Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vpád Tatarů Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vpád Tatarů Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"— Transkript prezentace:

1 Vpád Tatarů Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
VY_32_INOVACE_2D.7.12 Vpád Tatarů Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost

2 Od 11. století jsou pro Evropu velkým problémem ničivé nájezdy Turků
Od 11. století jsou pro Evropu velkým problémem ničivé nájezdy Turků. Ty jsou ovšem zastaveny ještě obávanějšími Mongoly.

3 Mongolové Žili ve stepích střední Asie. Jsou to asijští kočovníci, vynikající jezdci a bojovníci. Postupným sjednocováním území vytvořili ohromnou říši. Pod vedením Čingischána začali útočit na Evropu. V Evropě se jim říkalo Tataři.

4 Čingischán 1162 - 1227 rodným jménem Temüdžin
sjednotitel mongolských kmenů první velký chán Mongolů

5 Tataři v Polsku Polsko bylo ve 12. století rozdrobeno, což umožnilo Tatarům snadné pronikání na území Polska. Útoky definitivně zastavilo až sjednocení Polska s Litvou – tzv. polsko - litevská unie.

6 Tataři a Kyjevská Rus V polovině 13. století dobyli téměř celou Kyjevskou Rus. Ušetřen zůstal pouze Novgorod. Ostatní knížectví se dostala pod nadvládu tzv. Zlaté hordy. Knížata potvrzoval samotný chán listinou zvanou jarlyk. Na konci 13. století nabývá na významu moskevské knížectví, které sice Zlaté hordě platí daně, ale sjednocuje postupně většinu ruských knížectví, to vede k postupnému osvobození od tatarské nadvlády proti Tatarům povstali obyvatelé Nižního Novgorodu.

7 Zlatá horda Založil ji Čingischánův vnuk Bátů. Zahrnovala území od severního Černomoří a úpatí Kavkazu přes Povolží až na západní Sibiř. Hlavní město Saraj Bátů. Roku 1260 se osamostatnila, do té doby byla přímo podřízená říši Mongolů. Do poloviny 14. století to byla nejrozsáhlejší a vojensky nejsilnější země na východě Evropy. Roku 1380 byli Tataři poraženi na Kulikovském poli. V polovině 15. století se říše rozpadá.

8 Zápis Vpád Tatarů Tataři = Mongolové Chán Čingischán vytvořil silnou říši. Od 12. století útočí úspěšně na Evropu. Kyjevská Rus je podrobena Zlaté hordě. Zlatá horda je říše Tatarů ve východní Evropě. Zaniká v 15. století.

9 bitva na Kulikovském poli vláda Čingischána osamostatnění Zlaté hordy
Zapište letopočty na časovou osu a přiřaďte k nim správné události. 1162 – 1227 1374 1260 1380 bitva na Kulikovském poli vláda Čingischána osamostatnění Zlaté hordy povstání v Novgorodu

10 Metodické pokyny k prezentaci:
Jsou umístěny ve skrytém snímku. Autor: Mgr. Kateřina Vyčichlová První pololetí, leden Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Klíčová slova: sedmý ročník, středověk, Tataři, Mongolové, chán, Kyjevská Rus, polsko-litevská unie Tato prezentace stručně seznamuje s působením Mongolů na území Evropy. Odkazuje ve vnitřních hypertextových odkazech na detailnější informace. Časovou osu lze i vytisknout. Pod „smajlíky“ jsou skryty hypertextové odkazy s doplňujícím obrazovým materiálem. Použitá literatura: ČECHURA, J. a kol.: Dějepis pro 7. ročník ZŠ. 1. vyd. Praha: SPN, s. ISBN MANDELOVÁ, H. a kol.: Dějiny středověku a počátků novověku. 1. vyd. Liberec: Dialog, s. ISBN kol. autorů: Dějepis 7: Učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň, s. ISBN


Stáhnout ppt "Vpád Tatarů Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"

Podobné prezentace


Reklamy Google