Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Židovský hřbitov Třebotov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Židovský hřbitov Třebotov"— Transkript prezentace:

1 Židovský hřbitov Třebotov
Jan Legeza

2 Úvod Toto téma jsem si vybral proto, že jsem dříve často chodil okolo třebotovského židovského hřbitova a toto místo mi přišlo zajímavé a tajuplné.

3 Obecné informace Židovský hřbitov byl založen roku 1761 a patřil pod židovskou obec Zbraslav. Dochovalo se kolem 150 náhrobků, ale většina z nich už připomíná spíše jen opracovaný kámen než náhrobek. Rozkládá se na ploše přibližně m2. Nejstarší dochovaný náhrobek je z roku 1795 a poslední pohřeb proběhl v roce Byli zde pohřbívání židé z Třebotova a okolních vesnic. Náhrobky jsou ve stylu klasicismu a baroka, psané v hebrejštině, češtině a němčině. Židovská obec sama podala některé náhrobky, aby se obohatila (náhrobek je ve vlastnictví zemřelého a tudíž se jedná o krádež soukromého majetku). Za druhé světové války byl hřbitov velmi devastován a zbylé náhrobky podlehly zubu času. Je možné, že určité artefakty najdete i na pozemcích místních obyvatel. Z márnice se dochovaly jen trosky a z obvodové zdi se vstupní branou se dochovaly jen pobořené části. Je zde pochován i rabín Samuel Bellenberger, který zemřel roku 1854. V současnosti probíhá pravidelná údržba travnaté i lesnaté části hřbitova a plánuje se opravit povalené náhrobky a postavit poškozené části obvodové zdi. Třebotovský hřbitov není památkově chráněn a je volně přístupný.

4 slovníček Způsob pohřbívání Pohřeb slouží k poslednímu rozloučení se zemřelým podle pravidel halachu. Když zemře žid, je zvykem ho položit na zem, přikrýt ho plachtou a položit mu zapálený svícen k hlavě. Když je oznámeno úmrtí musí členové bratrstva vykopat hrob a z nehoblovaných prken vyrobit rakev. Bratrstvo poté začne s omýváním zemřelého v teplé vodě, tomuto zvyku se říká (očista). Omývat muže smí pouze muži a ženu pouze ženy. Při omývání se odříkávají modlitby z Biblických veršů. Po omytí je mrtvý oblékán do kalhot, košile, ponožek, čepice, rubáše a pásku. Oblečení je vyrobeno z bílého plátna a celkově se nazývá tachrichin. Muži na sobě mají ještě takzvaný talit a z něj se odváže jeden pramen a talit se stává neplatný. Do rakve se nesmí vkládat šperky ani květiny a nesmí být rozdíl mezi chudým a bohatým a proto mají všichni stejné oblečení a ze samého důvodu se nehoblují prkna, z kterých je vyrobena rakev.

5 Rabín Samuel Bellenberger
Zemřel roku 1854 ve věku 82 let. Byl to předchůdce známého českého židovského tiskaře Leopolda Bellenberga. Na jeho náhrobním kamenu bylo napsáno „Toto je místo zbožného manžela, starostlivého otce a známého rabína Samuela Bellenberga. Zde v klidu spočívá klenot svého rodu, pýcha a sláva Izraele, muž dopisů, slavný Samuel Bellenberger, syn Jakuba z Bamberku.“ Jeho náhrobek se bohužel nedochoval.

6 Závěr Doufal jsem, že o židovském hřbitovu získám více informací, než se mi podařilo. Řekl bych, že minulé časy židovskému hřbitovu příliš nepřály a proto ani na místním úřadě nejsou dochovány skoro žádné informace. Jsem rád, že v posledních letech je udržována travnatá plocha a každý turista, který má zájem hřbitov navštívit ho snadno rozpozná. Turisty ke hřbitovu také láká skrytá skřínka geocachingu.

7 Slovníček Halacha: Je celkový souhrn židovského náboženského práva
zpět Slovníček Halacha: Je celkový souhrn židovského náboženského práva Rubáš: Část židovského pohřebního oděvu Tachrichin: Celkový název pro pohřební oblečení Talit: Plášť, který muži nosí na modlitby

8 Odkazy Text jsem čerpal z:
Obrázky jsem čerpal z vlastních zdrojů


Stáhnout ppt "Židovský hřbitov Třebotov"

Podobné prezentace


Reklamy Google