Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Židé za 2.světové války….

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Židé za 2.světové války…."— Transkript prezentace:

1 Židé za 2.světové války…

2 Davidova hvězda… Od června 1939 museli všichni Židé nosit na veřejnosti svůj znak Davidovu hvězdu a to na viditelném místě, jinak byli krutě trestáni, třeba i smrtí.

3 Židé… Židé jsou lidé uctívající náboženství judaismus.
Nijak se neliší od ostatních lidí, ale i přesto za 2.světové války zažili kruté zacházení.

4 Boj o přežití… Nacistické koncentrační tábory a ghetta
Židé byli za 2.světové války nemilosrdně vyhlazováni. Cílem jejich likvidace bylo úplné vymazání jejich národa z mapy světa. Posíláni na smrt byli bez soudů a bez jakéhokoli jiného důvodu.

5 Převážení Židů do koncentračních táborů…
Převážení do koncentračních táborů byl pro Židy jeden z nejhorších okamžiků života.Někteří jeli rovnou do plynových komor a někteří do koncentračních táborů,kde si „na smrt ještě chvíli museli počkat“…Způsob, kterým byli ve vlaku Židé „naskládáni“ byl hrozný. Spousty jich zemřelo již při převozu…např. na nedostatek kyslíku a vody.

6 Osvětim… Osvětim…při vyslovení tohoto slova běhá mnohým mráz po zádech. Byl to koncentrační tábor, ve kterém zemřelo mnoho Židů převážně v plynových komorách. Za nejhorší koncentrační tábor je považována Osvětim, kde zahynulo více než lidí. Největší a nejstrašnější židovská ghetta stála na území Polska.

7 Terezín… Terezín je největší bývalý koncentrační tábor na území ČR. Byli do něj převáženi Židé a jiní lidé. Většina z nich zemřela…mezi nimi i děti. Terezín je od Ústí nad Labem vzdálen pouze 30 km.

8 Trocha údajů… Z přibližně židů žijících na území Čech a Moravy před rokem 1939 se asi podařilo uniknout do zahraničí jich zahynulo. Z koncentračních táborů se jich vrátilo pouhých šest tisíc, ještě k tomu necelých, a nepřežilo jich zhruba 6 milionů.

9 Současnost Židů… Většina Židů v současné době žije v Izraeli, kam se přemístili po 2.světové válce. Na obrázku vidíte nejsvatější místo pro Židy „Zeď Nářků“.Židé se vyznačují tím, že nosí pokrývku hlavy tzv.Jarmulku.


Stáhnout ppt "Židé za 2.světové války…."

Podobné prezentace


Reklamy Google