Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Velká Morava Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Velká Morava Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"— Transkript prezentace:

1 Velká Morava Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
VY_32_INOVACE_1D.7.01 Velká Morava Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost

2 Vznik Velké Moravy V 9. století vedle sebe existovala dvě knížectví – Moravské a Nitranské. V čele Moravského knížectví stál Mojmír a sídlo měl pravděpodobně v Mikulčicích. V čele Nitry stál Pribina a sídlo měl v Nitře. Roku 833 vypudil Mojmír Pribinu a obě knížectví sjednotil do jednoho celku – Velké Moravy.

3 Velkomoravská říše zahrnovala území dnešního Česka, Slovenska a Maďarska.

4 Mojmír I. Je zakladatelem dynastie Mojmírovců. Pravděpodobně byl poražen po vpádu Ludvíka Němce a následně byl r. 846 zabit.

5 Kníže Rastislav Mojmírův synovec. Vládl v letech 846 – 870. Nechtěl závislost na Východofrancké říši, proto pozval do země věrozvěsty Cyrila a Metoděje. Uplatňuje se východní křesťanství.

6 Příchod Cyrila a Metoděje
Dva bratři ze Soluně ovládající slovanský jazyk přicházejí na Velkou Moravu roku 863. Jejich úkolem je šířit křesťanství ve slovanském jazyce. Vytvořili slovanské písmo – hlaholici a položili základy slovanského jazyka – staroslověnštiny. Přeložili základní liturgické texty.

7 Cyril a Metoděj v Římě

8 Kníže Svatopluk Vládne v letech 871 – 894. Silný panovník, který si podřídil i Čechy. Na jeho dvoře došlo ke křtu knížete Bořivoje. Je to doba největšího rozkvětu Velkomoravské říše.

9 Zánik Velké Moravy Svatoplukovi následovníci mezi sebou bojovali o moc. Toho využívají Maďaři a za vlády Mojmíra II. Říši napadají a roku 906 ji definitivně rozvracejí.

10 Zápis Velká Morava Vznik 833 spojením Moravy (Mojmír) a Nitry (Pribina). Rastislav (846 – 870) pozval věrozvěsty 863 příchod Cyrila a Metoděje Svatopluk (870 – 894) největší rozkvět říše 906 zánik říše za vlády Mojmíra II. – vpád Maďarů

11 Doplňte na časovou osu letopočty a přiřaďte k nim příslušné události.
833 846 863 846 – 870 871 – 894 906 Útok Maďarů na Velkou Moravu Smrt Mojmíra I. Vláda knížete Rastislava Sjednocení Nitry a Moravy Vláda knížete Svatopluka Příchod Cyrila a Metoděje

12 Metodické pokyny k prezentaci
Jsou umístěny ve skrytém snímku. Autor: Mgr. Kateřina Vyčichlová První pololetí, listopad Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Klíčová slova: sedmý ročník, raný středověk, křesťanství, Mojmír, Svatopluk, Rastislav, Pribina Prezentace seznamuje se základními informacemi o Velké Moravě. Je vhodná i pro samostudium, kterou je možné i vytisknout. Pod „smajlíky“ jsou skryté hypertextové odkazy s doplňkovým obrazovým materiálem. Pro podrobnější informace doporučuji tyto odkazy: Použitá literatura: ČECHURA, J. a kol.: Dějepis pro 7. ročník ZŠ. 1. vyd. Praha: SPN, s. ISBN MANDELOVÁ, H. a kol.: Dějiny středověku a počátků novověku. 1. vyd. Liberec: Dialog, s. ISBN kol. autorů: Dějepis 7: Učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň, s. ISBN


Stáhnout ppt "Velká Morava Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"

Podobné prezentace


Reklamy Google