Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast: Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Plánování pracovníků Ročník:3. Datum vytvoření:prosinec.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast: Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Plánování pracovníků Ročník:3. Datum vytvoření:prosinec."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast: Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Plánování pracovníků Ročník:3. Datum vytvoření:prosinec 2012 Název:VY_32_INOVACE_09.3.04.EKO Anotace: Plánování pracovníků, stanovení potřeby pracovníků, výkonová norma času, množství. Metodický pokyn: Inovativnost materiálu je zvýšena možností aktivního zapojení žáků pomocí interaktivní tabule. Při závěrečném opakování je použito animací. Prezentace je primárně určena pro výklad v hodině, ale díky své názornosti může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule.

2 PLÁNOVÁNÍ PRACOVNÍKŮ

3 Podnik potřebuje k zajištění činnosti určitý počet pracovníků, proto musí jejich počet důkladně naplánovat:  kolik práce musí v příštím stanoveném období vykonat k uskutečnění plánovaných výkonů  kolik pracovníků s určitou kvalifikací k tomu bude potřebovat

4 Dále podnik musí plánovat:  kolik pracovníků bude muset získat (propustit)  kolik bude potřebovat peněz na odměny  jak bude o zaměstnance pečovat

5 A) ODHADEM – nejjednodušší stanovení potřeby zaměstnanců (vhodný pro stanovení potřeby duševních pracovníků, THP) MALÝ PODNIK - snadné odhadnutí potřeby zaměstnanců (sklenářství, autodílna)

6 VELKÝ PODNIK - k odhadu nutno použít statistické údaje (změny produktivity práce...), odhady založené na dobré znalosti výrobních postupů, norem práce.

7 B) S VYUŽITÍM VÝKONOVÝCH NOREM Metoda se používá převážně pro dělníky, některé obsluhující a provozní pracovníky. ■ výkonová norma času – stanoví kolik času je potřeba na jednotku výrobku nebo na poskytnutí služby (např. 30 min. na vysoustružení jednoho obrobku, 45 min. na ostřihání vlasů )

8 ■ výkonová norma množství – stanoví, jaké množství výrobků (služeb) má být vyrobeno (poskytnuto) za jednotku času; nejčastěji se používá pro plánování počtu pracovníků, kteří pracují v úkolu (např. za jednu hodinu upéct 20 ks vánoček, vyměnit olej u 12 aut )

9 1) Podnik potřebuje vyrobit 2000 obrobků za měsíc. Výkonová norma na 1 obrobek je 30 minut, pracovní doba je 8 hodin a pracovních dnů v měsíci je dvacet dva. Kolik potřebuje podnik pracovníků pro zajištění výroby? Výpočet: 1)Čas na výrobu: 2000 * 0,5 hod. = 1000hod. 2)Pracovní čas 1 zaměstnance: 8 x 22 = 176 hod. 3)Potřeba soustružníků : 1000 : 176 = 5,68 Podnik bude potřebovat na zajištění výroby 6 soustružníků.

10 2) Norma obsluhy výrobní linky je 15 pracovníků. Firma plánuje v příštím roce uvést do provozu celkem 9 těchto linek ve dvousměnném provozu. Kolik musí naplánovat pracovníků k obsluze těchto linek? ÚKOLY K PROCVIČENÍ 9 linek x 15 pracovníků x 2 směny = 270 pracovníků Firma musí naplánovat 270 pracovníků k obsluze.

11 KLÍNSKÝ, Petr, MÜNCH, Otto a Danuše CHROMÁ. EKONOMIKA: Ekonomická a finanční gramotnost pro střední školy. Vydání třetí. Praha: EDUKO nakladatelství s.r.o., 2012 ISBN 978-80-87204-65-8. KLÍNSKÝ, Petr a Otto MÜNCH. EKONOMIKA pro obchodní akademie a ostatní střední školy. Vydání páté. Praha: EDUKO nakladatelství s.r.o., 2012 ISBN 978-80-87204-60-3. Klipart – dostupný pod licencí Microsoft Office 2003 na WWW: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/ http://office.microsoft.com/cs-cz/images/


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast: Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Plánování pracovníků Ročník:3. Datum vytvoření:prosinec."

Podobné prezentace


Reklamy Google