Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Olivová hora je protáhlý kopcovitý hřeben ve východním Jeruzalémě se třemi vrcholky, táhne se od severu k jihu. Název „Olivová“ (v některých starších.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Olivová hora je protáhlý kopcovitý hřeben ve východním Jeruzalémě se třemi vrcholky, táhne se od severu k jihu. Název „Olivová“ (v některých starších."— Transkript prezentace:

1

2

3 Olivová hora je protáhlý kopcovitý hřeben ve východním Jeruzalémě se třemi vrcholky, táhne se od severu k jihu. Název „Olivová“ (v některých starších textech „Olivetská“) Hora je spojena s židovskými i křesťanskými dějinami. Toto místo je od biblických časů dodnes používáno jako posvátné pohřebiště. Odhaduje se, že je tu přibližně 150 000 židovských hrobů. O. h. je (podle historických a biblických pramenů) uváděna v souvislosti s Davidovým útěkem z Avshalom (II.Samuel 15:30) Citace: „ David vyšel stoupání na h.O. a plakal“. „Stoupáním“ se pravděpodobně rozumí místo východně od vesnice Silwan, blízko Davidova města. Hora Olivová je často zmiňována v Novém Zákoně jako cesta z Jeruzaléma do Bethany a místo, kde Ježíš stál a plakal nad Jeruzalémem. Ježíš údajně strávil na hoře určitý čas učením svých žáků, přicházel sem i za účelem odpočinku. Pozemky O. h. jsou uvnitř „Zahrady Gethsemantské“. V Novém Zákoně je psáno: Ježíš se svými žáky přišli na h.O. v situaci, kdy dozpívali „hymny“ - tedy náboženské písně (podle Matoušova evangelia). Také je psáno: Ježíš vstoupil na nebesa právě z hory Olivové. Na Olivové hoře ještě najdeme „Chrám všech národů“, „Chrám Marie Magdaleny“, „Chrám Božího hrobu“, a „Hrob Panny Marie“.

4 Chrám všech národů

5

6

7 Zahrada Getsemanská

8

9

10 Chrám Marie Magdaleny

11

12

13

14

15 Chrám Utrpení Páně

16

17 Chrám „Pater noster“

18

19

20

21 Hrob Panny Marie

22

23


Stáhnout ppt "Olivová hora je protáhlý kopcovitý hřeben ve východním Jeruzalémě se třemi vrcholky, táhne se od severu k jihu. Název „Olivová“ (v některých starších."

Podobné prezentace


Reklamy Google