)  Co zde tedy rostlo předtím, než krajinu začal významněji ovlivňovat člověk? Většina pobřežních oblastí byla pokryta stálezelenými neopadavými lesy. Jejich hlavní složkou bylo několik druhů dubů (cesmínolistý, kermesový, korkový – z jeho kůry se vyrábí korkové zátky do lahví). Také se zde hojně vyskytoval vavřín vznešený (známe jako bobkový list), planý olivovník a některé druhy borovic. V podrostu lesa převládaly jalovce, cypřiš vždyzelený, myrta a kaliny. Poslední zbytky takových porostů je možné nalézt dnes jen na nejméně přístupných místech, zejména na prudkých svazích a stržích. Například na nejzalesněnějším ostrově Chorvatska, Mljetu, který je zároveň částečně chráněn jako národní park, najdeme v jeho severozápadní části porosty dubu cesmínolistého a borovice halebské.

12 Snad každý z nás si ji vybaví
Snad každý z nás si ji vybaví. Jezdíme na dovolené na pobřeží Chorvatska, Itálie, Španělska či na některé ostrovy jako Korsika, Mallorca nebo Sardinie. Vybavíme si krásné pláže, hotely a za nimi spíše sušší krajinu, částečně odhalenou na kámen, částečně porostlou trnitými keříky či borovicemi. V některých místech nalezneme i bujnou zeleň plnou rozkvetlých bylin a dřevin. Málokdo si však uvědomí, že původní rostlinný pokryv byl v těchto oblastech člověkem téměř úplně změněn. Například Španělsko bylo pokryto dříve ze dvou třetin lesy, dnes se s nimi setkáme ani ne na desetině jeho území. Celé Středozemí totiž patří k nejdéle osídleným územím na naší planetě. Vzpomeňme na Féničany, starověký Egypt, Řecko či Řím. A tyto civilizace potřebovaly místo, stavební materiál a potravu. Takže veškeré lesy byly až na nepatrné výjimky vymýceny a vypáleny a téměř všechny porosty dnešní doby jsou jen druhotně vzniklá náhradní rostlinná společenstva. Značně negativně působila i několik tisíc let provozovaná pastva ovcí a koz, které vytrvalým okusováním znemožňovaly obnovu bylin a zejména dřevin.

13 Středomoří Proč se změnila krajina v oblasti Středozemního moře
Jak vypadala tato krajina dříve Jaké je dnešní využití krajiny u moře Jaké zde nalezneme rostliny a živočichy

14 Otázky k opakování co má vliv na rozšíření rostlin a živočichů v Evropě Které rostliny a živočichy nalezneme v tundře Které rostliny a živočichy nalezneme v tajze Vyjmenujte rostliny a živočichy smíšených lesů Které živočichy a rostliny nalezneme v oblasti Středomoří.


Stáhnout ppt "VY_52_INOVACE_ZE.7.50 Označení vzdělávacího materiálu (kód):"

Podobné prezentace


Reklamy Google