Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Neklid ve východní a jihovýchodní Evropě

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Neklid ve východní a jihovýchodní Evropě"— Transkript prezentace:

1 Neklid ve východní a jihovýchodní Evropě
Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_2D Neklid ve východní a jihovýchodní Evropě Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost

2 Rusko Považuje se za ochránce pravoslavného řeckého a slovanského obyvatelstva na Balkánském poloostrově. V Rusku vládne tvrdý carský absolutismus. Povstání děkabristů: 1825 se o něj pokusili po smrti Alexandra II. petrohradští důstojníci. Celý pokus byl neúspěšný, děkabristé byli rozprášeni.

3 Řecké povstání Od 17. století nastal pomalý úpadek Osmanské říše. Turci utiskovali neturecké obyvatelstvo na Balkánském poloostrově. Častá povstání Srbů a Řeků – krvavě potlačována povstali Řekové a vyhlásili nezávislost, pomohla západní Evropa. Roku 1830 vzniklo Řecké království.

4 Polské povstání Polský stát od konce 18. století neexistoval. V listopadu 1830 došlo ve Varšavě k povstání. Povstalecké vojsko bylo poraženo Rusy. Povstalci odcházejí do emigrace. Začíná velké porušťování.

5 Neklid ve východní a jihovýchodní Evropě
Zápis Neklid ve východní a jihovýchodní Evropě V Rusku vládne tvrdý carský absolutismus Povstání děkabristů roku neúspěšné 1822 povstali Řekové a vyhlásili nezávislost 1830 vzniklo Řecké království Listopad 1830 ve Varšavě došlo k povstání Začíná velké porušťování

6 Určete pravdivost výroku:
1 Název děkabristé je podle měsíce prosinec. ANO - NE 2 Rusové ochraňují Turky na Balkánském poloostrově. 3 Řekové se bouří proti Angličanům. 4 Řecké království vznikla roku 1830. 5 Polské povstání roku 1830 skončilo neúspěšně.

7 Správné řešení: 1 Název děkabristé je podle měsíce prosinec. ANO - NE
2 Rusové ochraňují Turky na Balkánském poloostrově. 3 Řekové se bouří proti Angličanům. 4 Řecké království vznikla roku 1830. 5 Polské povstání roku 1830 skončilo neúspěšně.

8 Metodické pokyny k prezentaci:
Jsou umístěny ve skrytém snímku. Autor: Mgr. Kateřina Vyčichlová První pololetí, leden Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Klíčová slova: osmý ročník, carské Rusko, Řecko, Polsko, děkabristé Prezentace podává základní informace o vývoji ve východní a jihovýchodní Evropě po napoleonských válkách. Součástí prezentace je práce s pravdivostí výroku, tu je možné i vytisknout. Pod „smajlíky“ jsou skryty hypertextové odkazy s doplňujícím obrazovým materiálem. Prezentaci je možné využít i k samostudiu. Použitá literatura: HLAVAČKA, M. a kol.: Dějepis pro 8. ročník ZŠ. 1. vyd. Praha: SPN, s. ISBN MANDELOVÁ, H. a kol.: Dějiny novověku. 1. vyd. Liberec: Dialog, s. ISBN kol. autorů: Dějepis 8: Učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: FRAUS, s. ISBN HARNA, J., FIŠER, R.: Dějiny českých zemí II.1.vyd. Praha: FORTUNA, s. ISBN


Stáhnout ppt "Neklid ve východní a jihovýchodní Evropě"

Podobné prezentace


Reklamy Google