Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Neolit v Čechách Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Neolit v Čechách Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"— Transkript prezentace:

1 Neolit v Čechách Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
VY_32_INOVACE_1D.6.09 Neolit v Čechách Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost

2 Okolo první poloviny 6. tisíciletí p. n. l
Okolo první poloviny 6. tisíciletí p.n.l. přicházejí ze středního Podunají první zemědělci. S sebou přinášejí první plodiny: pšenici, ječmen, a první ochočená zvířata, ovce a kozy. Čechy se začaly postupně zalidňovat.

3 Lidé žili v malých osadách v tzv. dlouhých domech
Lidé žili v malých osadách v tzv. dlouhých domech. Výšinná sídliště – vznikají rondely (kruhové monumentální stavby), které slouží jako svatyně.

4 Významná naleziště: Bylany u Kutné Hory, Miskovice, Plotiště nad
Labem, Březno u Loun, Vedrovice

5 Neolitické kultury na našem území:
U nás reprezentován s kulturou s lineární keramikou a kulturou s vypíchanou keramikou. Na Moravě se na konci neolitu objevuje kultura s moravskou malovanou keramikou.

6 Zápis: Neolit v Čechách Zalidňování území Zemědělci přicházejí ze středního Podunají Dlouhé domy Rondely

7 Zakreslete do mapy tato naleziště: Bylany u Kutné Hory, Miskovice, Plotiště nad
Labem, Březno u Loun, Vedrovice

8 Metodické pokyny k prezentaci:
Jsou umístěny ve skrytém snímku. Autor: Mgr. Kateřina Vyčichlová První pololetí, listopad Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Klíčová slova: šestý ročník, pravěk, neolit, dlouhé domy, rondely Tato prezentace podává informace o neolitu na území Čech. Pod „smajlíky“ jsou schovány hypertextové odkazy s doplňujícím obrazovým materiálem. V závěru je doporučena práce s mapou a se slepou mapou, kterou je možné i vytisknout. RULF, J., VÁLKOVÁ, V.: Dějepis pro 6. ročník ZŠ. 2. vyd. Praha: SPN, s. ISBN MANDELOVÁ, H. a kol.: Dějiny pravěku a starověku. 1. vyd. Liberec: Dialog, s. ISBN kol. autorů: Dějepis 6: Učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, s. ISBN HARNA, Jos., FIŠER, R.: Dějiny českých zemí I. 1. vyd. Praha: FORTUNA, s. ISBN


Stáhnout ppt "Neolit v Čechách Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"

Podobné prezentace


Reklamy Google