Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TISKOVÁ KONFERENCE 18. 6. 2014 KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TISKOVÁ KONFERENCE 18. 6. 2014 KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK."— Transkript prezentace:

1 TISKOVÁ KONFERENCE 18. 6. 2014 KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK

2 Ing. Miroslav Koberna, CSc. Ředitel pro programování a strategii PK ČR

3 KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK VNÍMÁME NA OBALECH POTRAVIN ZNAČKY A CERTIFIKÁTY URČUJÍCÍ KVALITU? -Národní značky: Klasa, Regionální potravina, Český výrobek garantováno PK ČR -Evropské značky: Chráněné označení původu, Chráněné zeměpisné označení, Zaručená tradiční specialita -Přes 40 % dotazovaných respondentů má vysoké povědomí o značkách kvality potravin, ať už národních nebo evropských. Třetina dotazovaných o značkách kvality někdy slyšela a pouhých 22 % značky kvality nevnímá *zdroj: výsledky měření komunikační kampaně KEV z 3.Q 2013 společností STEM/Mark, a. s.

4 KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK JAKÝ MAJÍ VÝZNAM, CO SE Z NICH O KONKRÉTNÍM VÝROBKU DOZVÍME A JAK MOHOU POMOCI PŘI NÁKUPU? -Při výběru dle typu označení doporučujeme zohlednit několik následujících kroků: -Kdo za značkou nebo certifikací stojí – stát, státní instituce, profesní svazy nebo někdo jiný? -Jsou dostupné a jasné podmínky pro udělení, např. hodnotitelská komise? -Jsou nějakým způsobem kontrolovány? -Jak je vnímá veřejnost?

5 KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM -V současnosti je kapr obecný hospodářsky nejvýznamnějším druhem ryby v České republice, ročně se ho vyprodukuje zhruba 17 000 tun, což je 90 % celkové produkce ryb u nás. -Chráněné zeměpisné označení Třeboňský kapr -Chráněné označení původu Pohořelický kapr

6 KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK CHRÁNĚNÉ ZEMĚPISNÉ OZNAČENÍ TŘEBOŇSKÝ KAPR -Ve vymezené oblasti Třeboňska probíhá rozmnožování, chov a sádkování Třeboňského kapra. Následné zpracování v některých případech probíhá i mimo vymezenou oblast. CHRÁNĚNÉ OZNAČENÍ PŮVODU POHOŘELICKÝ KAPR -CHOP Pohořelický kapr poskytuje zákazníkovy jistotu, že celý výrobní cyklus kapra (od výtěru po jeho tržní realizaci) probíhá v daném regionu a že v kvalitní svalovině kapra, zdroji suroviny pro lidský konzum, se odráží jedinečné přírodní podmínky tohoto regionu.

7 Ing. Václav Milota produkční rybář

8 KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK GRILOVÁNÍ SLADKOVODNÍCH RYB Zásady při grilování ryb -Grilujeme čerstvé sladkovodní ryby, případně ryby kvalitně zamražené. Zamražené necháme samovolně v chladu v dostatečném předstihu rozmrznout -Grilovat lze všechny druhy sladkovodních ryb – jejich maso je rychle hotové. Upravovat je můžeme na filety, podkovy, plátky nebo je upravit v celku -Pro ochucení masa není třeba dlouhého nakládání a marinování – zpravidla stačí 30-60 minut před tepelnou úpravou maso okořenit, marinovat či jen potřít olejem

9 KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK GRILOVÁNÍ SLADKOVODNÍCH RYB Zásady při grilování ryb -Rybu pokládáme na rošt až ve chvíli, kdy je dostatečně rozpálený – prudký plamen by rybu ožehnul a připálil -Použijeme alobal – pořídíme kvalitní, určený ke grilování a před pečením jej potřeme olejem či máslem. Pokud nechceme rybu dusit, alobal neuzavíráme -Praktickou pomůckou při grilování ryb jsou nerezové kleště – zaručují snadnou manipulaci. Díky nim můžeme rybu otáčet, aniž bychom porušili její tvar, porce a strukturu masa. Před použitím doporučujeme kleště potřít olejem nebo máslem, aby se s k nim ryba nepřipekla.

10 Děkujeme za pozornost


Stáhnout ppt "TISKOVÁ KONFERENCE 18. 6. 2014 KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK."

Podobné prezentace


Reklamy Google