Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní pojmy celnictví

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní pojmy celnictví"— Transkript prezentace:

1 Základní pojmy celnictví

2 Clo Clo je povinná platba do státního rozpočtu (nebo do rozpočtu EU), v případě přechodu zboží přes hranice.

3 Celní území společenství
Jedná se, až na výjimky, o území členských států EU, včetně teritoriálních vod a vzdušného prostoru nad tímto územím. Z celního území jsou vyloučeny např. Farské ostrovy a Grónsko. Naopak do celního území spadá i Monacké knížectví a republika San Marino, ačkoliv nejsou členy EU.

4 Celní kontrola Dochází k porovnávání totožnosti údajů v dokumentech se skutečným stavem zboží. Kontrola může být zaměřena výhradně na správnost předložených dokladů, celní orgány však mohou přistoupit i k namátkové nebo úplné fyzické kontrole zboží. Fyzická kontrola není zákonem striktně vyžadována.

5 Zboží společenství Zboží společenství bylo zcela získáno nebo vyrobeno na celním území Společenství nebo jde o zboží, které bylo dovezeno na území Společenství a propuštěno do režimu volného oběhu.

6 Celní status zboží Označuje, zda se jedná o zboží společenství či nikoliv.

7 Celní deklarant Je fyzická nebo právnická osoba, která podává celní prohlášení, deklarant podává celní prohlášení buď vlastním jménem nebo si může k tomuto účelu stanovit svého zástupce.

8 Celní prohlášení Podáním celního prohlášení usiluje osoba o propuštění zboží do určitého celního režimu. V zemích Evropské unie bývá v obchodním styku podáno celní prohlášení: obvykle v listinné podobě Jednotného správního dokladu (JSD), v elektronické formě, ústně nebo jiným projevem např. použitím zeleného východu nebo minutím celnice, pokud není oddělen zelený východ – u obchodního zboží do hodnoty 1 000 EUR.

9 Celní dluh Celním dluhem se rozumí povinnost určité osoby zaplatit clo a poplatky. Vzniká přijetím celního prohlášení orgánem celní správy.

10 Celní hodnota Celní hodnota představuje základ pro výpočet cla a daní,
jedná se většinou o cenu skutečně placenou nebo cenu, která má být za zboží zaplacena (princip „převodní hodnoty“ = přepočet cizí měny na Kč = nejpoužívanější metoda), nevýhodou této metody je poměrně snadné zneužití prostřednictvím podfakturace zboží, orgány celní správy v případě podezření mohou k výpočtu celní hodnoty použít i jiné metody, např. metody stejného zboží nebo metody podobného zboží.


Stáhnout ppt "Základní pojmy celnictví"

Podobné prezentace


Reklamy Google