Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Seminář: Vstup do organizace Téma I.:Hledání mezníků

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Seminář: Vstup do organizace Téma I.:Hledání mezníků"— Transkript prezentace:

1 Seminář: Vstup do organizace Téma I.:Hledání mezníků
na cestě k úspěšné obhajobě

2 Seminář je součástí klíčové aktivity Inovace kurikula v rámci projektu „Inovace a modernizace přípravy studentů pro komplexní uplatnění ve vzdělávání dospělých“. : Evropský sociální fond, Operační program pro vzdělávání a konkurenceschopnost, grantový projekt Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/ Žadatel: Masarykova univerzita Partneři: Regionální poradenské a vzdělávací centrum Akademie J.A. Komenského o.s. - (RPVC AJAK) - Institut celoživotního vzdělávání; Česká asociace pedagogického výzkumu /ČAPV/ Finanční zdroj: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory Vysokoškolské vzdělávání (7.2.2) Řešitel: doc. Mgr. Petr Novotný, Ph.D.

3 Diplomový seminář k magisterské diplomové práci I.
Cílem setkání je rozklíčování kritických momentů při tvorbě diplomového projektu. Posílení sebereflexe studentů Posílení kooperace studentů v rámci sdílení vlastních diplomových projektů. Vytvoření prostoru pro výměnu zkušeností.

4 Struktura semináře V jaké fázi rozpracovanosti diplomového projektu se nacházíte? Co od semináře očekáváte/co potřebujete? Definice klíčových kroků pro zvládnutí jednotlivých fází diplomového projektu – skupinová práce. diskuse k posterům Doporučení k obhajobě diplomových prací u státní závěrečné zkoušky.

5 Fáze rozpracovanosti projektu
Hledání tématu – výsledek: uchopitelné, relevantní téma. Jakou koncepci bude práce mít – výsledek: jasná struktura práce (teoreticko-empirická/aplikační). Podoba projektu – výsledek: Plán postupu/harmonogram pro jednotlivé části práce. Práce v terénu – výsledek: Analyzuji sebraná data – interpretace dat.

6 Co očekávám? Co potřebuji?
Brainstorming: více informací k jednotlivým krokům v rámci zpracování diplomové práce, informace od začátku studia, zpřehlednění konzultantů a jejich témat, studijní diskusní/sdílející skupiny – k rozpracovanosti diplomových projektů, více informací k obhajobě diplomových prací…

7 Co bych doporučil kolegovi pro tuto fázi rozpracovanosti projektu
Co bych doporučil kolegovi pro tuto fázi rozpracovanosti projektu? Co se mi osvědčilo? Co se mi vymstilo? Na co si dát pozor? Vypracujte poster se základními kroky, jak postupovat ve Vámi reprezentované fázi rozpracovanosti diplomového projektu. Pokuste se reflektovat svůj postup, ve skupině diskutujte nejvhodnější variantu postupu, vypracujte stručné doporučení v bodech. Zaznamenejte si otázky, které Vás v průběhu precizace doporučení napadají, nabídněte je k diskusi…

8 Doporučení k efektivnímu postupu v plánování a realizaci diplomového projektu:
Výstupy –postery-shrnutí diskuse. 4. fáze postupu – výstup ze skupinové práce

9 I. fáze Jaké kurzy mě v průběhu studia bavily?O čem by mě bavilo psát?
Koho z vedení zajímá to stejné téma jako mě? Respektive kdo je vhodný pro vedení mé práce? Má ještě místo? Rozvaha kvalita vs. kvantita. Studium literatury vhodné pro nalezení výzkumného problému. Hledání vhodných respondentů.

10 II.fáze Osnova je důležitá!
Vyjasnit si spolupráci s konzultantem – harmonogram, termíny, způsob komunikace. Osvědčené meziknihovní výpůjčky v rámci ČR Osvojit si metodologii Pravidelné konzultace, aktivita ze strany studentů.

11 III. fáze Používat literaturu – hodně číst a číst a číst.
Najít si čas „pouze“ na diplomovou práci.  Vytvořit kostru práce . „Bez teorie se nepohneš“ – psát + rozumět tématu. !!! Kvalita se začíná výzkumem???  !!! Kvantita se začíná teorií??? Zajistit si vstup do terénu –respondenty.

12 IV. Fáze sběru dat Fáze sběru dat, analýza, interpretace
Časový plán a snažit se dodržovat termíny Zvolit vhodné prostředí pro sběr dat (kvalita x kvantita) Předvýzkum a příprava na terén (u rozhovoru se nebát ptát, u dotazníku pilotáž) Psát a konzultovat Nestresovat

13 Doporučení k obhajobě diplomových prací:
Jak prezentuji svou práci, cíl obhajoby, jak reaguji na posudky, jaké dotazy mohou zaznít, reflexe jako součást metodologického postupu.

14 Děkujeme za spolupráci
Mgr. Lenka Kamanová Mgr. Lucie Chaloupková Mgr. Kateřina Pevná CIAS ÚPV FF MU Veveří 28, Brno


Stáhnout ppt "Seminář: Vstup do organizace Téma I.:Hledání mezníků"

Podobné prezentace


Reklamy Google