Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Specifika výživy dle oborů zdravotní péče
Mgr. Mottlová Alena, Ph.D. II.IK FNUSA
2
Interna Kardiaci – preventivní charakter, kardiální kachexie, při srdečním selhávání při potřebě PV se neobejdeme bez centrálního vstupu + koncentrovanější roztoky, abychom dosáhli dostatek energie v přiměřeně malém objemu
3
Interna Gastroeneterologie – laktózová intolerance, potravinové alergie, chronická pankreatitída, zánětlivá střevní onemocnění Neurologie – CMP – stav vědomí, veškeré možnosti nutriční podpory, na JIP PV, krátkodobá PV na překlenutí stavu, NGS, pokud není porucha polykání tak pacient většinou může normálně jíst a je potřeba myslet na to, že se nemůže hýbat! Někdy stačí pacientovi pouze mechanická úprava stravy, jindy při trvalejší poruše polykání se zavádí PEG
4
Interna Onkologický pacient by tvořil samostatnou kapitolu
5
Chirurgie Obvykle nejí protože nesmí, zakazuje se mu jíst
Problém s výživou není u pacientů, kteří podstupují výkony jiné než na GITU nebo v dutině břišní, nejčastěji druhý den se vrací k normální stravě např. po operaci varixů Výkony na GIT nebo v dutině břišní – problémy s výživou můžou být a záleží na vývoji nemoci, pokud se per os příjem zlepší do 4 – 5 dní tak většinou je vše ok ( apendektomie, cholecystectomie..)
6
Chirurgie U rozsáhlejších výkonů totální gastrectomie, doudenopankreatectomie + onkologic. Dg – časná enterální výživa zahájena do 24 hod nebo PV, nejčastěji kombinace obojího,výživujeme pomalu vše dle tolerance u pacienta a dalších okolností „start low go slow“. S postupným zvyšováním EV snižujeme PV
7
Chirurgie Velmi vhodné je znát nutriční stav pacienta ještě před operací pokud to jde – hmotnostní úbytek, albumin..... Znát dynamiku laboratorních ukazatelů ESPEN Guidelines z roku 2006 – preference EV, omezení lačnění, předoperační příprava
8
Intenzivní péče Preferovat EV při předpokladu neschopnosti přijímat stravu během 3 dnů PV by měla být pouze doplňková, pokud pacient netoleruje dostatečně EV Sepse, AIM, těžká AP, polytrauma...
9
SKVIMP - Společnost klinické výživy a intenzivní metabolické péče
10
Specifika výživy dle věku
Výživa velmi ovlivní zdravotní stav jednak při jejím nadbytku tak i při jejím nedostatku Po narození: dítě pasivní příjemce výživy Výživa kojencu a batolat – specifická doporučení S věkem ubývá specifických doporučení a přibývá vliv výživových zvyklostí rodiny Ca, Fe, Zn, I Vitaminy A, B, C, D, SUPLEMENTACE: - vegetariani, vegani, období rekonvalescence, kuřáci, konzumenti alkoholu a drog
12
U dospělé populace Zdravá výživa preventivní charakter
15
Výživa seniorů
16
Fyziologické změny Negativní důsledky
Úbytek svalové hmoty, přírůstek tukové tkáně, snížená tělesná aktivita Tendence k nadváze a obezitě Snížená sekrece slin Suchost v ústech Choroby dásní, ztráta chrupu Jednostranná výživa, nedostatek vlákniny Atrofie chuťových pohárků, slábnoucí zrak Nezájem o jídlo, anorexie Pokles sekrece HCL, trávicích enzymů a žluče Zhoršené trávení a vstřebávání živin Pokles peristaltiky Zácpa, hemeroidy Snížená schopnost ledvin, snížený pocit žízně dehydratace Pokles tolerance glukózy Riziko DM II, obavy z diety
17
Psychosociální změny Negativní důsledky
Osamělost, sociální izolace, chybějící podpora rodiny Lhostejnost k jídlu, anorexie Omezené finanční prostředky Kvalitativní i kvantitativní zhoršení výživy Omezená pohyblivost, zhoršený zrak Potíže s nakupováním a přípravou jídla
18
Polymorbidita ve stáří
Nejčastější onemocnění: kardiovaskulární nemoci pohybového aparátu (osteoporóza skeletu, vertebrogenní sy) respirační endokrinní a onemocnění GIT
19
Dehydratace věkem podmíněné příčiny - strach z většího přísunu tekutin - inkontinence snížená mobilita, snížení pocitu žízně iatrogenní příčiny Polypragmasie :interakce léčiv, intoxikace léky, dyspeptické obtíže psychologické příčiny – deprese, poruchy koncentrace...
20
Jak řešit a předcházet Flaška s uzávěrem nebo hrnek s brčkem v dosahu pacienta Denní bilance tekutin Barva moče – PMK PV Nutit a nabízet tekutiny Pestrý sortiment tekutin
21
Výživová doporučení Energie: 25-30 kcal/kg/den Bílkoviny: 1-1,2 g/kg
Tuky: zajistit příjem n-3 PUFA jako prevenci kardiovaskulárních onemocnění Omezit příjem NaCl 6 g/den Zvýšit konzumaci vlákniny g /den Zvýšit konzumaci vitamínů (C, A, D) Minerálních látek (Ca, K, Fe) Tekutiny: 30 ml/kg/den – dostatečná hydratace
22
Desatero výživy seniorů
Pravidelná, co možná nejpestřejší strava V případě potřeby stravu mechanicky upravit Brát ohled na sociální situaci a zdravotní stav Brát zřetel na chuťové preference Dostatečný denní energetický příjem i vzhledem k aktuálnímu zdravotnímu stavu Pitný režim, kvalitní bílkoviny, tuky, dostatek ovoce a zeleniny, dostatek zinku, vápníku a železa
23
strava má být co nejvíce pestrá
s ohledem na časté poruchy chuti více kořeněná s ohledem na ztrátu chrupu je vhodné přizpůsobit její úpravu a konzistenci, pokrmy krájet na malé kousky, mlít nebo mixovat, zeleninu a ovoce strouhat s ohledem na možné poruchy polykání, trávení a vstřebávání jíst pomalu, stravu rozdělit do většího počtu malých porcí Hygienický aspekt
24
Další stimulace chuti k jídlu
Fyzická aktivita přiměřená věku a zdravotnímu stavu Duševní pohoda kontakt s rodinou a přáteli návštěva kulturních zařízení univerzita třetího věku snažíme se starému člověku co nejméně znepříjemňovat život zákazy a restrikcemi potravin a pokrmů, které má rád.
25
Doporučení pro výuku žáků v oblasti nutriční terapie
Znát postup nutriční péče – základ Myslet na výživu, vždy udělat poznámku k výživě u daného onemocnění, aby měli komplexní pohled Spolupráce s NUTT – nestačí jen dát letáček pacientovi nebo edukační materiál daného zařízení jen tak ale musí to být vždy v návaznosti na NUTT Edukační záznamy, zprostředkování edukací, jasně, stručně, velmi individuálně, zdůrazňovat důležitost zpětné vazby a edukace je trvalého charakteru, základní zásady edukace – klid, soukromí, i 2x návštěva u lůžka, nechat přečíst materiály... Edukace rodinných příslušníků Základní hygienické předpisy při stolování – vyvětrat, umýt ruce, čistý stolek, ubrousky, úprava pacienta po jídle, poloha pacienta….zajištění krmení
26
Zdroje informací www.vyzivadeti.cz
Doporučené postupy prevence a léčby dětské obezity – stobík
27
Děkuji za pozornost
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.