Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Biosféra Lesy mírného pásu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Biosféra Lesy mírného pásu"— Transkript prezentace:

1 Biosféra Lesy mírného pásu
Jan Dušek

2 Obsah Lesy mírného pásu Opadavé a smíšené lesy Jehličnaté lesy
Seznam použitých zdrojů

3  Jaké druhy lesů se vyskytují
LESY MÍRNÉHO PÁSU  Jaké druhy lesů se vyskytují v mírném pásu? listnaté, smíšené a jehličnaté lesy  Popište rozšíření jednotlivých druhů lesů v mírném pásu:

4 OPADAVÉ LISTNATÉ A SMÍŠENÉ LESY
Zaujímají značnou část mírného pásu na celé severní polokouli Na jižní polokouli až na malé výjimky (jižní Chile) chybí

5 OPADAVÉ LISTNATÉ A SMÍŠENÉ LESY
 Proč listnaté stromy v mírném pásu shazují na zimu listí? Je to obrana proti ztrátám vody v rostlinách v době, kdy je půda zmrzlá.  Jaký půdní typ převažuje v oblastech výskytu opadavých lesů? kambizem (hnědá lesní půda)

6  V čem se liší biom tajgy a tundry?
JEHLIČNATÉ LESY  V čem se liší biom tajgy a tundry? Tajga je označení pro rozsáhlé jehličnaté lesy mírného pásu Tundra označuje bezlesou krajinu v subpolárním pásu

7  Popište rozšíření tajgy ve světě:
TAJGA  Popište rozšíření tajgy ve světě: Pokrývá souvislé lesní pásmo (přerušené pouze oceány) v chladnějších částech mírného pásu Nejrozsáhlejší biom na Zemi (cca 12 mil. km2)

8  Jaký půdní typ převažuje v tajze?
TAJGA Přes svou obrovskou rozlohu je tajga jednotvárná  Jaký půdní typ převažuje v tajze? Podzol Typický je výskyt permafrostu

9 TAJGA Charakteristickými živočichy v tajze jsou vedle běžných evropských lesních druhů například bobr, medvěd grizzly, rys, vlk nebo los.

10 Seznam použitých zdrojů
text: originální dílo autora fotografie: rodinný archiv autora a níže citované zdroje TESAŘÍKOVÁ, P. (ed.) et al.: Školní atlas světa. SHOCart, Vizovice, 2009, 112 s. ISBN [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Biosféra Lesy mírného pásu"

Podobné prezentace


Reklamy Google