Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Osvětim(Auschwitz) ( )

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Osvětim(Auschwitz) ( )"— Transkript prezentace:

1 Osvětim(Auschwitz) (1940-1945)
Auschwitz byl komplex německých  nacistických koncentračních a vyhlazovacích táborů fungující během druhé světové války v Němci okupovaném Polsku. Velitel tábora, Rudolf Hess, při Norimberských procesech uvedl, že v Auschwitzu zemřely více než tři miliony lidí.

2 Tábory Koncentrační tábor Auschwitz byl tvořen třemi oddělenými tábory, které byly římskými číslicemi označeny jako Auschwitz I, II a III. Auschwitz I, jenž byl původním koncentračním táborem, sloužil jako administrativní centrum celého komplexu a za dobu jeho existence v něm nalezlo smrt na 70 tisíc lidí, převážně etnických Poláků a sovětských válečných zajatců. Auschwitz II(Birkenau) byl vyhlazovacím táborem ,ve kterém zemřelo nejméně 960 tisíc Židů, 75 tisíc Poláků a přibližně 19 tisíc Romů. Birkenau byl největším nacistickým vyhlazovacím táborem. Auschwitz III sloužil jako pracovní tábor společnosti Buna-Werke.

3 Útěky z tábora Auschwitz patřil k táborům s poměrně vysokým počtem uprchlých vězňů. Za každý útěk vězně bylo často nařízeno tzv. "stání", ve kterém dotčené skupiny vězňů stály až desítky hodin v pozoru a nehnutě v prostoru mezi bloky. Mnozí za tento způsob trestání zaplatili životem. Auschwitz se podle dostupných pramenů za dobu od založení po likvidaci tábora pokusilo o útěk celkem 802 osob.Z tohoto počtu bylo 144 útěků úspěšných, 327 útěků neúspěšných a o 331 útěcích nejsou žádné informace. Významní uprchlíci Tadeusz Wiejowski (Polák), první uprchlík – 6.srpen 1940 Viktor Pestek (Rumun, dozorce) a Vítězslav Lederer (Čech) – 5. duben 1944; Lederer se snažil dostat informace o poměrech v Osvětimi do Terezínského gheta, kdy nebyl brán vážně, a spojencům, se plán nepodařil Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba, (Slováci) – 25. dubna 1944 v Žilině sepsali o táboře v Osvětimi zprávu známou jako Zpráva Wetzlera a Vrby, která se dostala (pravděpodobně jako první v takovém rozsahu) ke spojencům

4 Podmínky Podmínky v Osvětimi byly nepředstavitelné.Lidé trpěli hladem ,nemocemi museli tvrdě pracovat a byly krutě trestány.Na vykonání potřeby měli sek.Ke snídani měli ,,kafe“ (černá voda) .K obědu polévku ,která obsahovala plesnivé maso a brambory.K večeři plátek plesnivého chleba. Ženy v Osvětimi vážily kg,muži 45-50kg.Většinou když někdo byl potrestán ,tak umřel,buď udušením nebo dotyčného zastřelili.Většinu věcí Němci vyváželi do Německa např. vlasy, zlaté zuby,boty,kufry atd. Ze spánku krysy ukusovali lidem prsty a uši.

5 Můj názor Má návštěva koncentračního táboru v Osvětimi byla velmi poučná, nedovedl jsem si představit, v jakých podmínkách tam museli lidé přežívat a co museli zažívat. Myslím si, že by každý měl vidět a navštívit tento tábor, abychom viděli, jaké zlo tato doba přinášela.

6 Vstupní brána do tábora Auschwitz I. s nápisem Arbeit macht frei

7 Místo, kde lidé byly trestáni oběšením

8 Pec, kam nacisté vhazovali lidi po usmrcení

9 Vstupní brána do tábora

10 Vagón, kterým byli židé přiváženi do koncentračního tábora

11 Zřícenina plynové komory

12 Strážnická věž

13 Vytvořil Tomáš Lhoták VIII. C Zdroje:https://cs. wikipedia


Stáhnout ppt "Osvětim(Auschwitz) ( )"

Podobné prezentace


Reklamy Google