Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Specifika výživy dle oborů zdravotní péče Mgr. Mottlová Alena, Ph.D. II.IK FNUSA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Specifika výživy dle oborů zdravotní péče Mgr. Mottlová Alena, Ph.D. II.IK FNUSA."— Transkript prezentace:

1 Specifika výživy dle oborů zdravotní péče Mgr. Mottlová Alena, Ph.D. II.IK FNUSA

2 Interna Kardiaci – preventivní charakter, kardiální kachexie, při srdečním selhávání při potřebě PV se neobejdeme bez centrálního vstupu + koncentrovanější roztoky, abychom dosáhli dostatek energie v přiměřeně malém objemu Kardiaci – preventivní charakter, kardiální kachexie, při srdečním selhávání při potřebě PV se neobejdeme bez centrálního vstupu + koncentrovanější roztoky, abychom dosáhli dostatek energie v přiměřeně malém objemu

3 Interna Gastroeneterologie – laktózová intolerance, potravinové alergie, chronická pankreatitída, zánětlivá střevní onemocnění Gastroeneterologie – laktózová intolerance, potravinové alergie, chronická pankreatitída, zánětlivá střevní onemocnění Neurologie – CMP – stav vědomí, veškeré možnosti nutriční podpory, na JIP PV, krátkodobá PV na překlenutí stavu, NGS, pokud není porucha polykání tak pacient většinou může normálně jíst a je potřeba myslet na to, že se nemůže hýbat! Někdy stačí pacientovi pouze mechanická úprava stravy, jindy při trvalejší poruše polykání se zavádí PEG Neurologie – CMP – stav vědomí, veškeré možnosti nutriční podpory, na JIP PV, krátkodobá PV na překlenutí stavu, NGS, pokud není porucha polykání tak pacient většinou může normálně jíst a je potřeba myslet na to, že se nemůže hýbat! Někdy stačí pacientovi pouze mechanická úprava stravy, jindy při trvalejší poruše polykání se zavádí PEG

4 Interna Onkologický pacient by tvořil samostatnou kapitolu Onkologický pacient by tvořil samostatnou kapitolu odborniky/o-spolecnosti/odborne- sekce-cos/PSNPO/Doporuceni- vyzivy.pdf odborniky/o-spolecnosti/odborne- sekce-cos/PSNPO/Doporuceni- vyzivy.pdf odborniky/o-spolecnosti/odborne- sekce-cos/PSNPO/Doporuceni- vyzivy.pdf odborniky/o-spolecnosti/odborne- sekce-cos/PSNPO/Doporuceni- vyzivy.pdf

5 Chirurgie Obvykle nejí protože nesmí, zakazuje se mu jíst Obvykle nejí protože nesmí, zakazuje se mu jíst Problém s výživou není u pacientů, kteří podstupují výkony jiné než na GITU nebo v dutině břišní, nejčastěji druhý den se vrací k normální stravě např. po operaci varixů Problém s výživou není u pacientů, kteří podstupují výkony jiné než na GITU nebo v dutině břišní, nejčastěji druhý den se vrací k normální stravě např. po operaci varixů Výkony na GIT nebo v dutině břišní – problémy s výživou můžou být a záleží na vývoji nemoci, pokud se per os příjem zlepší do 4 – 5 dní tak většinou je vše ok ( apendektomie, cholecystectomie..) Výkony na GIT nebo v dutině břišní – problémy s výživou můžou být a záleží na vývoji nemoci, pokud se per os příjem zlepší do 4 – 5 dní tak většinou je vše ok ( apendektomie, cholecystectomie..)

6 Chirurgie U rozsáhlejších výkonů totální gastrectomie, doudenopankreatectomie + onkologic. Dg – časná enterální výživa zahájena do 24 hod nebo PV, nejčastěji kombinace obojího,výživujeme pomalu vše dle tolerance u pacienta a dalších okolností „start low go slow“. S postupným zvyšováním EV snižujeme PV U rozsáhlejších výkonů totální gastrectomie, doudenopankreatectomie + onkologic. Dg – časná enterální výživa zahájena do 24 hod nebo PV, nejčastěji kombinace obojího,výživujeme pomalu vše dle tolerance u pacienta a dalších okolností „start low go slow“. S postupným zvyšováním EV snižujeme PV

7 Chirurgie Velmi vhodné je znát nutriční stav pacienta ještě před operací pokud to jde – hmotnostní úbytek, albumin..... Velmi vhodné je znát nutriční stav pacienta ještě před operací pokud to jde – hmotnostní úbytek, albumin..... Znát dynamiku laboratorních ukazatelů Znát dynamiku laboratorních ukazatelů ESPEN Guidelines z roku 2006 – preference EV, omezení lačnění, předoperační příprava ESPEN Guidelines z roku 2006 – preference EV, omezení lačnění, předoperační příprava

8 Intenzivní péče Preferovat EV při předpokladu neschopnosti přijímat stravu během 3 dnů Preferovat EV při předpokladu neschopnosti přijímat stravu během 3 dnů PV by měla být pouze doplňková, pokud pacient netoleruje dostatečně EV PV by měla být pouze doplňková, pokud pacient netoleruje dostatečně EV Sepse, AIM, těžká AP, polytrauma... Sepse, AIM, těžká AP, polytrauma...

9 SKVIMP - Společnost klinické výživy a intenzivní metabolické péče SKVIMP - Společnost klinické výživy a intenzivní metabolické péče SKVIMP - Společnost klinické výživy a intenzivní metabolické péče SKVIMP - Společnost klinické výživy a intenzivní metabolické péče

10 Specifika výživy dle věku Výživa velmi ovlivní zdravotní stav jednak při jejím nadbytku tak i při jejím nedostatku Výživa velmi ovlivní zdravotní stav jednak při jejím nadbytku tak i při jejím nedostatku Po narození: dítě pasivní příjemce výživy Po narození: dítě pasivní příjemce výživy Výživa kojencu a batolat – specifická doporučení Výživa kojencu a batolat – specifická doporučení S věkem ubývá specifických doporučení a přibývá vliv výživových zvyklostí rodiny S věkem ubývá specifických doporučení a přibývá vliv výživových zvyklostí rodiny Ca, Fe, Zn, I Ca, Fe, Zn, I Vitaminy A, B, C, D, Vitaminy A, B, C, D, SUPLEMENTACE: - vegetariani, vegani, období rekonvalescence, kuřáci, konzumenti alkoholu a drog SUPLEMENTACE: - vegetariani, vegani, období rekonvalescence, kuřáci, konzumenti alkoholu a drog

11

12 U dospělé populace Zdravá výživa preventivní charakter Zdravá výživa preventivní charakter

13

14

15 Výživa seniorů Výživa seniorů

16 Fyziologické změny Negativní důsledky Úbytek svalové hmoty, přírůstek tukové tkáně, snížená tělesná aktivita Tendence k nadváze a obezitě Snížená sekrece slin Suchost v ústech Choroby dásní, ztráta chrupu Jednostranná výživa, nedostatek vlákniny Atrofie chuťových pohárků, slábnoucí zrak Nezájem o jídlo, anorexie Pokles sekrece HCL, trávicích enzymů a žluče Zhoršené trávení a vstřebávání živin Pokles peristaltiky Zácpa, hemeroidy Snížená schopnost ledvin, snížený pocit žízně dehydratace Pokles tolerance glukózy Riziko DM II, obavy z diety

17 Psychosociální změny Negativní důsledky Osamělost, sociální izolace, chybějící podpora rodiny Lhostejnost k jídlu, anorexie Omezené finanční prostředky Kvalitativní i kvantitativní zhoršení výživy Omezená pohyblivost, zhoršený zrak Potíže s nakupováním a přípravou jídla

18 Polymorbidita ve stáří Nejčastější onemocnění: Nejčastější onemocnění: kardiovaskulární kardiovaskulární nemoci pohybového aparátu (osteoporóza skeletu, vertebrogenní sy) nemoci pohybového aparátu (osteoporóza skeletu, vertebrogenní sy) respirační respirační endokrinní a onemocnění GIT endokrinní a onemocnění GIT

19 Dehydratace věkem podmíněné příčiny - strach z většího přísunu tekutin - inkontinence snížená mobilita, snížení pocitu žízně věkem podmíněné příčiny - strach z většího přísunu tekutin - inkontinence snížená mobilita, snížení pocitu žízně iatrogenní příčiny iatrogenní příčiny Polypragmasie :interakce léčiv, intoxikace léky, dyspeptické obtíže psychologické příčiny – deprese, poruchy koncentrace... psychologické příčiny – deprese, poruchy koncentrace...

20 Jak řešit a předcházet Flaška s uzávěrem nebo hrnek s brčkem v dosahu pacienta Flaška s uzávěrem nebo hrnek s brčkem v dosahu pacienta Denní bilance tekutin Denní bilance tekutin Barva moče – PMK Barva moče – PMK PV PV Nutit a nabízet tekutiny Nutit a nabízet tekutiny Pestrý sortiment tekutin Pestrý sortiment tekutin

21 Výživová doporučení Energie: kcal/kg/den Energie: kcal/kg/den Bílkoviny: 1-1,2 g/kg Bílkoviny: 1-1,2 g/kg Tuky: zajistit příjem n-3 PUFA jako prevenci kardiovaskulárních onemocnění Tuky: zajistit příjem n-3 PUFA jako prevenci kardiovaskulárních onemocnění Omezit příjem NaCl 6 g/den Omezit příjem NaCl 6 g/den Zvýšit konzumaci vlákniny g /den Zvýšit konzumaci vlákniny g /den Zvýšit konzumaci vitamínů (C, A, D) Zvýšit konzumaci vitamínů (C, A, D) Minerálních látek (Ca, K, Fe) Minerálních látek (Ca, K, Fe) Tekutiny: 30 ml/kg/den – dostatečná hydratace Tekutiny: 30 ml/kg/den – dostatečná hydratace

22 Desatero výživy seniorů Pravidelná, co možná nejpestřejší strava Pravidelná, co možná nejpestřejší strava V případě potřeby stravu mechanicky upravit V případě potřeby stravu mechanicky upravit Brát ohled na sociální situaci a zdravotní stav Brát ohled na sociální situaci a zdravotní stav Brát zřetel na chuťové preference Brát zřetel na chuťové preference Dostatečný denní energetický příjem i vzhledem k aktuálnímu zdravotnímu stavu Dostatečný denní energetický příjem i vzhledem k aktuálnímu zdravotnímu stavu Pitný režim, kvalitní bílkoviny, tuky, dostatek ovoce a zeleniny, dostatek zinku, vápníku a železa Pitný režim, kvalitní bílkoviny, tuky, dostatek ovoce a zeleniny, dostatek zinku, vápníku a železa

23 strava má být co nejvíce pestrá strava má být co nejvíce pestrá s ohledem na časté poruchy chuti více kořeněná s ohledem na časté poruchy chuti více kořeněná s ohledem na ztrátu chrupu je vhodné přizpůsobit její úpravu a konzistenci, pokrmy krájet na malé kousky, mlít nebo mixovat, zeleninu a ovoce strouhat s ohledem na ztrátu chrupu je vhodné přizpůsobit její úpravu a konzistenci, pokrmy krájet na malé kousky, mlít nebo mixovat, zeleninu a ovoce strouhat s ohledem na možné poruchy polykání, trávení a vstřebávání jíst pomalu, stravu rozdělit do většího počtu malých porcí s ohledem na možné poruchy polykání, trávení a vstřebávání jíst pomalu, stravu rozdělit do většího počtu malých porcí Hygienický aspekt Hygienický aspekt

24 Další stimulace chuti k jídlu Fyzická aktivita přiměřená věku a zdravotnímu stavu Fyzická aktivita přiměřená věku a zdravotnímu stavu Duševní pohoda Duševní pohoda  kontakt s rodinou a přáteli  návštěva kulturních zařízení  univerzita třetího věku snažíme se starému člověku co nejméně znepříjemňovat život zákazy a restrikcemi potravin a pokrmů, které má rád. snažíme se starému člověku co nejméně znepříjemňovat život zákazy a restrikcemi potravin a pokrmů, které má rád.

25 Doporučení pro výuku žáků v oblasti nutriční terapie Znát postup nutriční péče – základ Znát postup nutriční péče – základ Myslet na výživu, vždy udělat poznámku k výživě u daného onemocnění, aby měli komplexní pohled Myslet na výživu, vždy udělat poznámku k výživě u daného onemocnění, aby měli komplexní pohled Spolupráce s NUTT – nestačí jen dát letáček pacientovi nebo edukační materiál daného zařízení jen tak ale musí to být vždy v návaznosti na NUTT Spolupráce s NUTT – nestačí jen dát letáček pacientovi nebo edukační materiál daného zařízení jen tak ale musí to být vždy v návaznosti na NUTT Edukační záznamy, zprostředkování edukací, jasně, stručně, velmi individuálně, zdůrazňovat důležitost zpětné vazby a edukace je trvalého charakteru, základní zásady edukace – klid, soukromí, i 2x návštěva u lůžka, nechat přečíst materiály... Edukační záznamy, zprostředkování edukací, jasně, stručně, velmi individuálně, zdůrazňovat důležitost zpětné vazby a edukace je trvalého charakteru, základní zásady edukace – klid, soukromí, i 2x návštěva u lůžka, nechat přečíst materiály... Edukace rodinných příslušníků Edukace rodinných příslušníků Základní hygienické předpisy při stolování – vyvětrat, umýt ruce, čistý stolek, ubrousky, úprava pacienta po jídle, poloha pacienta….zajištění krmení Základní hygienické předpisy při stolování – vyvětrat, umýt ruce, čistý stolek, ubrousky, úprava pacienta po jídle, poloha pacienta….zajištění krmení

26 Zdroje informací Doporučené postupy prevence a léčby dětské obezity Doporučené postupy prevence a léčby dětské obezity – stobík – stobík

27 Děkuji za pozornost Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Specifika výživy dle oborů zdravotní péče Mgr. Mottlová Alena, Ph.D. II.IK FNUSA."

Podobné prezentace


Reklamy Google