Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. ZŠ Týn nad Vltavou, Malá Strana CZ.1.07/1.1.14/02.0049

2 Název výukového materiálu: E-mail Volitelný předmět: Informatika Ročník: 8. Název sady: Sada pro technické, přírodovědné a jazykově zaměřené předměty Číslo materiálu: Inf8_email Autor: Mgr. Marcela Kubátová Datum: září 2012

3 Anotace: Vzdělávací materiál slouží k názornému vysvětlení pravidel správného psaní e-mailů. Materiál je součástí e-learningu na školním webu.

4 Správně napsaný e - mail Informatika 7. ročník Marcela Kubátová

5 Úvod: I elektronická pošta má svá pravidla. Jejich dodržování výrazně zlepší obraz odesílatele v očích kolegů, nadřízených a hlavně obchodních partnerů. Stačí jeden e-mail a můžete se ztrapnit. Pozor na překlepy, gramatické a stylistické chyby!

6 1. Jasný předmět zprávy. 2. Stručný, přesný a výstižný text. 3. Oslovení, poděkování, podpis. 4. Jeden e-mail, jedna informace. 5. S hromadnými zprávami opatrně. 6. Nezapomínejte na odpověď. 7. Příloha v běžných formátech.

7 Jasný předmět e-mailové zprávy Předmět zprávy rozhoduje o dalším osudu vašeho e-mailu. Jeho jasné a stručné pojmenování pomůže k včasnému vyřízení vaší žádosti.

8 Stručný, přesný a výstižný text Nikdo rád nečte dlouhé texty. Čím je text delší, tím menší pozornost věnuje adresát jeho obsahu. Snažte se být struční. Odborníci tvrdí, že víc jak tři řádky lidé nečtou nebo jen zběžně.

9 Oslovení, poděkování a podpis I když e-maily často píšete ve spěchu, měli byste si najít chvilku na to napsat pozdrav nebo poděkování. Na závěr zpráv nezapomeňte podpis nebo připojte vizitku.

10 Jeden e-mail, jedna informace Do jedné zprávy pište pouze jednu informaci, popřípadě sdělení, která spolu souvisejí. Komplikované například může být přeposílání takových e-mailů dalším osobám nebo jejich zařazení do správné složky.

11 S hromadnými zprávami opatrně Při rozesílání hromadného e-mailu se zamyslete, koho se informace skutečně týká a ostatní s ní zbytečně neobtěžujte. Podobně nakládejte i s položkou odpovědět všem.

12 Nezapomínejte na odpověď Vždy odpovídejte na zaslané e-maily, ve kterých dotyčný žádá o schůzku nebo vám zadal nějaký úkol. To platí i v případech, kdy plníte nějaký úkol.

13 Příloha v běžných formátech Přílohu posílejte v běžných formátech, aby ji mohl ve svém počítači každý bez problémů otevřít. Pro texty je nejvhodnější zvolit formát PDF nebo DOC, pro obrázky JPG.

14 Zdroje Použité obrázky jsou z Klipartu


Stáhnout ppt "Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google