Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vpád Arabů do Evropy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vpád Arabů do Evropy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"— Transkript prezentace:

1 Vpád Arabů do Evropy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
VY_32_INOVACE_2D.7.04 Vpád Arabů do Evropy Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost

2 Roku 711 vpadli Arabové do Evropy a vyvrátili říši Vizigótů
Roku 711 vpadli Arabové do Evropy a vyvrátili říši Vizigótů. Roku 732 byli poraženi v bitvě u Poitiers Franky. Chalífové se na západě usídlili v Cordóbě. Na Pyrenejském poloostrově byli od 11. století zatlačováni křesťany. Definitivně jim podlehli roku 1492, kdy byla obsazena Granada.

3 Cordóba Rozsáhlé město s domy, 8000 krámky a 471 mešitou. Počet obyvatel se odhaduje na milion. Všude byly dlážděné ulice, veřejné osvětlení. Udivovaly i četné budovy lázní, nemocnic, knihoven a veřejných škol.

4 Úzké uličky a pomerančovníky Pohled na město Cordóba

5 Vnitřek mešity – tzv. Palmový háj
Mešita v Cordóbě Vnitřek mešity – tzv. Palmový háj

6 Granada - Alhambra Pohled na město Granadu
Zahrady jsou nedílnou součástí sídla chalífa Pohled na město Granadu

7 Malé osázené dvorky s fontánami, tzv. pátia.
Jeden ze sálů s nádherným výhledem do zahrad.

8 Všude rostou pomerančovníky.
Další z pátií. Všude rostou pomerančovníky.

9 Vinná réva byla důležitá plodina, ale sloužila i dekoračně.

10 Na Pyrenejském poloostrově zavedli pěstování nových plodin – rýži, cukrovou třtinu, bavlnu, citroníky, pomerančovníky. Využívali olivový olej – pěstují se olivy. Z vinné révy se vyrábělo nejen víno, ale z bobulí se sušily i rozinky.

11 Pozůstatky Arabů v jazyce:
Je mnoho slov, která přebrala nejen čeština z arabštiny: alkohol, atlas, cukr, gáza, chemie, káva, nafta, šachy Úkol: Najděte další obdobná slova (slovník, internet) a pokuste se z nich vytvořit tajenku.

12 Zápis: Vpády Arabů do Evropy R. 711 vyvrátili říši Vizigótů. R. 732 poraženi v bitvě u Poitiers. Hlavní sídla: Cordóba a Granada Na Pyrenejském poloostrově od 11. století zatlačováni křesťany. Definitivně vyhnáni roku Z nových plodin na Pyrenejském poloostrově – rýži, cukrovou třtinu, bavlnu, citroníky, pomerančovníky, olivy a vinná réva.

13 Metodické pokyny k prezentaci:
Jsou ve skrytém snímku. Autor: Mgr. Kateřina Vyčichlová První pololetí, říjen Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Klíčová slova: sedmý ročník, středověk, Arabové, Evropa, Pyrenejský poloostrov, Cordóba, chalífové Jsou umístěny ve skrytém snímku. Cílem této prezentace je seznámit žáky s vlivem Arabů na Evropu, především na vývoj na pyrenejském poloostrově. Jsou vyzdvihnuta dvě města, která jsou s životem Arabů v Evropě nejvíce spojována a jsou doplněna o fotografie z vlastních zdrojů. Detailně nerozebírám jejich kulturu, je jí věnovaná zvláštní prezentace. Jako zajímavost jsem uvedla několik slov pocházejících z arabštiny. Je možné pracovat se slovníky a hledat další slova, která ovlivnila i náš jazyk. Použitá literatura: ČECHURA, J. a kol.: Dějepis pro 7. ročník ZŠ. 1. vyd. Praha: SPN, s. ISBN MANDELOVÁ, H. a kol.: Dějiny středověku a počátků novověku. 1. vyd. Liberec: Dialog, s. ISBN kol. autorů: Dějepis 7: Učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň, s. ISBN


Stáhnout ppt "Vpád Arabů do Evropy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"

Podobné prezentace


Reklamy Google