Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výpočet celní hodnoty, cla a daní

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výpočet celní hodnoty, cla a daní"— Transkript prezentace:

1 Výpočet celní hodnoty, cla a daní
Celnictví Výpočet celní hodnoty, cla a daní

2 Výpočet celní hodnoty Základem výpočtu celní hodnoty je cena, kterou kupující zaplatí za zboží či službu. Cena závisí na dodací podmínce a její součástí mohou být např. provize, přepravné, pojištění zboží během přepravy. Součástí celní hodnoty nejsou náklady, které vznikly na území EU (např. náklady vynaložené na nakládku, vykládku, dopravu, pojištění, skladování).

3 Výpočet cla Při výpočtu cla se vychází z celní hodnoty. Zboží zařadíme pod příslušnou podpoložku celního sazebníku, poté vyhledáme příslušnou celní sazbu a vypočteme clo.

4 Výpočet daní Daně jsou vybírány celními orgány společně se clem. Jedná se zejména o: DPH spotřební daně silniční daň

5 Spotřební daně Spotřebními daněmi jsou daň z minerálních olejů, lihu, piva, vína a tabákových výrobků. Výše daně je obvykle stanovena peněžní částkou za měrnou jednotku.

6 DPH V ČR jsou dvě sazby DPH: základní ve výši 19 % a snížená sazba 5 %, této dani podléhá veškeré dovážené zboží, ale celní orgány ji vybírají pouze od neplátců DPH, základ pro výpočet DPH je odlišný od základu pro výpočet cla.

7 Postup výpočtu DPH Celní hodnota + clo a dovozní poplatky + náklady vzniklé na území EU + spotřební daň (pokud zboží této dani podléhá) = základ pro výpočet DPH Částka DPH = základ pro výpočet DPH * sazba DPH Částka DPH je celními orgány zaokrouhlena na celé Kč nahoru.


Stáhnout ppt "Výpočet celní hodnoty, cla a daní"

Podobné prezentace


Reklamy Google