Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jak na úspěšné projekty Ivana Brabcová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jak na úspěšné projekty Ivana Brabcová"— Transkript prezentace:

1 Jak na úspěšné projekty Ivana Brabcová i.brabcova@gmail.com

2 Co je to úspěšný projekt? Ten, co získal ocenění? Ten, který bavil žáky a učitele? Ten, co dosáhl stanovených cílů? Ten, který se líbil vedení školy? Ten, který trval dva roky? Ten, který měl hodně výstupů? Ten, který byl inovativní?...

3 Témata pro brainstorming Jak dosáhnout úspěchů u žáků? Jak dosáhnout úspěchů u vedení a kolegů? Jak dosáhnout úspěchů u hodnotitelů? Jak dosáhnout úspěchů u veřejnosti?

4 Tipy Využijte znalostí a zkušeností kolegů a požádejte je o pomoc při realizaci vašeho projektu. K inspiraci využijte podrobné popisy úspěšných zrealizovaných projektů, např. v sekci Inspirace na www.etwinning.net. www.etwinning.net Držte se osnov Vašeho předmětu. Jistě v učebním plánu naleznete témata, jež jsou pro projektovou práci vhodná. Při plánování projektu, jeho témat, použitých technologií a výstupů nezapomeňte oslovit i Vaše žáky, jsou cenným zdrojem nápadů a sami umějí používat nejrůznější technologie a nástroje.

5 Stanovte si cíle, které odpovídají vzdělávacímu plánu. Uvědomte si, jakých cílů by měli žáci dosáhnout, co chcete, aby se naučili a nezapomeňte myslet i na toho, kolik toho doopravdy jste schopni zvládnout. Pokud projekt plánujete poprvé, neklaďte si cílů mnoho. Ujistěte se, že i Vás partner chápe stanovené cíle stejně a má stejnou představu o projektu. Vyvěste ve třídě plakát, na kterém budou cíle jasně formulovány a žáci budou mít během projektové práce přehled o tom, co jste již splnili a co je třeba ještě udělat. Vše s partnerem důkladně prodiskutujte, rozdělte si práci, ujasněte si, kde je za co zodpovědný. Stanovte si harmonogram projektu, seznamte s ním vaše žáky, vyvěste si jej ve třídě, žáci tak budou do projektu více vtaženi.

6 Do projektu vtáhněte i kolegy z jiných předmětů, projekty jsou vždy mezipředmětové, sobě ulehčíte práci a žáci pak budou uvědomovat souvislosti mezi jednotlivými obory. Informujte o vaší aktivitě vedení školy, dříve či později budete jejich podporu potřebovat. Nezapomeňte na rodiče, mohou vám při práci na projektu také velmi pomoci, mohou být zdrojem informací. Budou-li o projektu informováni či do něj vtaženi, budou své děti podporovat a také v jejich očích vzroste význam školy. Vytvořte nástěnku, panel či webové stránky, na kterých budete pravidelně informovat o dění ve vašem projektu.

7 Využijte místní a regionální tisk k prezentaci vaší práce. Informujte širokou veřejnost o používaných inovativních metodách na vaší škole. Ještě před zahájením projektu si ujasněte, jak jej budete hodnotit. Způsob hodnocení vysvětlete i žáků, aby věděli, co od nich očekáváte a za co je budete hodnotit. Nechte si projekt zhodnotit i odborníky např. prostřednictvím zažádání o Certifikátu kvality. Projděte si při plánování projektu kritéria, podle kterých jsou projekty hodnoceny, budete tak vědět, na co se při práci na něm zaměřit, co neopomenout.

8 „Zlatá pravidla“ pro spolupráci Vyjadřujte se stručně a jasně. (Tzv. pravidlo „KISS“ – Keep it short and simple.) Vezměte si na vašeho partnera co nejvíce kontaktů (email, poštovní adresu, telefonní číslo aj.) Vždy odpovídejte na zprávy. I když nebudete mít čas na delší odpověď, napište alespoň, že jste zprávu obdrželi a že hned, jak budete moci, na ni odpovíte. Pokud totiž nedostane odpověď, bude přemýšlet, zda byla zpráva doručena, zda vše běží a funguje tak, jak má apod. Pamatujte na kulturní rozdíly mezi zeměmi. Zpráva v psané podobě může být pochopena jinak, než v ústním podání. Pokud se např. cítíte nějakou zprávou uraženi nebo vám přijde nejasná, popřemýšlejte o ní, znovu si ji přečtěte a počkejte s odpovědí do druhého dne. Vytvořte si harmonogram a dodržujte jej. Pokud víte, že nějaký termíny nebudete moci dodržet, informujte o tom partnera co nejdříve. Domluvte se předem, jaké nástroje v projektu budete využívat, aby nedošlo k problémům s programy, které bude jeden partner používat a druhému nebudou dostupné. Pokud si nejste něčím jisti, nebojte se ptát. Otázky vedou k odpovědi a odpovědi k pochopení.


Stáhnout ppt "Jak na úspěšné projekty Ivana Brabcová"

Podobné prezentace


Reklamy Google