Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nejznámější plemena krůt,kachen a hus.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nejznámější plemena krůt,kachen a hus."— Transkript prezentace:

1 Nejznámější plemena krůt,kachen a hus.
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm Ing.Moliš Jiří

2 Domovinou původních krůt je střední a severní Amerika,kde žijí divoké krůty asi ve čtyřech variantách.Odsud se dostaly prakticky do všech kontinentů. Na plemena krůt existuje celá řada názorů.Často se označovaly i krajové rázy za samostatná plemena (virginská,norfolská,crolwitzská atd.) i když se jednalo o rázy jednoho typu.Dnes se tyto rázy slučují pod názvem Krůta standartní

3 Je jednotného typu s protáhlým výše zvednutým trupem,delšími běháky s vysokým postojem.
Má různě velký tělesný rámec – malý,střední i velký. Je dobře přizpůsobena extenzivním podmínkám drobných chovů.Pro plemeno je typický poměrně rychlý růst a dobrá schopnost využití pastvy. Velký rámec – bronzový,bílý,černokřídlý Střední rámec – černé,červenokřídlé Malý rámec – měděné,modré,žluté,červené

4

5

6 Krůta česká Krůta středně těžkého typu,většího tělesného rámce,poněkud zvednutým postojem na středně dlouhých běhácích. Vyniká otužilostí,poměrně rychlým růstem,dobrým využitím pastvy a průměrnou zmasilostí. Předností je poměrně jednoduchá reprodukce a velká pastevní schopnost. Nevýhodou je nižší jatečná výtěžnost a pozdní jatečná zralost. Barva divoká bíle lemovaná nebo šedě divoká bíle lemovaná.

7

8

9 Krůta naraganset Těžké plemeno krůt,které vyniká rychlým růstem a dobrou zmasilostí. Toto je ale podmíněno náročností na množství a kvalitu krmiva. Je velkého tělesného rámce s širokým výrazně osvaleným trupem středně vysokého postoje. Vyskytuje se pouze v jednom barevném rázu černošedém.

10

11

12 Přesné období domestikace kachen není známo
Přesné období domestikace kachen není známo.Dnešní plemena kachen pochází od kachny březňačky,která žije divoce po celé Evropě,Asii i Americe. Dnes je chov kachen zaměřen na produkci masa.V minulosti bylo ceněno i peří a sádlo.Stále ještě jsou plemena nosná,jejichž snáška se pohybuje od150 do250 vajec čiže na úrovni slepic.

13 Kachna pekingská Pochází z Číny.V té době vynikala velikostí a zmasilostí .Odtud se dostala do Anglie a pak celé Evropy. Dnes rozeznáváme dva typy – anglický a americký.Anglický má kolmější držení těla. Oba typy poměrně rychle rostou a mají dobrou zmasilost.

14

15

16 Kachna pomořanská Byla všlechtěna na pobřeží Baltského moře.Zbarvení má modré nebo černé s typickou bílou náprsenkou. Trup je dlouhý vodorovně nesený Ježivého temperamentu,kachňata poměrně rychle rostou. Jatečná výtěžnost dobrá

17

18

19 Kachna ruánská Pochází z Normandie.Byla vyšlechtěna na větší tělesný rámec,ranost a zmasilost. Je to těžká kachna velkého rámce s mohutným trupem obdélníkového tvaru. Kachňata jsou poněkud pomalejšího růstu,zmasilost a kvalita masa výborná. Má divoké zbarvení a na spodní straně trupu výrazný kýl.

20

21

22 Kachna orpingtonská Byla vyšlechtěna v Anglii.Má typické žlutohnědé zbarvení kačer je trošku tmavší. Má střední tělesný rámec a výrazně osvalený trup. Vyznačuje se rychlým růstem a masem velmi dobré chuti s kratším svalovým vláknem.

23

24

25 Lachna kampbelka Byla vyšlechtěna v Anglii křížením indických běžců s orpingtonskými kachnami.Proto má polovztyčenou postavu. Vyskytuje se v barvě bílé a khaki. Je to středně velká,nenáročná a otužilá kachna. Dříve bylo toto plemeno žádané i pro velkou snášku i okolo 250 vajec. Maso je velmi chutné.

26

27

28 Indický běžec Staré plemeno chované v jihovýchodní Asii,Jávě a Malajsii.Odtud byl dovezen do Anglie kde byl prošlechtěn. Má vzpřímený postoj,štíhlé tělo a dlouhý zobák. Je lehčího typu a živého temperamentu. Má vysokou snášku vajec.(okolo 200 ks) Chová se v osmi barevných rázech.

29

30

31 Domestikace hus začala před 4000-5000 lety.
Naše plemena hus pochází z divoké velké husy evropské a velké husy asijské. Patří mezi největší druhy hus. Počátkem 20.století se k nám začala dovážet různá další plemena hus. V současnosti je hlavní cílový produkt chovu hus maso.

32 Česká husa Plemeno menšího tělesného rámce s kratším a širokým trupem.Je nenáročná a vhodná i do extenzivního chovu. Předností je velmi dobrá kvalita masa a peří. Snáška vajec ks,které si sama vysedí a odchová.

33

34

35 Husa pomořanská Byla vyšlechtěna v Německu.Je věršího tělesného rámce s mohutným a širokým trupem. Chová se ve třech barevných rázech – divoká,bílá a strakatá. Je to plemeno rychlého růstu,vhodné do výkrmu,nenáročné dobře využívající pastvu. Vyniká vysokou jatečnou výtěžností a kvalitním peřím. Snáška vajec.

36

37

38 Husa tuluská Byla vyšlechtěna ve Francii. Má velký tělesný rámec a mohutně vyvinutý trup s velkým podbřiškem. Jedná se o těžké plemeno s klidným temperamentem vhodné do výkrmu. Ve Francii ceněno pro schopnost intenzivního růstu jater. Typický je výrazný podbradní lalok.

39

40

41 Husa labutí Pochází z Číny.Je odlišného typu ve srovnání s našimi plemeny. Má dlouhý štíhlý krk a hrbol na kořeni zobáku. U tohoto plemene je výrazný pohlavní dimorfismus. Jedná se o lehkou husu živého temperamentu. Oproti jiným plemenům má její maso nižší obsah tuku.

42

43

44 Husa štajnbašská Byla vyšlechtěna v Německu.Je velmi vitální,otužilá a živého temperamentu.Má střední tělesný rámec. Vyskytuje se ve dvou barevných rázech – dovoce zbarvená a modrá. Má trošku bojový výraz kvůli delší hlavě a výraznému zobáku s černým nehtem.Má také výrazně osvalené tělo s krátkým přiléhavým peřím. Snáší kolem 25 vajec.

45

46

47 Husa landeská Byla vyšlechtěna v jižní Francii.Má střední tělesný rámec,výrazný podbřišek a kratší silnější krk. Roste rychle,má klidný temperament a je vhodná na výkrm pro velká játra. Snáší vajec

48

49

50 Můžeme se také setkat s chovem čínských plemen hus atraktivnějšího vzhledu.


Stáhnout ppt "Nejznámější plemena krůt,kachen a hus."

Podobné prezentace


Reklamy Google