Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Diversity Management Sztarovics Robert „Od teorie k praxi – úspěšné příběhy“ Equal / 2007.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Diversity Management Sztarovics Robert „Od teorie k praxi – úspěšné příběhy“ Equal / 2007."— Transkript prezentace:

1 Diversity Management Sztarovics Robert „Od teorie k praxi – úspěšné příběhy“ Equal / 2007

2 1.Trendy, inspirace, zkušenosti expertů a institucí z EU/ČR 2.Publikace, kontakty, materiály, weby, články, odkazy 3.Náměty na nová partnerství a nové projekty Proč máme jít na www.hrdi.cz ? www.hrdi.cz H/R/D/I vám přináší:

3 3 A.Diversity Management (dostanete publikaci - za dotazník ) B.Sociální ekonomika (web NTS-C) C.Public Procurememnt (zveme na mini-konferenci 3.12. v Ústí n./L) Projekt H/R/D/I www.hrdi.cz

4 4 Co vidí DM v lidech? Jejich skutečné schopnosti a talenty ∕DM je koncept, jehož cílem je vytvořit ve společnosti a zejména v podnikatelské sféře takové podmínky, které umožní všem lidem, bez ohledu na jejich individuální odlišnosti, plně rozvinout jejich osobní potenciál. ∕V praxi jde o iniciativy, které se snaží kultivovat vztahy ve společnosti, zvyšovat respekt a pochopení pro vzájemné odlišnosti a potírat všechny formy skryté i otevřené diskriminace. Čemu DM v praxi čelí nejvíce? STEREOTYPY

5 5 1.Konkurenceschopnost výrobků a služeb 2.Přitažlivost zaměstnavatelů – nedostatek pracovních sil 3.Integrace na trh práce Kde a jak se v praxi využívá koncepce Diversity Managementu?

6 6 Diversity Management KONKURENCE SCHOPNOST ∕Pro koho ne-jsou bankomaty a elektronické služby v nich? /Nedosáhnou na ně lidé na invalidním vozíku /Starší lidé často nerozumí jejich obsluze /Cizinci a přistěhovalci nerozumí vůbec nebo jenom stěží světovým jazykům v nabídce ∕Podle odhadu partnerského projektu (Rakousko) tito lidé už dnes představují kolem 25 % trhu! ∕Koho potřebuje banka ve svém týmu? /Invalidé, starší lidé, cizinci Příklad:

7 7 Diversity Management Nedostatek pracovních sil ∕V roce 2030 bude na pracovním trhu EU dle odhadů scházet 16 mil pracovníků – většina v CEE státech ∕V ČR to bude 13,5 % celkové potřeby pracovní síly ∕Kdo tuto potřebu pokryje? ∕Jak se změní pracovní týmy ve firmách? ∕A jak budou vypadat pracovní týmy na městských úřadech? ∕Průzkumy dokládají, že většina lidí si nehledá zaměstnavatele podle výše výdělku … Fakta / otázky Zkušenost z EU: karta se obrací – zaměstnanci si budou vybírat zaměstnavatele!

8 8 Diversity Management Integrace na trh práce ∕Úspěch sociálního podniku závisí na zvládnutí různorodosti /Při zaměstnávání lidí s různými odlišnostmi, které jim brání uspět na běžném trhu práce /Při vytváření týmů s lidmi „většinovými“ /Při hledání trhu ∕Diversity management se proto vyskytuje v genech každého sociálního podniku ∕SP + DM = úspěšná integrace na trh práce Sociální podniky

9 9 Validace: Silné stránky DM (výroky) ∕ Přístup staví na silných stránkách rozdílnosti. ∕Změnu přístupu zaměstnavatelů hlavě v středně velkých firmách. Myšlenka využítí rozdílnosti jako výhody - najít metodiku a příklady, kde a jak to jde… ∕Je to koncept, který je využitelný i v ČR a může napomáhat zvyšování zaměstnanosti, zejména u minorit nebo znevýhodněných skupin. Zvyšuje firemní kulturu ∕S ohledem na demografické trendy bude DM nutnost, je to protiváha techno- teoretické pseudo-společnosti - přístupy DM mohou být příslibem pro přátelštější společnost.

10 10 Validace: Slabé stránky DM (výroky) ∕Zvyklosti a neochotu ke změnám v zaběhlých přístupech, hlavně ve větších městech, kde je vždy k dispozici další potencionální zaměstnanec. Většinou raději zaměstnance vymění, než vyškolí či najdou jinou cestu k řešení ∕DM zatím není v ČR příliš známý./ Mám obavy, jak navržené přístupy budou přijaty firmami a institucemi ∕Novinka v ČR, nové přístupy nejsou zatím reálné a majoritní společnost je poměrně málo otevřená podobnému přístupu. Tlak na výkon a efektivitu nutí zaměstnavatele hledat a zaměstnávat jenom „ty nejlepší„. ∕ Zvýšit povědomost lidí - i necílových skupin..

11 11 Validace: Interpretace reakcí respondentů Většina respondentů nepochybuje o tom, že DM představuje užitečnou novinku, která je jak vhodná, tak užitečná pro cílové skupiny v ČR. Na druhé straně respondenti jsou si vědomi potíží při uvádění konceptu do praxe, při zabezpečování účasti skupin na rozhodování a zabezpečení genderové a multikulturní (multi-sociální?) rovnosti..

12 12 Diversity Management Kampaň: A.WWW B.Publikace a CD C.Minikonference a workshopy D.Publicita a mainstreaming E.Nové projekty

13 Děkuji! Sztarovics Robert, manažer projektu H/R/D/I e-mail: robert@novyprostor.cz


Stáhnout ppt "Diversity Management Sztarovics Robert „Od teorie k praxi – úspěšné příběhy“ Equal / 2007."

Podobné prezentace


Reklamy Google