Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sámova říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sámova říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"— Transkript prezentace:

1 Sámova říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
VY_32_INOVACE_2D.7.09 Sámova říše Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost

2 Úvod Slovanští obyvatelé byli soustavně obtěžováno loupeživými nájezdy kočovných Avarů. Tehdy se objevuje první historicky známá osobnost – francký kupec Sámo. Jeho existence je doložena Fredegarovou kronikou. Ten spojuje slovanské obyvatelstvo proti Avarům do jedné silné říše (623 – 658/661).

3 Fredegarova kronika Fredegarova kronika (Kronika takzvaného Fredegara) – francká kronika sepsaná v 7. století v Burgundsku. Má šest částí. Jako Fredegarova je označována od 16. století, přestože je naprosto jasné, že autorů bylo více. Je to nejstarší důvěryhodný zdroj informací o Slovanech střední Evropy a Sámově říši.

4 Místo polohy Jádro říše se nacházelo v povodí řeky Moravy (včetně Dolních Rakous a Slovenska) a na jihozápadním Slovensku (včetně malé části Maďarska). Kde se přesně nacházela dnes není možné s určitostí říci, protože se nedochovaly žádné důvěryhodné písemné prameny.

5 Wogastisburg Je považován za hlavní město. Jeho poloha také dnes není přesně známá. Mohlo to být jakékoliv hradiště od Německa přes Rakousko, Česko a Slovensko. Jediné, co o tomto místě víme, že u něj proběhla roku 631 bitva, ve které Sámo porazil vojsko franckého panovníka Dagoberta.

6 Zánik říše Jak zanikla Sámova říše, je opět poměrně nejasné. Pravděpodobně v souvislosti se Sámovou smrtí (658/ 661). Osud Sámovy říše není jasný, do počátku 8. století je v historických pramenech informační díra. Ale dá se předpokládat, že existovala dál, pouze rozdrobená mezi Sámovy následovníky (uvádí se, že měl 22 synů a 15 dcer).

7 Zápis Francká říše Zakladatel – kupec Sámo Sjednotil Slovany proti Avarům R. 631 porazil vojsko Dagoberta I. u Wogastisburgu Záznamy ve Fredegarově kronice Zánik nejasný – pravděpodobně po Sámově smrti

8 Opravte chyby v textu: Sámova říše vznikla v 10. století. Sjednotil ji Fredegar a informace o ní najdeme v Sámově kronice. Roku 601 proběhla bitva u Wogastisburgu, kde porazili byzantského panovníka Dagoberta. Říše zaniká po příchodu Slovanů.

9 Řešení Sámova říše vznikla v 7. století. Sjednotil ji Sámo a informace o ní najdeme ve Fredegarově kronice. Roku 631 proběhla bitva u Wogastisburgu, kde porazili franckého panovníka Dagoberta. Říše zaniká po Sámově smrti.

10 Metodické pokyny k prezentaci:
Jsou umístěny ve skrytém snímku. Autor: Mgr. Kateřina Vyčichlová První pololetí, listopad Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Klíčová slova: sedmý ročník, středověk, Sámo, Dagobert, Fredegar, kronika, Čechy, Morava, Slovensko Prezentace seznamuje se dějinami Sámovy říše. Upozorňuje na možné rozpory v písemných pramenech, což je nutné dětem dovysvětlit. Dvojí se nám především data, ale i informace o místě polohy. I zde je nutné vysvětlit, že jsou různé názory na hlavní město a na to, co bylo skutečně jádrem Sámovy říše. Strana o Fredegarově kronice je schována jako hypertextový odkaz v prezentaci. Pod obrázky „smajlíků“ jsou hypertextové odkazy na doplňující obrazový materiál. Použitá literatura: ČECHURA, J. a kol.: Dějepis pro 7. ročník ZŠ. 1. vyd. Praha: SPN, s. ISBN MANDELOVÁ, H. a kol.: Dějiny středověku a počátků novověku. 1. vyd. Liberec: Dialog, s. ISBN kol. autorů: Dějepis 7: Učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň, s. ISBN


Stáhnout ppt "Sámova říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"

Podobné prezentace


Reklamy Google